Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenBestil rôtisserie-grillet kyllingBestil Coq au VinProducenter i butikken
- Black Friday
- 6 stk. 4.845,-
Puligny-Montrachet
- 6 stk. 4.845,-
950,-
1.266,67 pr. l.
6 stk.
4.845,-
807,50 pr stk.
Spar 855,-
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
89-91
Clear pale and bright, the nose is both more pleasing than the Meursault and more typical of Puligny. A little touch of reduction, fresh apples and pears, more persistent. Lighter on its feet, yet with enough fruit concentration. Jasper Morris - Oktober 2022
Beskrivelse
Den unge Nicolas Mestre, der nu har taget helt over efter faderen Jean-Francois i noget der ligner et lykkeligt generationsskifte, er nu for alvor begyndt at sætte sit præg på vinene fra Domaine Michelot. Ikke noget revolutionerne, men en stille insisteren på terroir frem for fad hvor samtlige vine nu uanset prestigeniveau modelleres nu efter den næsten sammen skabelon, hvor målet er at få frugt og mineralitet til at stråle, med den dejlige sidegevinst at diversiteten mellem de forskellige vine bliver accentueret. Det har været fascinerende at få lov til at følge på sidelinjen, og det er så meget i tidsånden at den tid, hvor Domaine Michelot fik lov til at gemme sig bag de lidt mere hypede navne i Meursault, nu er forbi.
Her er det Michelots Puligny-Montrachet funderet på frugt fra en lille parcel lige nedenfor 1. Cru Les Perrières og frugt fra et lidt større parcel med gamle vinstokke midt inde i 1. Cru Les Clavoillons, som Domaine Leflaive har gjort verdensberømt.
Der bliver pløjet og plantet græs omkring de 40-65 år gamle vinstokke for at tvinge rødderne til at søge længere nedad efter næring og mineralitet og nok så vigtigt for at spare på anvendelse af herbicider, insekticider og fungicider. Høsten manuel med en soignering af drueklaserne allerede i vinmarken, hvorefter de transporteres i specialdesignede rustfri stål kar den korte vej til vinkælderen. Her lander de hele klaser efter endnu en soignering parcel for parcel i den pneumatiske presse, hvor de forsigtigt presses til en most, der får lov til at sætte sig (bundfælde) i et par døgn inden den fyldes på små rustfri ståltanke og forvandles til vin uden fremmede gærstammer.
Derefter følger 16 måneders modning, og for 5. år er regimet, som ellers dikterede 70% i små 228 liters fade (10% nye) og de resterende 30% i 500 liters demi-muids (50% nye), under revision, idet Nicolas Mestre mener, at den traditionelle fadlagring sætter et lidt for stort præg på vinene. Inspireret af blandt andre ikonet Fabien Duperray fra Domaine Jules Desjourneys i Beaujolais har han derfor investeret i et mindre batteri af keramiske tanke, ægformede "Grès" og glasballoner, som nu i forskellige kombinationer har overtaget 15-25% af modningen samtidig med at andelen af små fade er reduceret til 40%. Uanset fordelingen mellem de forskellige beholdere er den endelige cuvée sammenstukket i en lille ståltank og tappet på flaske i januar 2023.
En dejlig Puligny-Montrachet som efter lidt tid i glasset åbner op for jasmin, hvide ferskner, fennikel, mynte og moden citrus som danser rundt med elegante noter af vanilje, smør og hasselnødder såvel i duften som smagen. Krydret med en generøs cremet tekstur, der bliver perspektiveret af en læskende salt mineralitet til sidst.
En fornem ledsager til en lang række klassiske serveringer med fisk og skaldyr. Prøv den for eksempel sammen med en råstegt hummer med sølvbeder, sådan som den er blevet serveret på den legendariske restaurant Tiger Lee på Old Brompton Road i London i en menneskealder.
"Lorsque l’on me demande ce qu’apporte le Verre, je réponds que ça n’apporte rien, mais conserve tout. C’est-à-dire le terroir, le millésime, l’énergie des fermentations et surtout la fraicheur du Chardonnay."
(Når nogen spørger mig, hvad glasset bringer, svarer jeg, ikke noget som helst, men det bevarer alt. Det vil sige terroiret, årgangen, gæringens energi. og frem for alt friskheden i Chardonnay)
Nicolas Mestre - December 2022
Producent
Dette er en af hjørnestene i Løgismoses sortiment. Domaine Michelot har været med næsten lige fra starten og blev med årerne indbegrebet af familien Grønlykke ’s store passion for Bourgogne.
Samarbejdet startede for årtier siden dengang den unge, visionære Bernard Michelot lige var kommet til, og havde sat sig for at løfte 4 generationers arbejde til et hidtil uset niveau.
I 1993 blev det hans svigersøn, Jean-Francois Mestres tur til at overtage ansvaret i kælderen, og på god gammeldags manér er det nu Jean-Francois og hustruen Chantal Michelot ’s søn, Nicolas Mestre, som har fået overrakt dirigentstokken i kælderen.
Vi har på vores rejser i Bourgogne tit været forbi den fine gamle kælder i Meursault, og hver gang er vi efter smagningen af de friske årgange blevet beværtet med ældre flasker fra familiens private kælder. Ofte har der været tale om vine, der både havde 10 og 15 år på bagen og hver gang er vi blevet imponerede over, hvor friske og vitale selv de ældste flasker vedblev med at være.
Michelots stil har altid været og er fortsat ultraklassisk, og håndteringen af fadene er intet mindre end mesterlig. Vinene bliver omhyggeligt beskyttet mod ilt gennem hele vinificeringsprocessen, og de elegante aromaer i druerne fra de lavtydende vinstokke har aldrig fået lov til at gemme sig helt væk bag ved træet, sådan som det sker hos mange af de andre vinbønder i Meursault.
Med årene har den næsten virtuos jonglering med fadene i kælderen ført til færre nye fade og kortere modningstid, og i dag overstiger andelen af nye fade sjældent de 20% ligesom fadlagringen konsekvent afsluttes efter allerhøjest 12 måneder hvorefter vinene får lov til at modne videre frem mod aftapningen i cement, rustfrit stål og nu også et mindre batteri af amphoraer.
Data & fakta:
- Druesorter: Overvejende Chardonnay, men nu også Pinot Noir
- Praksis: Stadig konventionel i vinmarken med anvendelse af moderne bekæmpelsesmidler, når de klimatiske udfordringer begynder at tårne sig op. Bortset fra chaptalisering lav interventionen i kælderen uden brug fremmede gærstammer og med kun moderat svovlbehandling
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 19 ha. og udelukkende frugt fra egne marker
- Årlig produktion: Omkring 120.000 flasker fordelt på 18 forskellige vine heriblandt 4 Premier Cru og 7 Lieux-Dits alle i Meursault
- Certifikater: Ingen
- Relation: En skattet del af Løgismose familien siden 1979
Du finder vores aktuelle udvalg af vine fra Domaine Michelot her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Puligny-Montrachet ligger mellem kommunerne Meursault og Chassagne-Montrachet på Cote de Beaune i Bourgogne. Puligny refererer til byen og Montrachet til "det skallede bjerg" eller rettere en af de fineste hvidvinsmarker i hele Bourgogne "Le Montrachet". Appellationen dækker både rødvin på Pinot Noir og hvidvin på Chardonnay, men kun en fraktal af produktionen udgøres af rødvin. Lidt over 200 ha er beplantet og kommunen har 4 Grand Cru marker hvoraf 2 er delt med Chassagne-Montrachet. 17 marker har Premier Cru status. Vinene er indbegrebet af hvid, fadlagret Bourgogne af høj kvalitet. Sammenlignet med de to nabokommuner er Puligny-Montrachet kendt for at være mere mineralsk og fast end de lettere tilgængelige vine fra Chassagne-Montrachet og mere parfumerede end vinene fra Meursault.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter