Fakta
- 6 stk. 7.624,50
Ribera del Duero Valbuena 5°
- 6 stk. 7.624,50
1.495,-
1.993,33 pr. l.
6 stk.
7.624,50
1.270,75 pr stk.
Spar 1.345,50
Anbefalinger
James Suckling
97
August 2023
Guía Peñín
96
Juni 2023
Tim Atkin - Master of Wine
96
Tim Atkin - November 2023
Robert Parker - The Wine Advocate
95
Luis Gutiérrez - Januar 2024
Beskrivelse
Valbuena 5º er den fremragende lillebror til legenden Vega Sicilia Unico, der med sit 5-tal fortæller, at vinen er 5 år undervejs i kælderen, inden den frigives til salg. En information vi fik for at kunne adskille den fra den yngre Valbuena 3º, som blev frigivet efter "blot" 3 års rutsjetur rundt i Vega Sicilias mytiske fad-cirkus. Vinene skabte imidlertid en del forvirring, og Valbuena 3º er derfor ikke længere en del af fortællingen om Vega Sicilia. Ærgerligt nok, for det var bestemt også herlig!
Valbuena 5º er dermed den yngste vin fra Vega Sicilia, og den vin som giver det bedste indblik i det terroir, som legenden er skabt af, og 2019 er endnu et fint år for Vega Sicilia hvor passende mængder nedbør i ugerne op mod høsten, som startede den 26. september, betød, at alle bekymringer om kogt og overmoden frugt forsvandt.
Valbuena 5º blev tidligere skabt på en blanding af Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon og Malbec, men i dag er både Cabernet Sauvignon og Malbec trukket ud af ligningen, ligesom fadlagringen er reduceret fra 50 til 30 måneder. Der sker en sortering af druerne såvel i vinmarken som i kælderen hvor alle stilke fjernes forud for gæringen, som finder sted i rustfrit stål uden tilsætning af fremmede gærstammer. Vinen modner herefter efter en sindrig plan i en mosaik af små, større og helt store (8.500 og 20.000 liter) amerikanske og franske fade frem mod aftapningen på flaske i juni 2022.
Valbuena 5º er de senere år, efterhånden som frugt og friskhed betyder mere og mere for vores oplevelse af kvalitet, rykket tættere på de to topvine fra Vega Sicilia, og i januar 2023 rykkede den så for 3. gang op på siden af og forbi Vega Sicilia Único. Det skete da Luis Gutiérrez, der er Robert Parkers mand i Spanien, smagte vinen og samtidig var indbudt til en vertikal smagning af intet mindre end 25 år gange af Único hvor denne Valbuena 5º med 95-point overhalede Único 2011, 2008, 2003, 2002, 2000, 1998, 1990, 1987, 1983, 1982, 1979, 1976, 1975, 1972 og 1965.
Vinen er naturligvis i de første år altid præget af den omhyggelige og intelligente fadlagring, også selvom den nu modner 24 måneder i flasken inden frigivelsen, men frugten i form af kirsebær, solbær og blommer er der hele tiden, og hvis man lader den modne blot et par år ekstra, er den kendt for at udvikle en blomstrende delikat finesse, som sagtens kan sammenlignes med den, man finder de helt store Bourgogne vine.
Producent
Vega Sicilia distribueres ikke på normal vis, men overlades til en lille gruppe, som kontrolleres af familien Alvarez, som har ejet Vega Sicilia siden 1982. På det danske marked er det Sigurd Müller i Aalborg, som er den udvalgte, og Løgismose har derfor ingen direkte import. Afhængig af høstens størrelse tildeles Sigurd Müller som herefter tilbydes til Sigurd Müllers foretrukne samarbejdspartnere.
Sigurd Müller profilerer Vega Sicilia således:
I 1859 overtog Don Eloy Lecanda Vega Sicilia fra sin far. Han interesserede sig meget for vinbrug og tog i 1864 til Bordeaux for at købe vinstokke. Han købte 18.000 stokke Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, Merlot og Pinot Noir. Vinstokkene blev omtalt som “eksotiske planter til et anerkendt brug” af de spanske myndigheder. I 1888 kom Don Eloy Lecanda i økonomiske vanskeligheder, og i 1903 måtte ejendommen overgå til Antonio Herrero Velázques-Duró. Vinkældrene blev imidlertid lejet ud til Palacio-brødrene, som ansatte “Txomin” (Domingo Garramiola) til at lave vin for dem. Denne blev på stedet, da lejemålet udløb og begyndte at skabe årgangsvine for Herrero-brødrene. I løbet af 20erne opnåede Vega Sicilia sin første store berømmelse og fik adskillige priser. Vinbruget var imidlertid ikke rentabelt, og det blev solgt igen i 1952. Det skiftede ejere et par gange indtil 1982, hvor familien Alvarez, som også er de nuværende ejere, overtog det.
Produktionen hos Vega Sicilia er helt traditionel og naturlig. Vega Sicilia er en vin, der hverken klares eller filtreres, med et gennemsnitligt udbytte, der ligger nede på 1 kg druer pr. vinstok. Bodegas Vega Sicilia er i dag på 120 ha med en druesammensætning, der består af 80% Tinto Fino og 20% Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Hos Vega Sicilia interesserer man sig ikke for kvantitet, men kun for kvalitet og karakter. Nogle år er det således ikke muligt at producere vinene “Unico” eller “Valbuena”.
Vega Sicilias bedste vine tilbringer en minimum 7 år lang og gådefuld rejse på træ. Efter 1 år flyttes vinene fra de store egetræsfade til mindre, næsten nye fade. Derefter flyttes de igen til nye fade for en etårig periode. De sidste 3 år ligger vinene på gamle fade, hvor de omstikkes hver tiende måned. Rejsen ender med 2 års hvile på flasker. Visse årgange lagres dog i længere tid på træ eller flaske før frigivelse. Vega Sicilia har sine egne værksteder, hvor man laver og reparerer fadene. Træet er nøje udvalgt og har en stor indflydelse på vinenes aroma, smag og tannin.
Du finder de vine vi tilbyder fra denne historiske vingård her
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter