Fakta
- 6 stk. 1.504,50
Rosso di Montalcino
- 6 stk. 1.504,50
295,-
393,33 pr. l.
6 stk.
1.504,50
250,75 pr stk.
Spar 265,50
Beskrivelse
Hvis du kan leve uden det helt markante aftryk fra fadene, giver det fin mening at interessere sig for den lidt mere frugtfokuserede Rosso di Montalcino, der da også - efterhånden som priserne stikker af på Brunello - bliver mere og mere populær. Vinene er næsten altid klar til øjeblikkelig nydelse, og giver os et spændende indblik i, hvad vi har i vente, når Brunello'erne engang bliver frigivet. Lidt ligesom med Beaujolais Nouveau, bare på et noget højere niveau.
Hos Casanova di Neri blander deres Rosso di Montalcino ikke blod med Brunello-vinene. Der er tale om frugten fra en stribe parceller både omkring Torrenieri på den nordlige side af Montalcino og parceller med ældre vinstokke nede omkring Cetine på Montalcinos lunere sydside. Sammenlagt 15 ha. udelukkende dedikeret til Rosso.
Druerne er plukket fra de første dage i september og et par uger frem efterhånden som vinstokkene på de forskellige parceller ramte det optimale tidspunkt og i hele perioden var der tale om dejligt sensommervejr og fint sunde homogent modnede druer, der havde nydt godt af regnen, der kom i slutningen af juli og igen i ugen op til høsten.
Der blev foretaget en soignering af frugten såvel ude i vinmarken som oppe på taget af vinkælderen, hvorefter alle stilke blev fjernet forud for druernes tur gennem det moderne optiske sorteringsanlæg og videre ned i de åbne kegleformede temperaturregulerede gæringstanke. Her gærede mosten uden tilsætning fremmede gærstammer og 4 uger senere flød den unge vin ned i store brugte fade en etage længere nede, hvor den er modnet i 8 måneder frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
Det kan som altid smages at Giacomo Neri og hans søn Giovanni, der nu arbejder side om side med sin far, tager deres Rosso di Montalcino seriøst. Giovanni beskriver resultatet af anstrengelserne således: “The 2022 Montalcino red shows itself with a beautiful young and lively red. On the nose it is pleasantly fruity, with small red fruits and spices. On the palate it is refined and round, the tannins are in perfect balance with the acidity. All these characteristics give life to a Rosso di Montalcino of great finesse and complexity.”
Producent
Det er blot 50 år siden at der i kun Montalcino kun var én bemærkelsesværdig vin. Den fra Biondi-Santi. 10 år på gamle store slovenske fade fik den, og yderligere 10 år på flaske behøvede den, før den så småt begyndte at henvende sig til verden. Det var en absurd vin og en kommercielt set nærmest umulig vin.
Så kom et hold af amerikanske investorer forbi og forvandlede 400 ha. i et ellers upåagtet område med skov og krat til sirlige vinmarker og snart var en håndfuld Montalcino vine i en helt anden åben "kom og tag mig" stil på vej over Atlanten. Castello Banfi var en realitet.
Vinene blev historiens største nybrud i Toscana, og det fik egnens ellers traditionsbundne bønder til at vejre morgenluft. I 1970 var de 12, der tappede deres egen vin. I 1980 var de 30. I 2017, da Consorzio Brunello di Montalcino kunne fejre sit 50-års jubilæum, var der 229 medlemmer, som måtte tappe deres egen vin, og efter de sidste udvidelser af produktionszonen er flere på vej.
En af de unge håbefulde bønder, som skiftede fra majs, solsikker og korn til vinstokke, var Giovanni Neri. Han grundlagte Casanova di Neri i 1971, og da de første vine, som blev lanceret tidligt i 1980'erne, kom med helt op på toppen af den bølge af Montalcino vine, der skyllede ud i verden, blev der råd til at anlægge nye vinmarker og investere i et nyt topmoderne vineri, som kunne holde varmen ude og hvor tyngdekraften blev hyret ind for at flytte druerne fra maskinen der fjerner stilkene ned i gæringstankene og videre ned i fadene.
Den første årgang af Brunello Etichetta Bianca var 1978. De første årgange af vinene Cerretalto, Tenuta Nuova og Pietradonice var henholdsvis 1981 og 1993 og 2000, og i 2004 modtog den nye vingård med den smukke udsigt op mod Montalcino sin første høst.
Giacomo Neri tog bare 26 år gammel over efter sin far i 1991, og i dag bestyrer han, godt hjulpet af sine 2 sønner Giovanni og Gianlorenzo, datteren Marianna og Toscanas bedste "Best Man" Pierluigi Bonari, en ejendom, som efterhånden er vokset forbi de 500 ha.
Det er dog "kun" 63 ha. fordelt på 7 parceller, som er tilplantet med vinstokke. Dels Fiesole, Poderuccio, Podernuovo, Spereta og Cerretalto, som ligger nordøst for Montalcino omkring landsbyen Torrenieri og nær den nye vingård, dels Pietradonice og Le Cetine, som ligger syd for Montalcino omkring landsbyerne Castelnuovo dell'Abate og Sant'Angelo i Colle.
Adspurgt hvorfor det netop blev disse pletter på landkortet, som kom til at levere frugten til Casanova di Neris vine, svarer Giacomo Neri, at det egentlig ikke var særlig kompliceret: "Alle 7 terroir er karakteriseret ved at råd næsten aldrig forekommer og at de næsten altid leverer smukt modnede druer."
Casanova di Neri er i dag en af de mest berømte vingårde blandt dem, som lukker de mindre franske fade ind i kældrene i Montalcino, og mange connaisseurs rundt omkring i verden rangerer vinene fra Casanova di Neri på linje med det de to ikoner, den nu afdøde Gianfranco Soldera (Case Basse) og den nu pensionerede Piero Palmucci (Poggio di Sotto) har leveret gennem årene. Således har den italienske guide Gambero Rosso hele 18 gange tildelt Casanova di Neri de maksimale Tre Bicchieri og blandt andre Wine Spectator, Robert Parker og James Suckling har adskillige gange flaget deres maksimale 100 point, ligesom Giacomo Neri et sted er blevet kaldt for den ypperste præst blandt modernisterne i Montalcino.
Løgismose har haft vine fra Casanova di Neri i sortiment siden 2010.
Se det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Distrikt
Rosso di Montalcino er et vindistrikt i Toscana i det centrale Italien. Distriktet dækker geografisk det samme område som Brunello di Montalcino, dvs markerne på skråninger omkring byen Montalcino nær Siena. Rosso di Montalcino anses bredt for at være lillebror til Brunello di Montalcino, idet lagringskravet er kortere, 1 år heraf 6 måneder på fad i mod 4 år hvoraf 2 skal være på fad for Brunello di Montalcino. Ofte er durematerialet også af en anden beskaffenhed feks fra yngre vinstokke, og vinene er i højere grad lavet til at kunne nydes tidligere og uden mange års flaskelagring. Kun Sangiovese må anvendes.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter