Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.550,-
Riesling Ried Loibenberg Smaragd
- 6 stk. 2.550,-
500,-
666,67 pr. l.
6 stk.
2.550,-
425,- pr stk.
Spar 450,-
Anbefalinger
James Suckling
93
James Suckling - September 2020
Vinaria
**** (16,9)
Riesling Premium-Verkostung - November 2020
Beskrivelse
I Østrig kaldes Weingut Emmerich Knoll for intet mindre end ”Primus Inter Pares” - ”Den ypperste blandt de bedste”, og hvert eneste år bliver der ført bevis for sagen i form af op imod 30 forskellige vine, hvoraf en god håndfuld hvert år opnår kultstatus uanset hvilke klimatiske udfordringer, som den netop overståede vækstsæson end måtte have budt på. Der er tale om en kontinuitet, som næsten ingen andre er i stand til at præstere, og da den efterhånden har varet ved i mere end 30 år, skal der kun et enkelt ord til for at omfavne hele historien: Enestående!
Her er det Knolls næsten eksplosive Riesling skabt på druer høstet ad flere omgange på det berømte Loibenberg, der rejser sig over Donauflodens spejl på den smukke strækning mellem Dürnstein og Kreims. Druerne sorteres udelukkende i vinmarken, og fremme i kælderen bearbejdes de hele drueklaser med en slags træspader i flere timer for at knuse en del af druerne, så saften kan trække aromaer, mineraler og en lille smule garvesyre fra skind, kerner og stilke inden presningen, som sker på 2. eller 3. dagen. Herefter gæres der i rustfrit stål og direkte i et gammelt østrigsk egefad uden temperaturkontrol.
Bare en langsom gæring i den vinterkølige kælder, der fortsætter i både fire og fem måneder indtil vinen uden manipulation falder til ro med et naturligt forhold mellem alkohol, syre og ofte en lille næsten umærkelig restsødme. Herefter modner vinen uden batonnage frem mod aftapningen på flaske, der finder sted i august eller allerførst i september måned uden klaring og som regel også uden filtrering.
2019 "ist wirklich ein Riesenjahrgang" forklarer Emmerich Knoll Jr. og begrunder det med, at man ovenpå en varm og næsten problemfri vækstsæson fik mulighed for at høste fantastisk smukt modnede druer som samtidig havde bevaret deres vigtige syrlighed, hvorefter det nærmest var en walkover at producere Riesling vine, som charmerer og imponerer tidligt samtidigt med, at de vil udvikle sig sensationelt i 15-18 år fra høståret, måske længere.
Fornemt krydrede aromaer med herlige associationer til melon, fersken, abrikos, friske krydderurter og moden citrus. Vinen formelig oser af kvalitet og finalen, der omfavnes af moden citrus og sprød mineralitet er ren verdensklasse og et ypperligt eksempel på at de bedste Riesling vine fra Østrig snildt måler sig med det ypperste fra Mosel, Rhinen og Alsace. Hvilket vinen også beviste, da den i 2004 strøg helt til tops ved en smagning hvor Østrigs ypperste Riesling vine dystede mod resten af verden. Ved den lejlighed var det en 14 år gammel udgave, der blev skænket, hvilket giver en nydelig indikation af, at det udviklingspotentiale, vi estimerer, ikke er helt skævt.
Producent
Weingut Knoll holder til i den lille by Unterloiben i Wachau distriktet et halvt hundrede kilometer vest for Wien. Det er en af de smukkeste strækninger på Donau-flodens løb gennem Østrig, og med sine små hyggelige byer, frodige sletter og svimlende stejle vinterrasser er det også et af de herligste vinområder i verden.
Familien Knoll har holdt til i Unterloiben i generationer, og i dag driver familien den dejlige restaurant Loibnerhof og så en af Østrigs allermest respekterede vingårde. Det er Emmerich senior og Emmerich junior, som deles om ansvaret i kælderen, og ud fra en meget konservativ, nogle ville sige gammeldags filosofi, har de i mere end 30 år hvert år produceret nogle af Østrigs allermest forrygende Grüner Veltliner og Riesling vine og så lidt for sjov og i forsvindende små mængder også Gelber Muskateller, Traminer, Chardonnay og Pinot Noir.
Kodeordene er ifølge Emmerich junior "Elegance og kompleksitet uden den umiddelbare glæde ved vinen i glasset sættes over styr". Resultat nås i princippet med enkle midler hvor en sen høst, og herefter så lidt indblanding som mulig er de to vigtigste elementer. Og når det kommer til de legendariske Smaragd vine går høsten først i gang når de fleste andre er ved at være færdige, og de fleste år fortsætter den trods den globale opvarmning til langt ind i november måned, hvor en betragtelig del af druerne er angrebet af ædelt råd, og hvor perioder med let nattefrost er en del af høstens uorden.
Udbyttet er ikke specielt lavt. Især Grüner Veltliner modner ifølge Knoll senior ved for kraftig beskæring for tidligt, og når derfor ikke at opleve de temperatursvingninger mellem nat og dag, som i det sene efterår beriger druerne med den aromatiske finesse og kompleksitet, som er forudsætningen for vine i verdensklasse.
Selvom vinstokkene alle kultiveres efter bæredygtige principper, hvor såvel herbicider som pesticider er fravalgt er produktionen formeldt konventionel fordi Emmerich Knoll Junior og flertallet af de andre producenter i Gebietsschutzverbandes Vinea Wachau ikke mener, det økologiske regelsæt er den rette løsning i det store perspektiv. I stedet deltager alle producenterne i et økologisk ukrudtsbekæmpelses projekt hvor man sætter "venlige" planter mellem vinstokkene for at fortrænge det problematisk højtvoksende, dybt rodfæstede ukrudt med stort vandbehov, og senest i 2023 vil alle i Vinea Wachau’s medlemmer være certificeret "Sustainable Austria".
Knoll junior har rejst verden rundt og set al den ny teknologi, som findes. Alligevel er alt ved det gamle hjemme i kælderen under Unterloiben 10 og nu også via en tunnel i kælderen under Unterloiben 132. Hver parcel i vinmarken har nu som før sit eget ege- eller akaciefad og størrelsen er tilpasset det forventede udbytte fra den sene høst til Smaragd vinene! Nogen år er der ikke nok vin til fadet, og så forbliver vinen på stål med interessante årgangsvariationer til følge, og på samme måde skifter de enkelte vine karakter, når det hvert 15. eller 20. år er blevet tid til at forny deres fad.
Weingut Knoll kultiverer godt 14 ha. og producerer omkring 120.000 flasker fordelt på 25 forskellige vine. Steinfeder og Federspiel vinene frigives i tidlige forår efter høsten og varsler havd vi har i vente når Smaragd kommer i løbet af september måned, og på forunderlig vis lykkes det hvert eneste år at fremtrylle nogle Wachau's mest imponerende vine, som byder på store oplevelser fra dag et, og for Smaragds vedkommende efter 10 år stadig er så friske og vitale, at man gerne tiltror dem yderligere 10 år i en god kælder.
Vinene fra Weingut Knoll tilhører verdens mest efterspurgte, mængderne er stærkt begrænsede og Løgismose er forpligtede til at sørge for at en stor andel af vinene ender på restauranter der på tallerkenerne kan matche det der skænkes i glassene. Løgismose's allokering er på 1.000-1.200 flasker om året afhængig af årgangens gavmildhed, og en række af vinene vil derfor være udsolgt i kortere eller længere perioder, ligesom vi ikke flager de ældre årgange vi indimellem får adgang til.
Knolls portofølge:
Steinfeder:
Grüner Veltliner
Riesling
Federspiel:
Grüner Veltliner
Grüner Veltliner Kreutles
Grüner Veltliner Trum
Riesling
Riesling Loibenberg
Gelber Muskateller
Pinot Noir Rosé
Smaragd:
Grüner Veltliner Kreutles
Grüner Veltliner Schütt
Grüner Veltliner Loibenberg
Grüner Veltliner Vinothekfüllung
Riesling Loibenberg
Riesling Kellerberg
Riesling Schütt
Riesling Vinothekfüllung
Gelber Muskateller
Traminer
Chardonnay
Andre:
Riesling Pfaffenberg Kabinett
Riesling Pfaffenberg Selection
Grüner Veltliner edelsüß
Riesling edelsüß
Gelber Muskateller edelsüß
Traminer edelsüß
Emmerich Knoll har været en del af Løgismose familien siden 2008.
Oprindelse
Region
Niederösterreich ligger i den nordøstlige del af Østrig, og regionen står for ca halvdelen af landets vinproduktion. 8 af Østrigs 6 officielle vindistrikter ligger i Niederösterreich og hovedvægten af vinene laves på Grüner Veltliner og Riesling samt Chardonnay, Zweigelt, Pinot Noir og Saint Laurent. Området er påvirket af varme vinde fra Pannonien i Ungarn, og flere steder i Niederösterreich er vinmarkerne placeret tæt ved floder. Af kendte vindistrikter i Niederösterreich kan nævnes Wachau Kremstal og Kamptal.
Distrikt
Wachau er et lille, prestigefyldt vindistrikt langs Donaufloden i regionen Niederösterreich i Østrig. Distriktets vinmarker er centreret på stejle skråninger ned mod floden, hvor af flere er terrasserede og sydvendte. Jordbunden er præget af aflejringer fra floden med både sand, grus og løss. De lune somre med rigeligt sollys resulterer i kraftfulde intense udgaver af Grüner Veltliner og Riesling, som klassificeres efter et særligt system kun anvendt i Wachau. Steinfeder er friske, sprøde vine under 11,5% alk, Federspiel er mere vægtige men stadig med elegance og max 12,5% alkohol. Top kategorien er Smaragd, som udgøres af fyldige, kraftfulde vine med alkohol over 12,5%.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter