Fakta
- 6 stk. 759,90
Muscadet Sévre et Maine Sur Lie
- 6 stk. 759,90
149,-
198,67 pr. l.
6 stk.
759,90
126,65 pr stk.
Spar 134,10
Beskrivelse
Denne Muscadet skabt på frugten fra nogle af de bedst eksponerede parceller mellem Sèvre og Maine i kælderen på Château du Coing de Saint-Fiacre, hvor Véronique og Aurore Günther-Chéreau danner et af Frankrigs stærkeste mor/datter team. Helt klassisk, forfriskende, charmerende og let Muscadet, som nærmest er farlig nem at drikke.
Vinstokkene er op til 65 år gamle, høsten er manuel og vinen er traditionelt fremstillet. Det vil sige at alle stilke fjernes inden druerne langsomt presses hvorefter mosten ved hjælp af tyngdekraften løber ned i de rustfri ståltanke i kælderen. Her får mosten lov til at sætte sig i 48 timer inden bundfaldet fjernes og den alkoholiske fermentering sættes i gang. Herefter hviler vinen ”Sur Lie” sammen med gærresterne uden omrøringer eller anden form for manipulation frem til slutningen af marts hvor den tappes på flaske.
Der er tale om en meget nænsom fremstillingsproces, som bevarer en smule kuldioxid i vinen, som de første år betyder, at vinen skænkes med bittesmå perler, og selv efter adskillige års modning vil man stadig fornemme en lille ekstra sprødhed som pirrer i munden. Vinnydere, som ikke er blevet belært om hvad ægte Muscadet Sur Lie handler om, vil ofte opfatte dette som fejl, men det er ikke tilfældet. Det er en del af vinens DNA og sammen med den høje syre fra druen Melon-de-Bourgogne skaber den uforstyrrede modning "Sur Lie" vine, som kan bevare deres friskhed i både 5 og 10 år efter høsten. Besøger man Véronique og Aurore Günther-Chéreau vil man således kunne smage vine fra før årtusindeskiftet, som stadig er forbløffende vitale.
En charmerende, diskret blomstrende og livlig vin, som bliver løftet frem af masser af sprøde æbler og pærer, der bliver serveret på en bund af saftig læskende citrus og udtalt mineralitet. Et forrygende match til østers, men glem alt om de store ferske danske. Det klassiske match er de små salte østers fra bankerne ved Moëze-Oléron eller fra Bassin d'Arcachon lidt længere sydpå. Så hvis du sidder i strandkanten med Véronique og Aurore’s Muscadet på en lille taverna hvor østersfiskerne åbner dagens fangst lige så hurtigt, som du kan bøje nakken, er himlen nær!
Producent
Château du Coing ligger på en idyllisk og historisk plet lidt udenfor Nantes-forstaden Saint-Fiacre-sur-Maine lige der, hvor La Maine slår et ordentligt herresving og løber ud i La Sèvre Nantaise. Det er så at sige lige her, at distriktet Muscadet Sévre et Maine har fået sit navn, ligesom slottets navn "ved hjørnet" (af floderne) også udspringer af beliggenheden. Der er tale om blide sydvendte skråninger som takket være floderne om sommeren oplever et lidt køligere mikroklima end de fleste andre steder i Muscadet hvilket leder frem til en særlig attraktiv mineralitet og friskhed i vinene.
Bevarede skriftlige optegnelser dokumenterer, at der har været dyrket druer på stedet i hvert fald siden 1536, men også at der har været pauser. For eksempel i forbindelse med den franske revolution hvor aristokraten Jean du Coing og hans elskerinde Isabelle Patin endte i guilliutinen inde i Nantes mens hans bror tog flugten til Amerika og senere da vinlusen hærgede fulgte flere årtier med andre afgrøder.
I 1973 blev slottet købt af Bernard Chéreau og hans hustru Edmonde Carré og de stod for driften i næsten 20 år indtil de i 1989 overdrog/forærede slottet til deres ældste datter Véronique for at komme på forkant med ændringer i den franske arvelovgivning. Véronique, der ellers havde fået sig en doktorgrad i farmaci, valgte at komme hjem for at videreføre sine forældres projekt, og i 2011 blev hendes datter Aurore, efter at havde afsluttet sine biologi- og ønologistudier i Dijon, også en del af fortællingen. Således er det i dag 2. og 3. generation i familien Günther-Chéreau i form af et stærkt mor datter team, der udøver kærlig og entusiastisk girl power på slottet, og via massiv medieeksponering har de formået at etablere sig helt fremme i førerfeltet i en ellers mands og negociant domineret industri.
Aurore medgiver da også gerne at det er gået dem ganske godt. Med et glimt i øjet og en fin finte til Shel Silverstein's "The Cover of Rolling Stone" siger hun, at det eneste, de egentlige mangler på den front, er at komme på forsiden af "La Revue du vin de France". Men Mor og datters egentlige projekt gælder ikke medierne. Det gælder om at vinde lokalbefolkningens respekt tilbage. Selvom Nantes ligger midt i verdens største hvidvinsdistrikt er der forbavsende få Muscadet-vine på vinkorteden på restauranterne. Det er fortidens synder der spøger. Folk der har haft dårlige oplevelser for 20 og 30 år siden og nu lader fingeren standse ved vine fra andre druer og andre appellationer, når de går ud og spiser.
Men vi tror på vores terroir siger Aurore og fortsætter: "Det er uforanderligt, mode eller ej, og det er det ideelle terroir til vores druer Melon de Bourgogne Gros-Plant, som vi forsvarer med næb og kløer. Vi vil overraske lokalbefolkningen og få dem til at forstå at de lokale vine kan være fantastiske. Jeg var selv træt af Muscadet da jeg var ung (Aurore er en årgang 1980), men min mor og min farfar satsede på det traditionelle og det nyder vi godt af i dag. Vi kommer ikke til bukke under for modefænomener, men projektet er livslangt. Måske vil først den næste generation høste resultatet af hvad jeg gør i dag."
Château du Coing er en del af VGC Vignobles GÜNTHER CHEREAU som også inkluderer Château de la Gravelle og Grand Fief de la Cormeraie. Til sammen produceres der 18 forskellige vin fra i alt 75 ha., der siden 2006 har været på vej i en mere bæredygtig retning hvilket betyder, at vinene fra Château de la Gravelle og Grand Fief de la Cormeraie blev økologisk certificerede i 2014 og at Château du Coing nu også er under konvertering.
Château du Coing har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2009, og du finder vores aktuelle sortiment her.
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Muscadet Sèvre-et-Maine ligger i Pays Nantais i den vestlige del af Loiredalen. Appellationen dækker ca 8200 ha og eneste tilladte druesort er Melon de Bourgogne, hvorfor der kun produceres hvidvin. Markerne er placeret på bløde bakker og jordbunden er generelt veldrænet, hvilket er vigtigt i et område som dette, der får meget regn ind fra Atlanterhavet. Mange af vinene bærer betegnelsen "Sur Lie", hvilket refererer til den forlængede kontakt med gæren efter endt gæring. Vinene er generelt friske, ranke og stålsatte med en let voksagtig tekstur fra gærkontakten.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter