Fakta
- 6 stk. 3.442,50
Ribera Del Duero Reserva ØKO
- 6 stk. 3.442,50
675,-
900,- pr. l.
6 stk.
3.442,50
573,75 pr stk.
Spar 607,50
Anbefalinger
Tim Atkin - Master of Wine
96
A very fine expression of one of the best sites in Valladolid.
Aromas of graphite, thyme and rosemary lead you into a palate of cassis, sweet spices and
red berry fruit, embellished by layered tannins. A Ribera del Duero for lovers of fine claret. Tim Atkin - December 2024Guía Peñín
95
April 2024
Beskrivelse
Mens Peter Sisseck angiveligt jubler på sidelinjen bevæger vennen og vinmageren Carlos de la Fuente sig fra den ene triumf til den næste. Måske er det den nu fuldførte omlægning til økologisk landbrug, som smitter af på smagen, måske er det et velvalgt lidt tidligere høsttidspunkt, eller måske er det indkøbet af flere og mindre ståltanke som betyder, at man bedre kan styre vinificeringen fra de forskellige parceller...
Carlos de la Fuente har mange håndtag at skrue på, og med mere end 25 trofaste år på posten som vinmager og med Peter Sisseck, som stadig rumsterer i baggrunden, sørger han for, at Hacienda Monasterio stråler smukkere end nogensinde tidligere.
Det meste handler om Cosecha-vinen (eller Barrica-vinen som den også kaldes) som med omkring 200.000 producerede flasker er det vigtige Bread and Butter, men der er også denne Reserva, som ikke produceres i alle årgange.
Her er Merlot og Petit Verdot blevet sendt udenfor døren, hvorefter det udelukkende handler om frugten fra omkring 8 ha. med de ældste Tempranillo og Cabernet Sauvignon vinstokke, som har rødderne dybt forankrede i undergrunden på en østvendt skråning, hvilket angiveligt er med til at bringe en særlig mineralitet frem i vinen.
Manuel høst. Sortering af drueklaserne hvor de smukkeste lægges til side. Afstilkning af resten og en soignering inden gæringen i små rustfri ståltanke hvor op mod 25% hele drueklaser indgår i en del af tankene. Ingen fremmede gærstammer. 3-5 ugers hvile i tankene efter gæringen inden vinen fyldes på franske fade fra Allier (30% nye) hvor den modner 19-20 måneder hvilket blot er 1-2 måneder mere end Cosecha-vinen. Betegnelsen Reserva refererer således mest til det bedre druemateriale og en lidt længere flaskemodning. Klaring med friske økologiske æggehvider - 4 stk. pr fad - efter de første 12 måneder er obligatorisk, og når den endelige cuvée er sammenstukket, får vinen tid til at samle sig inden aftapningen, der sker uden yderligere klaring eller filtrering.
Som altid en intens, men på ingen måde voldsom Ribera del Duero, hvor den relativt massive fadlagring allerede synes smukt integreret i vinen, hvor en saftig røde bærfrugt efter lidt tid i glasset i den grad tager førertrøjen på og skaber en oplevelse, der er så charmerende, at det er svært at argumentere imod at åbne flaskerne nu! Men potentiale for større kompleksitet og dermed endnu større oplevelser er indlysende, og det ville være en skam ikke at have nogle flasker i kælderen, så man også kan få lov til at opleve vinens 10-års fødselsdag.
Anmelderne klapper i takt og vi klapper med. For eksempel har tidens mest fokuserede ekspert ud i spanske vine Tim Atkin medtaget vinen på listen over de 10 bedste Reserva vine smagt i forbindelse med udarbejdelsen af ”Ribera del Duero 2024 Special Report”.
Producent
Det var på Hacienda Monasterio, at Peter Sisseck grundlagde sin succes, og selv om han nu har gang i mange andre projekter, og Pingus er blevet en af verdens mest ombejlede vine, banker hans hjerte stadig varmt for Hacienda Monasterio. Faktisk har han indtil for få år siden haft sin spanske bolig i en fløj af Bodegaen og han fungerer stadig som en engageret rådgiver for vennen Carlos de la Fuente, som Peter hentede ind som vinmager tilbage i 1992 da han netop havde afsluttet sine studier på Universidad Miguel de Cervantes de Valladolid.
Hacienda Monasterio ligger i Pesquera de Duero ikke langt fra klosteret i Valbuena og legendariske Vega Sicilia, som netop låner klosterets navn til nogle af sine vine. Ejendommen blev købt af en gruppe danske investorer i slutningen af 1980'erne fra mægtige "Dehesa de los Canónigo", men allerede efter et par år var krypten tom hvorefter et firma i Sevilla blev sat til at administrere projektet indtil den fremadrettede finansiering kom på plads. Det skete i 1994 da en gruppe pengestærke vinelskere øjnede muligheder og investerede de millioner som manglede. Blandt de nye ejere var blandt andre salgschefen Carlos del Río, finansdirektøren Manuel Piñero og den øverste chef Francisco Guerrero for mægtige Grupo Jerez Garvey, der sidder tungt på den spanske hedvins- og spiritus industri. (Bodegas Garvey, Bodegas Osborne, Bodegas Fundador, Lustau, Alvaro Domecq m. fl.)
Peter Sisseck, der var blevet sat til at igangsætte projektet af de danske investorer, blev hængende på trods af det økonomiske uføre og på trods af at han egentlig skulle have været videre til californiske Ridge Vineyards. Og det er ikke forkert at hævde at konturerne til det vi senere skulle komme til at kende som Pingus blev tegnet i de år hvor Peter arbejde fuld tid på Hacienda Monasterio.
"Det første jeg gjorde, da jeg ankom her, var at smage så mange vine som muligt. Ikke overraskende var vinene Vega Sicilia de mest komplekse og meget klassiske i stilen. Pesquera, derimod var ikke nær så "kompliceret", men bød sig til gengæld til med en charmerende friskhed og en modernitet, som Vega Sicilia ikke rummede. Jeg besluttede derfor til sidst at få det bedste fra mine to forbilleder til at smelte sammen ved at bruge de samme druesorter som Vega Sicilia er rundet af, men forkorte modningstiden, ligesom Alejandro Fernández gjorde med Pesquera; men i stedet for at bruge amerikansk ej introducerede vi de franske fade".
Hacienda Monasterio strakte sig oprindeligt over 160 ha. hvoraf 78 var tilplantet med vinstokke, men det seneste er at man har købt yderligere 20 tilstødende ha. for i løbet af de kommende år at kunne sikre en mere stabil mindste produktion og derved også efterkomme den stigende efterspørgsel i de knap så gavmilde årgange. Samtidig er man ved at udskifte de rustfri ståltanke til mindre modeller, så man i højere grad kan gære frugten fra de forskellige parceller hver for sig og efterstræbe den "europæiske" friskhed og elegance.
Alle vinmarker hos Hacienda Monasterio har siden 2009 langsomt være under konvertering til økologisk produktion, og fra og med årgang 2014 er vinene certificeret økologiske af CAECIL, som står for "Consejo Agricultura Ecológica de Castilla y León".
Du finder de aktuelle vine fra Hacienda Monasterio her
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter