Fakta
- 3 stk. 654,-
- 1 stk. 248,-
Morgon - ØKO
- 3 stk. 654,-
- 1 stk. 248,-
319,-
425,33 pr. l.
3 stk.
654,-
218,- pr stk.
Spar 303,-
1 stk.
248,-
Spar 71,-
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
87-90
Jasper Morris fra fad - April 2024
Vinous by Antonio Galloni
tidligere
Årgang 2022 | 92-point | Neal Martin | Marts 2024
James Suckling
tidligere
Årgang 2022 | 93-point | Januar 2024
Beskrivelse
Julien Sunier er en af de nyere superseriøse spillerede i Beaujolais som fra sine knap 9 ha. udelukkende tilplantet med seriøse Gamay kloner producerer 2 insisterende og saftige vine fra Fleurie og Régnié og så denne Morgon fra sand og granitrige syd- og sydøst vendte parceller i 270-400 meters højde med i gennemsnit 60 år gamle vinstokke på de 6 ”Lieux dits” Aux Perrets, Croix de chèvre, Oeillat, Bellevue, En Janin, En Ruyères og En l’Evêque. Til sammen 2,55 ha., som i 2023 blev suppleret med frugt fra yderlige 0,5 ha. fra ven, fordi et par kraftige haglbyger stjal op mod 60% af Juliens egne druer.
Høsten er manuel med en soignering af klaserne allerede i vinmarkerne, hvorefter de i store plastikspande og på bagsmækken af en gammel pickup køres op til den højt beliggende vingård nær Col du Fût d'Avenas.
Her løftes de hele drueklaser via et transportbånd direkte op i gæringstanken hvor de uden chaptalisering, uden fremmede gærstammer og uden tilsætning af svovl i løbet af 3-4 uger forvandles til en vin under et let kulsyretryk (maceration carbonic og maceration semi-carbonic). Efter gæringen presses vinen i en gammel lodret presse, som Julien har hentet ned fra Côte d’Or.
Derefter modning køligt eller i vintermånederne direkte koldt i op til 10 gange brugte fade fra den berømte Christophe Roumier i Chambolle-Musigny, hvor Julien Sunier lige efter folkeskolen fik vakt sin interesse for vin. Den endelige cuvée sammenstikkes inden det for alvor bliver varmt oppe på ”bjerget”, og vinen tappes hen over sommeren uden filtrering og med kun den minimale tilsætning af svovl, der skal til for at sikre, at flaskerne kan klare rejsen til for eksempel Danmark.
En dejlig umanipuleret Morgon som flirter med naturvinsuniverset på en begavet og ikke alt for insisterende måde, som sikkert vil appellere både til dem, der bekender sig til hipsterjuice og dem, som ellers holder sig mest til det, som hipsterne kalder boomer-saft. Let blomstrende, parfumeret, kirsebærrig og krydret. Generøs, men også velstruktureret med fine tanniner, som niver lidt i kinderne på den helt rigtige måde og til dels skærmer for det solide landlige bundtræk.
Som det forstås, er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, og derfor taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers, har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4.
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika
Producent
Domaine Julien Sunier er et af de mest spændende navne, der er dukket op i bunden af Bourgogne i det nye millennium. En højt beliggende vingård med et vineri, der er rykket ind i det, der tidligere var den gamle lavloftede kostald på Ferme des Noisetiers. Afsides beliggende og så alligevel centralt, når det drejer sig om at transportere frugten fra de knap 9 ha. på skråningerne i Morgon, Fleurie og Régnié op til vingården. En overgang var der yderligere 2 ha. i Fleurie, men der var tale om meget stejle parceller og derfor udelukkende manuelt arbejde, som tog 60% af Julien tid, valgte han at stoppe, efter det meste at arbejdet var blevet spoleret af hagl 2 år i streg.
Historien om Julien Suniers rejse ind i vinen verden er ikke helt almindelig. Bortset fra at han voksede op i en forstad til Dijon, havde hverken han eller hans familien noget forhold til Bourgogne og Beaujolais, men hans mor var frisør, og en af hendes faste kunder var Christophe Roumier fra Domaine Roumier i Chambolle-Musigny.
Da Julien ikke rigtig vidste, hvilken vej han skulle efter skolen, endte det med, at hans mor skaffede han et job på domænet, der med hensyn til kult og prestige befandt/befinder sig i samme liga som Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Leroy og Domaine Armand Rousseau. Og det var her Julien så at sige faldt i tønden.
Det blev til studier på ”Institut Universitaire de la Vigne et du Vin Jules Guyot”, og derefter fulgte den sædvanlige tur ud ad den internationale vinrute fra New Zealand til Californien, så Julien fik mulighed for at høste erfaring på begge halvkugler, samtidig med at han opbyggede og plejede en passion for surfing.
Tilbage i Bourgogne, arbejdede Julien sammen med først Nicolas Potel i Nuits Saint-Georges og siden Jean-Claude Rateau i Beaune, hvor han fik øjnene op for den økologiske og biodynamiske tilgang til arbejdet i vinmarkerne og kældrene. Derpå fulgte fra 2003 små 5 år hos Mommessin, hvor han styrede samarbejdet med den store negociants mange tilknyttede vinbønder i alle 10 Cru landsbyer i Beaujolais. Et job som begavede ham med en indgåelse forståelse for de forskellige mikroklimaer, og nok så vigtigt det helt rigtige netværk, som han kunne trække på, da han til sidst valgte at etablere sit eget domæne.
Den nedlagte gård Ferme des Noisetiers blev købt i 2005, men frem for at springe direkte ud som vigneron fulgte et par år, hvor Julien sagtens kunne have fået svendebrev både som tømrer og murer. I 2008 kunne han imidlertid for første gang forvandle frugten fra sine dengang bare 2,5 ha. til vin i det nyetablerede efterårsskolde vineri i 750 meters højde.
Selv har Julien Sunier beskrevet sin rejse frem mod økologi, og det mange vil kalde naturvine således:
"Jeg var ikke økologisk fokuseret i starten, men ved at smage mig frem alene og sammen med andre fandt jeg den renhed, den elegance og den finesse i Gamay, som jeg drømte om, hos de mennesker, der arbejdede økologisk og hvis vine mange gange blev beskrevet som "naturlige", og for mig hænger det i dag ikke sammen at tale om naturvin, hvis man ikke og forpligter sig til økologi! Det var risikabelt at starte sådan, og al frugt er forvandlet til vin her i 750 meters højde, men jeg tror på, at den kølige beliggenhed bringer en god friskhed til vinene og sørger for, at der ikke er nogen flygtige stoffer.
Jeg lader tyngdekraften gøre arbejdet, gæringen sker under kulsyre i 12 dage, og der presses derefter langsomt i en gammel lodret presse for at minimere uklarheder. Derefter for 80% af vinenes vedkommende modning i brugte Bourgogne fade fra Christophe Roumier. Jeg ville gerne arbejde med foudres, men her er ikke højt nok til loftet. Stedet blev opført til køer!
Vinenes bærme er moderen til vinen, men jeg stopper modningen i maj, mens det er stadig køligt heroppe. De endelige cuvéer sammenstikkes en måned før aftapningen og temperaturen når aldrig over de 16°C. Det handler om præcision i alt hvad du foretager dig. Siden 2011 har der ikke været nogen chaptalisering, der er ingen filtrering, og som regel er der også nogle cuvéer uden tilsat svovl”.
Julien Sunier kom ind i Løgismose familien i februar 2025 og producerer følgende 3 vine fra egne vinmarker: 1 Morgon fra 1,64 ha., 1 Fleurie fra 2,55 ha. og 1 Régnié fra 4,58 ha. Derudover er der 1 Beaujolais Villages fra købte økologiske druer. Du finder de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Beaujolais ligger i forlængelse af Bourgogne mod syd og hører administrativt til denne region trods den slående nærhed til Rhone dalen. Klimaet er lunt indlandsklima og jordbunden er varieret med tydelige indslag af granit især i nord. Hoveddruen er Gamay, men der er også små beplantninger af Pinot Noir, Chardonnay og Aligoté. Basis niveauet formes af Beaujolais og Beaujolais-Villages, mens topniveauet udgøres af de 10 cru'er, som refererer til selvstændige vinbyer med særligt karakterfulde vine. Beajolais Nouveau er en specialitet, der frigives hvert år i november efterfølgende høst og hurtig gæring af druerne. Beaujolais er gennemgående friske og aromatiske rødvine.Distrikt
Morgon er en af de 10 cru’er i Beaujolais i det østlige Frankrig. Det er en selvstændig AOC skabt i 1936. Morgon er med sine 1100 ha en af de største cru’er i Beaujolais og appellationen kendes især for Mont de Py. Cote de Py, som er de nedre skråninger på Mont de Py er en af de mest kendte terroirs i Beaujolais. Jordbunden er en smule anderledes end i resten af Beaujolais, idet der ud over den karakteristiske granit også er schist, ler og vulkanske elementer. Jorden er rig på jern, og vinene fra Morgon er kraftfulde, flæskede og præget af mørke bær ofte med forholdsmæssigt meget tannin. Det er også vine, som i mange tilfælde kan udvikle sig adskillige år i flasken, og er ikke det typiske eksempel på Beaujolais. Gamay er eneste druesort og appellationen inkluderer kun rødvin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter