Fakta
- 1 stk. 388,-
Condrieu
- 1 stk. 388,-
525,-
700,- pr. l.
1 stk.
388,-
Spar 137,-
Anbefalinger
Decanter Magazine
95
Matt Walls - Oktober 2024
Jancis Robinson
17
James Lawther MW - Oktober 2024
John Livingstone-Learmonth
***(*)
Oktober 2024
Beskrivelse
Pierre Gaillard har i løbet af de sidste 35 år formået at erhverve sig en stribe syd- og sydøstligt orienterede granit og sandrige parceller oppe på Côte Bellay og Côte Boissey. Til sammen næsten 5 ha. hvorfra han i de bedste år producerer 2 enkeltmarks Viognier, en ædelt sød Viognier og så alle år denne generiske Condrieu, der overvejende er funderet på frugt fra parceller med 20-30 år gamle vinstokke i den nordlige ende af appellationen.
Høsten er manuel og klaserne soigneres inden de ryger direkte pneumatiske presse hvor de presses forsigtigt, så kun den mest delikate most kommer i spil. Mosten har fået lov til at sætte sig (bundfælde) i et par døgn inden gæringen, direkte i overvejende brugte egefade fra skovene i Allier og Nevers. Vinen er modnet i 8 måneder med forsigtige omrøring i de første måneder (Bâtonnage sur lies) for at trække maksimale mængder af aroma og tropiske frugter ud af gærresterne inden aftapningen på flaske, der sker uden klaring og filtrering.
Som forventet fra den flamboyante Viognier drue er der pikant parfume til næsen med abrikoser, ferskner, akacieblomster, viol, litchi, kaprifolie og gule pærer med krydrede undertoner af vanilje og praline. Bestemt meget aromatisk, men ikke direkte opulent takket være en moden, men stadig pirrende syrlighed og læskende mineralitet. Pompøs og frodig, men ikke overvældende.
Prøv den sammen med en Jomfruhummerbisque med masser af tyk piskefløde, eller sammen med en lidt mere enkel servering af lyngrillede jomfruhummere med krydret smør, hvor vinen smukt vil spille op til og sammen med sødmen i de sarte skaldyr.
Etiketten er dekoreret af Pirre Gaillard mangeårige ven - den i Lyon bosiddende impressionistiske maler Alain Demond - som med svovlgule, grønne og lilla vinøse landskaber og buketter forsøger at formidle magien i flasken.
Producent
Robert Parker udtrykte det meget præcist, da han i sin tid skrev: "Pierre Gaillard har nu mere end 20 års erfaring, så han kan ikke længere betragtes som en "up and coming superstar". Den status har han for længst nået".
Pierre Gaillard har arbejdet sig op ved hjælp af stædighed og hårdt arbejde. I starten sammen med Guigal hvor han var med til at etablere La Turque som et benchmark i Côte Rôtie, og undervejs skrabede han penge sammen, så han kunne købe sit første stykke jord. Det skete i 1981, hvor Pierre erhvervede små 3 ha. på en stejl skråning oppe bag ved Chavanay, og efter at have ryddet den sandede østvendte skråning og anlagt terrasser til vinstokkene var det, der skulle blive til "Clos de Cuminaille", en realitet.
Siden er det gået slag i slag og Pierre Gaillard kan i dag tilbyde en af de mest interessante kollektioner i nordlige Rhône skabt på et spændende miks af frugten fra egne eller lejede vinmarker kombineret med frugten fra betroede druedyrkere.
Hele potentialet mødes i kælderen som ligger udenfor landsbyen Malleval højt oppe på skråningerne langs Rhônefloden. Her gærer druerne til vin i rustfrit stål eller træ alt efter type. Omrøring, overpumpning og sidenhen omstikning begrænses til et minimum og resultatet er en gennemgående transparence og lykkelig elegance i alle vinene, som er ganske enestående.
Bonusinfo:
Både far og datter er også optaget af vinens kulturhistorie og den måde man lavede vin på før i tiden. Det har de sidste 15 udløst et samarbejdet med "Musée Gallo-Romain" i Saint Romain-en-Gal, hvor de har lagt vinstokke og vin til et projekt, der hedder "TOUS LES CHEMINS MÈNENT AU RHÔNE" (Alle veje fører til Rhône). Sammen med museumsfolkene nørder de i mikroskala med at rekonstruere, hvorledes Romerne forvandlede druerne til vin og efterfølgende forsøgte af Historisk konservere og smagsætte den med f.eks. irisrod, bukkehorn, honning, harpiks og måske endda også havvand.
Familien Gaillard har været en del af Løgismose familien siden 2015. Du ser vores aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Distrikt
Condrieu ligger i den nordlige del af Rhonedalen mellem Cote-Rotie og St-Joseph. Vinmarkerne er placeret omkring en snoet sektion af Rhonefloden, og vender mod syd-sydøst. Jordbunden er granitholdig, og de fleste steder på de stejle skråninger foregår markarbejdet udelukkende ved håndkraft. Ca 170 ha er beplantet og den kraftige Mistralvind er med til at mindske udbyttet yderligere, så produktionen af Condrieu er meget begrænset. Kun hvidvin er tilladt og udelukkende på Viognier druen. Condrieu laves både i tørre og søde versioner, men den langt overvejende del er tørre vine. De er kendetegnede ved at være fyldige og fedmefulde med parfumerede aromaer af blomster og stenfrugter og med diskret syreindhold.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter