Fakta
- 6 stk. 17.824,50
Côte-Rôtie La Mouline
- 6 stk. 17.824,50
3.495,-
4.660,- pr. l.
6 stk.
17.824,50
2.970,75 pr stk.
Spar 3.145,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
98
Joe Czerwinski - December 2019
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
100
Februar 2019
Jancis Robinson
17,5+
Richard Hemming MW - Juni 2019
Vinous by Antonio Galloni
98
Josh Raynolds - September 2019
James Suckling
99
James Suckling - September 2019
La Revue du Vin de France
17,5
Guide vert 2020
Beskrivelse
La Mouline er den ene af de 3 enkeltmarksvine fra Guigal, som med tiden er blevet kult og tilbedes af de vinelskere, nørder og andet godtfolk, som har så meget orden i deres privatøkonomi, at de har råd til at åbne en flaske i ny og næ. Vinene kaldes indforstået for "The La, La, Las", og i visse kredse er det en årlig tilbagevendende begivenhed at samles omkring dem alle tre for at dele begejstringen for fortræffelighederne og sætte ord på forskellighederne.
La Mouline var den første i trioen. Den blev skabt af Marcel Guigal i 1966 og var i de første år "bare" et særligt take på "La Côte Blonde" hvor de bedste fade blev sammenstukket for sig og siden lanceret som La Mouline, der kom med en særlig grøn kapsel for at markere forskellen.
Siden blev det formaliseret, at La Mouline skulle være lig med frugten fra nogle særlige fine terrasser rige på granit, gnejs og kalksten, som Marcel Guigal havde fravristet Joannes Dervieux et par år forinden, og i 1971 finder vinen sin endelige form, da Marcel Guigal beslutter udelukkende at modne vinen i nye fade.
I starten var der bare tale om 0,7 ha., da man havde fået et par striber med abrikoser med, men de er væk nu, så frugten i dag kommer fra 0,98 ha. tilplantet med vinstokke, der er fra 40 til næsten 100 år gamle.
Høsten er naturligvis manuel, og der sorteres for kvalitet både oppe på de svimlende terrasser og nede i kælderen hvor alle stilke fjernes forud for gæringen med traditionelle overpumpninger i rustfrit stål. Vinen modner herefter i 42 måneder i nye fade fra eget bødkerværksted frem mod aftapningen på flaske, der så vidt muligt sker uden klaring eller filtrering.
Vinen er, som det forstås, ren kult og kandiderer til at være en af de mest eksotiske og erotiske vine på planeten. En vin, som er kendt for at overpræstere i de mindre årgange, og notorisk at blive forfulgt af fremragende anmeldelser uanset om den bedømmes mens den er helt ung, eller når den folder sig ud efter 15, 20 eller endnu flere år i en god kælder.
Således er "The La, La, Las" med foreløbig 38 gange 100-point de højest vurderede vine i den nu pensionerede Robert Parkers univers.
Producent
Domaine Guigal er et af de mest berømte - hvis ikke det mest berømte vinhus i det nordlige Rhône som i løbet af bare 3 generationer er vokset fra en produktion på mindre end 10.000 flasker til nu mere end 8.000.000 flasker fordelt på snart sagt alle appellationer i Rhône i alle prisklasser fra fine hverdagsvine og op til de tre aldeles dejlige, men uforskammet kostbare Côte Rôtie vine La Mouline, La Turque, La Landonne, som blandt liebhavere og rigmænd bare kaldes for "the la-la-las".
Guigal, eller formelt Établissements Guigal blev grundlagt i 1946, da Étienne Guigal (der har vi det foranstillede E.) efter 15 år hos Vidal-Fleury fik råd til at købe sin første lille kælder i Ampuis og skabe de første vine på frugt købt hos venner og bekendte. Dengang var de gamle romerske terrasser på Condrieu- og Côte Rôtie-skråningerne mange steder i en elendig forfatning og afregningspriserne for druerne så lave, at bønderne knap nok kunne købe et par dåser sardiner for det de fik for at sælge 1 kg druer. Mange havde derfor plantet abrikoser på terrasserne frem for druer, og der var virkelig tale om et købers marked i de år, hvor Étienne Guigal efter at have giftet sig med en stuepige på Château d'Ampuis etablerede sig som pioneren, der blæste nyt håb og ny optimisme op på de stejle skråninger.
I 1961 fik han selskab af sin stadig meget unge søn Marcel Guigal, som måtte droppe skolen og træde til tidligere end planlagt, da Étienne blev ramt af en sygdom, som betød, at han næsten mistede synet. Marcel blev i 1973 gift med Bernadette, og de to dannede det stærke team, som i 1980’erne forvandlede Guigal fra et respekteret familiefirma til et af de stærkeste brands på den internationale vinscene. De fik i 1975 sønnen Philippe, som i dag er Guigals feterede ønolog, og nu sammen med hustruen Eva fastholder og udvider E. Guigals førende position ikke bare i det nordlige Rhône, men i hele Côtes du Rhône.
Étienne Guigal nåede trods sit synshandikap at deltage i høsten og vinfremstillingen hele 67 gange, og inden han gik bort i 1988, nåede han også lige at opleve, at familien gik ind og bød på og købte hans gamle arbejdsgivere Vidal-Fleury. 10 år senere i 1995 blev ringen sluttet da de fik de muligheden for at købe stuepigens, moderens og bedste moderens gamle arbejdsplads det berømte Château d’Ampuis på bredden af Rhône-floden. I 2001 fulgte først erhvervelsen af Domaine Jean-Louis Grippat og Domaine de Vallouit og siden i 2006 Domaine de Bonserine, hvilet til sammen for alvor gav Guigals muskler i appellationerne Côte-Rôtie, Hermitage, Saint-Joseph og Crozes-Hermitage. Herefter begyndte Marcel og Philippe Guigal at spejde mod syd og da Château de Nalys i Châteauneuf-du-Pape kom til salg i 2017 slog de til.
Château d’Ampuis er i dag restaureret og moderniseret og i samarbejde med cc har Guigal siden 2003 haft sit eget bødkerværksted på slottet som sørger for at alle de ca. 4.000 fade der i dag skal til for at omfavne en gennemsnitlig høst alle er af egen tilvirkning. Og i det hele taget er Établissements Guigal et imponerende foretagende med til sammen 3 ha. underjordiske gallerier og kældre fyldt med fade, rustfrit stål og flasker.
Portofølgen er naturligvis imponerende, men genistregen kom i 1966 da Marcel Giugal besluttede at skabe en særlige cuvée og modne den unge vin et par år i små nye fade. Vinen fik navnet La Mouline og fik så godt fat i markedet, at den i henholdsvis 1978 og 1985 fik selskab af de vine La Landonne og La Turque, der begge bliver skabt på frugten fra historiske pletter på Côte-Rôtie skråningen. De 3 vine er nu kult blandt andet takket være Robert Parker, som har smidt sine maksimale 100-point efter vinene mere end 30 gange, og for kritikere, samlere og godtfolk der bare har råd, er der gået en sport i at sammenligne og kontrastere de tre. Selv siger Philippe Guigal at La Mouline er som en Musigny, at La Landonne mere er som en Pauillac, og at La Turque, der er den mest krydrede, placerer sig et midt imellem de to.
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Distrikt
Côte-Rôtie er den nordligste appellation i Nordrhone. De stejle marker ned mod Rhonefloden ligger op til 330 meters højde, og de mange solskinstimer har til dels resulteret i navnet Côte-Rôtie, som betyder "den stegte skråning". Appellationen er ca 200 ha. Som udgangspunkt findes der to forskellige jordbundstyper, "Cote Brune" med mørk, jernholdig schist og "Cote Blonde" med lys granit, sand og kalksten. Kun rødvin på Syrah må produceres indenfor appellationen, men som noget særligt er det tilladt at blande 20% grønne druer i af druetypen Viognier. Vinene fra Côte-Rôtie er eftertragtede og kostbare og har potentiale for et langt liv i flasken.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter