Fakta
Cognac Hennessy VS - 35cl.
0,11
0,31 pr. l.
Beskrivelse
Dette er planetens videst distribuerede og bedst sælgende Cognac, så Hey: Her gælder det bare om at sænke paraderne og respektere det fascinerende i at det er muligt at masseproducere en Cognac i en så ensartet kvalitet, at den hylder Cognacens terroir og ikke mindst Hennessys historie, der, som det er indgraveret på flasken, strækker sig tilbage til 1765.
Hennessys succes blev i høj grad funderet på den britiske kong George IV, som tilbage i 1817 bestilte og fik leveret en særlig "Very Superior Old Pale".
Verden fik smag for den kongelige Cognac, som blev sin tids største eksport eventyr, og i 1865 fulgte så Hennessys noget billigere og derfor for mange mere appellerende 3-stjernede Cognac, som i løbet af få år fik endnu større succes. Så stor succes, at Hennessys stjerne gradueringer blev adapteret af hele industrien og i mere end 100 forblev stjernerne forbrugerens enkle guideline, når de skulle sample og smage Cognac.
Hennessy brød selv med stjernerne da de følte at *** kategorien var blevet lidt for overbefolket og derfor blev Hennessys *** Cognac i stedet til noget ganske særligt, "Very Special" eller forkortet "V.S.", som skrevet står. En betegnelse som i dag er adapteret af lovgivningen omkring Cognac og indikerer at der er tale om en Cognac hvor de yngste eaux-de-vie i flasken er modnet i mindst 2 år.
Faktuelt er der tale om et blend af flere end 80 forskellige eaux-de-vie, der er modnet mellem 2 og 5 år på overvejende nye fade i Hennessys enorme lagerhaller langs Charante-floden, og det hører med til historien at Hennessy siden den altødelæggende frost i 2017 har haft svært ved at producere nok til at efterkomme efterspørgslen.
Smuk og forventelig bronze eller ravgylden nuance, og derpå en generøs og umiddelbar, nærmest lige ud ad landevejen oplevelsen i næse og mund. Masser af krydderi fra fadene. Kanel, muskatnød, vanilje, sort peber, hasselnødder nødder, men også lavendel og en underliggende friskhed, som gør, at man her skal gøre sig umage for at blive påtaget sur.
Producent
Uden at forklejne nogen af de andre producenter så må de jo have gjort noget mere rigtigt end alle de andre nede hos Hennessy på brinken af Charente-floden. Mere end 250 års kontinuitet i familien bag, 8 generationers kontinuitet i det vigtige job som masterdestiller, snart flere end 400.000 fade med modnende Cognac, et årligt salg på mere end 70 millioner flasker og sammen med de 3 andre medlemmer af "The Fab Four" (Rémy-Martin, Martell, og Courvoisier) en markedsandel på mere end 85%. Det er alt sammen både enestående og historisk!
Historien begynder med Richard Hennessy, en af den irske Lord Ballymacmoy sønner. Han blev født i 1724, men forlod Irland for at blive en del af den såkaldte "Wild Geese" generation af katolikker, der kæmpede for Frankrig imod det aggressive Storbritannien. Hennessy ankom til Frankrig, som 20-årig, og historien vil vide, at han i 1745 blev såret ved slaget om Fontenoy i det nuværende Belgien. Han forlod fronten og slog sig senere ned ved bredden af Charente-floden, hvor han i 1765 endte med at etablere en lille brændevinsforretning sammen med 2 partnere for de penge, som det var lykkedes at låne i forskellige fra franske banker.
Undervejs havde han forelsket sig i en af de lokale piger, og sammen havde de fået sønnen Jacques - eller James, som han senere blev kaldt. James Hennessy tilskrives æren for at den lokale brændevinsforretning begyndte at udvikle sig til en international virksomhed, men måske var det måske snarere hans hustru Martine Martell og hendes etablerede Cognac-families forbindelser som gjorde udslaget.
Under alle omstændigheder landede de første tønder med Hennessy Cognac i New York i 1794, og siden Hennessy dels i 1804 valgte at tappe al den Cognac der skulle eksporteres på flaske, dels i 1806 ansatte en Jean Fillioux som Master Blender, har Hennessy været det vi i dag kalder "firstmovers" i Cognac-industrien.
Ved selv at tappe Cognacen fik man fuld kontrol over kvaliteten og da man samtidig reducerede muligheden for forfalskninger, blev Hennessy udadtil tidligt et af de mest pålidelige brands i spiritusindustrien. Og indadtil har familien Fillioux sikret en kontinuitet, som er ganske enestående både i vinens og spiritussens verden, i det Jobbet som Master Blender er gået i arv fra far til søn. Således er det i dag 7. og 8. generation i familien Fillioux, i skikkelse af Yann Fillioux og hans nevø Renaud Fillioux de Gironde, der sidder for bordenden, når smagepanelet hver dag klokken 11 mødes for at evaluere omkring 50 forskellige eaux-de-vie.
Op gennem 1800-tallet etablerede Hennessy sig som det bedst sælgende Cognac brand på planeten. Rusland blev indtaget i 1818 og Kina i 1859 og undervejs på rejsen kom Hennessy til stå fadder til nogle af de typer, som i dag er blevet standarter i industrien. VSOP (Very Superior Old Pale) dukkede op i 1817, på foranledning af prinsen af Wales (den senere kong George 4.). XO (Extra Old) kom til i 1870, da Maurice Hennessy bad den daværende Master Blender Emile Fillioux om at skabe en særlig fin Cognac funderet på ekstra gamle eaux-de-vie. Og som en lille krølle på historien kom XO's nuværende flaske til i 1947, da Maurice Hennessys oldebarn Gérald de Geoffre inspireret af en opadvendt drueklase kreerede den i dag ikoniske flaske.
Årene med 100% familieejerskab sluttede i 1971, da den daværende bestyrelsesformand Killian Hennessy valgte at tilføje en bindestreg til historien ved at fusionere med Moët & Chandon, og i 1987 fandt Moët-Hennessy sammen med luksusbrandet Louis Vuitton hvorefter Louis Vuitton Moët Hennessy (i daglig tale LVMH) var en realitet.
Killian Hennessy, der døde i 2010 i en alder af 103, var det sidste medlem af familien, der sad i bestyrelsen. men et familiemedlem i 8. generation, i skikkelse af Maurice-Richard Hennessy, arbejder som brand ambassadør, og på den måde er familien fortsat med i fortællingen 300 år efter Richard Hennessy blev født.
Løgismose har tilbudt Cognac fra Hennessy siden 1975. Se det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Sud-Ouest dækker over et stort landområde med spredte appellationer i Frankrigs sydvestlige hjørne. Af transportmæssige årsager er mange af områderne placeret omkring floder, der gjorde det nemmere at fragte vin før i tiden. De mest vestlige områder er stærkt påvirket af Atalanterhavet, mens områderne længere fra kysten har mere udpræget fastlandsklima. Blandt de mest profilerede områder i Sud-Oust kan nævnes Madiran og Cahors, der står for kraftige rødvine på Malbec og Tannat og Jurancon, kendt for søde vine på Petit Manseng og Gros Manseng. Nærheden til Bordeaux giver endvidere genlyd i en række druesorter, der bruges særligt i Bergerac såsom Sauvignon Blanc, Semillon, Cabernet Sauvignon og Merlot.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter