Fakta
Løgismose Cava Brut
Forhandles hos
med forbehold for udsolgte varer
Løgismose Netto
Forhandles i Netto i udvalgte uger
Beskrivelse
Løgismoses fine første Cava til Netto produceret i samarbejde med den charmerende vinmager Rosalba Pardo Castellví, der siden 2018 har haft ansvaret for de 1,5 mio. flasker, som Caves Soler-Jové producerer.
Vi ønskede os en Cava, som først og fremmest var rent smagende og tør, men så alligevel ikke så tør at frugten og charmen gik fløjten. Og det er netop sådan en Cava, som Rosalba præsenterede for os for nærmest i første hug, da hun havde forstået, hvad det var, vi gik og drømte om.
Der er tale om de 3 typiske Cava druer i Catalonien Macabeo, Xarel-lo og Parellada, og på de varmeste dage høstes der kun morgentimerne for at værne om friskheden. Klaserne soigneres inden alle stilke fjernes forud for presningen, hvorefter mosten fra de 3 druesorter gæres til vin hver for sig ved 16 grader i Thermo regulerede ståltanke.
Den endelige cuvée sammenstikkes i december og tilsættes lidt opformeret gær og sukker inden den fyldes på flasker og efter den fornyede 2. gæring modner 15 måneder i flaskerne inden bundfaldet skydes bort og erstattes med en likør som får sødmen til at balancere omkring de 6g. pr. liter.
En dejlig helt lys Cava som skænkes med små dejlige perler. Aromatisk med associationer til akacieblomster, ananas, grønne æbler, lige så grønne urter og mandler. Helt ren, let, men ikke letbenet. Bare velafbalanceret med en dejlig opkvikkende syre til sidst, som efterlader munden glad og forfrisket.
Oplagt som aperitif, men også dejlig sammen med østers og andre skaldyr, sprøde salater og serveringer med lyst fjerkræ.
Producent
Caves Soler-Jové er den aldrende Arturo Ramos livsværk. Han er født lidt nord for Barcelona og dermed en indfødt catalonier, som med succes ernærede sig som supersælger for en af regionens største og mest berømte Bodegaer
I en alder af 52 besluttede han imidlertid at udleve drømmen om selv at producere vin, og da det var de prikkende bobler, der stod hans hjerte nærmest, blev det Cavaen han satsede på. I 1985 lejede han sig ind i en kælder i centrum af Cavaens epicenter Sant Sadurní d'Anoia og funderet på frugt som han købte fra udvalgte vinbønder begyndte han at veksle druer til vin og vinen til en Cava, der lige havde lidt (læs en hel del) mere at byde på, end dem industriens 2-3 største spillere markedsførte i 1980'erne.
Kombineret det store netværk som Arturo Ramos havde opbygget i årtier og hans næse for en fair prissætning betød, at Caves Soler-Jové nærmest blev født med succes. Lige fra starten oversteg efterspørgslen det antal af flasker, som det var muligt at producere, og allerede efter 4 år var Arturo Ramos så sikker på at han var på rette vej, at han købte jord i udkanten af byen og fik tegnet og opført sin egen 2.500 m2 store Bodega.
Samtidig blev der budt på attraktive parceller med Macabeo, Xarel-lo og Parallada vinstokke efterhånden som de kom til salg, og for at gøre en lang historie kort så er det der inde i Sant Sadurní d'Anoia var en produktion på 200.000 flasker funderet på købt frugt, i dag vekslet til 1.500.000 flasker funderet på frugt fra egne vinmarker.
Arturo Ramos er efterhånden blevet en aldrende herre, en personlighed og et af de kendte ansigter i den lille Cava-hovedstad, og i dag er det next generation i skikkelse af de 2 sønner Oscar og Alex der sammen med vinmageren Rosalba Pardo Castellví værner om renomméet og fører Caves Soler-Jové videre.
Bonusinfo: Arturo Ramos syntes i sin tid at der ville være lidt for meget leverpostej blot at give den nye virksomhed sit familienavn. Derfor henvendte han sig til sin mangeårige nære ven, den kendte catalanske tegner og maler Joan Soler-Jové, og spurgte, om han ikke mod behørig betaling i bobler måtte benytte hans navn. Det måtte han gerne, og det viste sig at være lidt af en genistreg da Joan Soler-Jové for sin del blev stadig mere optaget af cirkus universet og den legendariske klovn Charlie Rivel i særdeleshed. Således turnerede Joan Soler-Jové i perioder sammen med klovnen for med lette skødesløse streger at fange hans vidunderlige magi. Joan Soler-Jové udødeliggjorde så og sige sig selv ved at tegne Charlie Rivels igen og igen, og dermed blev Caves Soler-Jové indirekte den berømte klovns Cava.
Oprindelse
Region
Catalunya ligger i Spaniens nordøstlige hjørne. Klimaet er stærkt influeret af Middelhavet med lune og tørre dage og begrænset nedbør, mens der mod nord for foden af Pyrenæerne er væsentligt køligere. Regionen dækker over 11 DO'er hvoraf den ene dækker hele regionen. Der findes også en enkelt DOCa, Priorat. Der produceres en bred række af vintyper i Catalunya fra mousserende Cava til kraftige rødvine på Tempranillo, Garnacha og Monastrell. Her findes også større beplantninger af internationale sorter som Chardonnay og Cabernet SauvignonDistrikt
DO Cava er ikke geografisk begrænset til en enkelt region. 8 regioner i Spanien må producere Cava, men i praksis fremstilles langt det meste i distriktet Penedes i Catalunya. Begrebet blev skabt 1970, hvor det tidligere anvendte navn til spanske mousserende vine, Champaña blev udfaset. De traditionelle cava-sorter er Macabeu, Parellada og Xarel-lo, men i dag bruges også Chardonnay og Pinot Noir.Til rosé anvendes ud over Pinot Noir også Monastrell, Garnacha, Malvasia og Trepat. Cava skal være lavet på den traditionelle metode med andengæring i flasken og tilbringe efterfølgende 9 måneder på gærresterne som minimum.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter