Fakta
- 6 stk. 4.309,50
Ribera del Duero PSI Peter Sisseck - magnum 150cl
- 6 stk. 4.309,50
845,-
563,33 pr. l.
6 stk.
4.309,50
718,25 pr stk.
Spar 760,50
Anbefalinger
Tim Atkin - Master of Wine
93
"The bank was very happy," says Peter Sisseck of the higher yields of the 2020 vintage. "We'll have to see how they age." Volumes of this négociant blend of Tinto Fino and 10% Garnacha are now up to 320,000 bottles and it's one of the best yet. Savoury, herbal and subtly reduced, with grippy tannins, racy underlying acidity, lots of bramble and red cherry fruit and just a hint of oak
The Podium: Winemaking Legend Peter Sisseck Ribera del Duero Special Report 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
92-94
Luis Gutiérrez - Oktober 2021
James Suckling
92
James Suckling - December 2022
Beskrivelse
En ting er at producere 5.000 flasker på et højt og ensartet niveau. Noget helt andet er at producere flere end 300.000 flasker, som kan få anmelderne til at klappe i takt. Så med al respekt for legenden Pingus er det måske denne vin, opkaldt efter mesterens initialer og det 23. bogstav i det græske alfabet, der godt kan ligne en gammel knortet Tempranillo vinstok, der er Peter Sissecks sande svendestykke.
For os i Løgismose har det været et privilegium at få lov til at følge PSI i alle 13 foregående årgange og opleve vinene både når de var helt friske, og når de fik år på bagen, og hele vejen har det været inspirerende at fornemme Peters på én gang seriøse, entusiastiske og legesyge tilgang til projektet. Der har været både ups and downs blandt de mange flasker, og nogle år har overskriften måske været "work in progress", men der er ingen tvivl om, at PSI gradvis har fået åbnet sit såkaldte "drikke vinduer" på vid gab, og de senere år har vinen fremstået mere løssluppen og mere elskelig ved frigivelsen end tidligere.
Peter kaldte selv 2019'eren for "easily the best PSI we have made to date". Her i 2020 er det i endnu højere grad lykkedes at favorisere friskheden, og det er, som Peter udtrykker det, “something we have tried to achieve since the beginning - this year, we got it!”
Der er efterhånden tale om frugt fra mere end 600 parceller med ældre, gamle og meget gamle vinstokke, som tidligere - frem for at blive vinificeret separat - oftest blev væk på kooperativerne. Næsten 150 ha. omkring 21 forskellige landsbyer er der tale om, og igen i 2020 blev der satset på lidt højere udbytter og en lidt tidligere høst i forsøget på at efterstræbe en lidt friskere balance i vinen. Og netop den tidlige høst blev Peters held. Han startede den 7. september, og da "helvede brød løs" med 60-70 mm. regn natten til den 18. september, var hans høstarbejdere næsten i mål. Kun de allerøstligste parceller manglede, og PSI er derfor stort set upåvirket af den uønskede sene saftstigning i druerne.
Det er 5. gang, PSI bliver produceret under eget tag, og vinen er igen produceret på 90% Tempranillo og 10% Grenache for at tilføje et ekstra lag af sødmefuld frugt. Vinen er gæret i beton og rustfrit stål og overalt har man holdt temperaturen omkring de 25 grader for at begunstige friskheden. 70% er forblevet i de neutrale tanke, mens de sidste 30% er modnet 14 måneder på udelukkende brugte franske fade inden den endelige cuvée er sammenstukket, filtreret og tappet på flaske.
Allerede meget charmerende og angiveligt den mest frugtige PSI til dato. Meget aromatisk og saftig med modne kirsebær, hindbær og blommer, der lige får en twist fra lidt bitter chokolade. Fyldig, men på ingen måde voldsom, og løftet af milde tanniner og en dejlig mineralitet, som lige skærper oplevelsen af præcision. Luis Gutiérrez fra Wine Advocate noterede allerede, da han smagte vinen fra fad i oktober 2021, at PSI 2020 ville blive en "crowd-pleaser", og Peter Sisseck noterer da også selv, at 2020-årgangen gav ham "all the stuff I was hoping for – a beautiful balance."
"If 2019 was a ‘warmer’ vintage and more generous in style, 2020 really shows Ribera del Duero’s aromatic side and its great finesse." Peter Sisseck - Juli 2021
Producent
Dette er som bekendt det mest berømte danske fingeraftryk i vinens verden, og få andre spanske vine - om nogen - har opnået så stor international anerkendelse som Pingus. Således er Pingus en af de meget få vine, der i nyere tid er blevet føjet til rækken af verdens mest eftertragtede vine og i dag rangerer den på linje med f.eks. Coche-Dury's Corton Charlemagne, Guigal's "LaLaLa" vine og Giacomo Conterno's Barolo Monfortino for blot at nævne 3 af de største.
Pingus er blevet kendt og agtet overalt, hvor stor vin er på dagsordenen, og ligesom de andre helt store navne rummer Pingus en kvalitet og ultimativ intensitet, der gør den til Peter Sissecks unikke signatur vin.
Peter kom til Spanien i 1993 for at lede et nyt projekt finansieret af danske investorer. Han fik en stor pose penge til at udvikle Hacienda Monasterio i Ribera del Duero til et mønster vinbrug, men sideløbende med det puslede han i sin sparsomme fritid med sit eget lille projekt funderet på købte Tempranillo druer fra et par små parceller med gamle vinstokke ikke langt fra de vinmarker der støber det stof legenden Vega Sicilia er skabt af.
Projektet fik navnet "Pingus" som var Peters kælenavn i barndommen, og da han dukkede op med et par prøveflasker af den førstefødte 1995'er hos Corney & Barrow i London i marts 1996 blev en legende født. Til stede kom også en hvis Robert Parker, som senere udtalte, at dette var den største unge rødvin fra Spanien han nogensinde havde smagt, hvorefter han kvitterede med de nu historiske 96-100 point i augustnummeret af Wine Advocate, et fuldt år inden vinen overhovedet kom i handelen.
Forhåndsinteressen antog hysteriske dimensioner og da endelig de blot 3.900 flasker kom i handelen 6 dobledes priserne inden 1996 årgangen så dagens lys. Dette gav Peter en uventet chance for at realisere drømmen om at få fod under eget bord, og kort efter gav han delvis slip på tøjlerne hos Hacienda Monasterio, for at forfølge drømmen om at presse Tempranillo til dens ypperste grænse i Ribera del Duero.
Peters faste beslutning om at springe ud i vinens verden stammer fra hans barndoms besøg i Bordeaux hos onklen Peter Vinding-Diers. Her lod han sig fascinere af de elementer der indgår i jobbet på en vingård, og selvom Pingus i den grad besidder spansk temperament var og er inspirationen til vinen hentet i Bordeaux nærmere bestemt i det arbejde og de tanker som ligger bag vine som Le Pin og Valandraud.
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter