Fakta
- 6 stk. 40.545,-
Château Margaux
- 6 stk. 40.545,-
7.950,-
10.600,- pr. l.
6 stk.
40.545,-
6.757,50 pr stk.
Spar 7.155,-
Anbefalinger
Wine Enthusiast
98
Roger Voss - Januar 2024
James Suckling
98
Maj 2024
Falstaff Magazin
97
Peter Moser - April 2024
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
97
Jeff Leve - Juli 2024
Decanter Magazine
96
Georgina Hindle - November 2023
Robert Parker - The Wine Advocate
95+
William Kelley - Februar 2024
Beskrivelse
Corinne Mentzelopoulos var kun 26 år, da hendes far døde i 1980, og hun blev tvunget til at sætte sig for bordenden på Château Margaux. Men Corinne har vist sig at være lige så forelsket i slottet, som hendes far var, og hun har formået at sætte et begavet og visionært team, som har resulteret i, at Château Margaux i snart et halvt århundrede er blevet forbundet med stabilitet og kontinuitet, samtidig med at Le Grand Vin kontinuerligt har ligger i toppen af den såkaldte "Wine Expert Rating" (listen som opsamler og beregner den gennemsnitlige pointgivning fra 18 respekterede internationale eksperter/medier) lige siden den blev opfundet.
I de første år fik hun hjælp fra den navnkundige Emile Peynaud, men allerede i 1983 hentede han den talentfulde Paul Pontallier ind i varmen. Han var jævnalderen med Corinne Mentzelopoulos, og da de to svingede i samme takt blev Paul i 1990 forfremmet til General Manager. Det blev indledningen til et bemærkelsesværdigt parløb mellem de to lige indtil 2016, da Paul bare 59 år gammel tabte kampen mod kræften. Kontinuiteten er imidlertid i den grad intakt, da Paul blev efterfulgt af Philippe Bascaules, som i perioden 1990-2011 sad på posten som Estate Director på Château Margaux.
2021 er som bekendt et af de vanskeligste og med hensyn til solskin nærigste år i det nye millennium og i begyndelsen af september stod Philippe Bascaules og skulle vælge mellem at skulle høste druer der ikke var perfekt modne eller satse på at den kommende månedstid ville byde på mindre regn og mere vind og sol, så han kunne høste mere ekstrakt og sukkerrige druer. Philippe Bascaules valgte at satse og blev belønnet.
De første Merlot druer blev plukket den 24. september, og den 4. oktober kom de første Cabernet Sauvignon i en kampagne, der sluttede den 13. oktober og som Philippe Bascaules formulerede det ”definitely presented its fair share of challenges, but the quality of our work and attention ensured we had an elegant and dense vintage”.
Vinfremstillingen er traditionel med en dobbeltsortering efter alle stilke er fjernet og gæring parcel for parcel ja sågar dele af enkelte parceller i en imponerende blanding af rustfri ståltanke og egefade. Le Grand Vin (36% af produktionen i 2021) blev sammenstukket efter omfattende smagninger i januar og derpå fulgte 21 måneders modning i udelukkende nye fade, hvoraf omkring 1/4 stadig produceres på slottet mens resten købes 6 forskellige bødkere i Bordeaux og Cognac området. Vinen omstikkes uden brug af pumper op til 10 gange i løbet af modningen og klares til sidste med 5-6 friske æggehvider pr. fad inden vinene blev samlet i rustfrit stål og tappet på flaske i juli 2023.
“The 2018, 2019 and 2020 vintages were so exceptional that it would be difficult for the 2021 vintage to claim any comparison with them. During the wine-making process, we did not want to artificially extract tannins for fear it would increase the astringency. We opted instead for a gentle extraction process, and were quite pleasantly surprised at the concentration we achieved despite such a difficult growing season.” Philippe Bascaules – April 2022
Producent
Selvom Château Margaux befandt sig i en lykkelig periode præget af godt management i årene op til den hastigt iværksatte klassifikation af Bordeauxvinene forud for verdensudstillingen i Paris i 1855 - og derfor endte i toppen af hierarkiet - så har de sidste 170 år på slottet så langt fra været en dans på roser. Også her har mange skiftende ejere og deres manglende økonomisk formåen trukket tingene i en negativ retning, og selvom det var her, at man både var de første til at producere en "anden vin", og senere de første til selv at tappe vinen på slottet, så har vinen i glasset helt frem til 1970'erne sjældent formået at forsvare sin position, som en af de ypperste i den gamle klassifikation.
Den lykkelige vending kom i 1977, da den græske forretningsmand André Mentzelopoulos købte slottet efter at Pierre og Bernard Ginestet måtte indse, at de ikke rådede over de nødvendige midler og derfor i flere år havde prøvet at sælge slottet.
En græker på Margaux! Det var før de store investeringsselskaber for alvor begyndte at tage for sig af de berømte slotte, og bølgerne gik højt i borgerskabet i Bordeaux det år. André Mentzelopoulos var imidlertid ikke helt græsk. Han havde studeret litteratur i Grenoble og havde efterfølgende tjent formuer i Burma, Kina og Pakistan på import og eksport af kornprodukter inden han forelskede sig i og giftede sig med en fransk pige. Herefter fangede bordet, og Frankrig blev hans andet fædreland.
André Mentzelopoulos havde i 1958 købt Félix Potin, som på daværende tidspunkt var en kæde af 80 dagligvarebutikker. Frem mod købet af Chateau Margaux blev Félix Potin transformeret til Frankrigs første moderne distributionsforretning med flere end 1.500 supermarkeder. Det er derfor ikke helt forkert og i hvert fals tankevækkende at påstå, at det omfattende og kostbare reetableringsprogram, der blev iværksat for at genrejse Chateau Margaux, var funderet på salg af dagligvarer.
André Mentzelopoulos døde i 1980, men hans datter Corinne delte sin fars forelskelse i Château Margaux, og selvom hun kun var 26 år, da hun blev tvunget til bordenden, har hun formået at sætte et begavet og visionært team, hvorved hun har videreført og fuldendt sin fars mission med det resultat, at Château Margaux i snart et halvt århundrede er blevet forbundet med stabilitet og kontinuitet, samtidig med at Le Grand Vin hvert eneste år ligger i toppen af den såkaldte "Wine Expert Rating (WxR)", der er en liste, som opsamler og beregner den gennemsnitlige pointgivning fra 18 respekterede internationale eksperter/medier.
I de første år fik hun hjælp fra den navnkundige Emile Peynaud, men allerede i 1983 hentede han den talentfulde Paul Pontallier ind i varmen. Han var jævnalderen med Corinne Mentzelopoulos og da de to svingede i samme takt blev Paul i 1990 forfremmet til General Manager, og det blev indledningen til et bemærkelsesværdigt parløb mellem de to.
Desværre tabte Paul bare 59 år gammel kampen mod kræften i 2016, og han er nu blevet efterfulgt af Philippe Bascaules fra Inglenook i Napa Valley. Kontinuiteten er imidlertid i den grad intakt, i det Philippe var Paul Pontallier’s højre hånd i perioden fra 1990 til 2011.
Anderledes dramatisk udviklede det sig, da Corinne i 1994 valgte at dele Château Margaux med den italienske Agnelli (Fiat) familie. Efter et par år viste det sig imidlertid, at de to familier ikke havde den samme kærlighed til og ambitioner for slottet, valgte hun i 2003 at købe slottet tilbage i ene eje for midler tilvejebragt via frasalg af alle aktiviteter i detailbranchen og dele af familiens massive aktieposter i mineralvandsfirmaet Perrier.
Corinne Mentzelopoulos har således gang på gang dementeret, at det ikke bare var de græske søjler, der bærer facaden på Château Margaux, som hun og hendes far forelskede sig i tilbage i 1977, og da hendes børn nu også er blevet en del af fortællingen, ser det ud til, at Mentzelopoulos familien vil forblive forbundne med Château Margaux.
Således tiltrådte den i London bosatte datter Alexandra Petit-Mentzelopoulos i rollen som brandambassadør i 2012 og nu tituleres ”Deputy Managing Director, Communication and Image, mens sønnen Alexis Leven-Mentzelopoulos, der kom ”hjem” foråret 2020 for at tage sig af forretningsudviklingen nu tituleres ”Deputy General Manager, Strategy and Development”.
I Løgismose har vi importeret Château Margaux og 2. vinen Pavillon Rouge til Falsled Kro og Kong Hans Kælder i en lille menneskealdre, og vinene er som regel reserveret til de 2 (og andre) restauranter. Indimellem har vi imidlertid nogle få ekstra flasker, og dem finder du her
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Margaux ligger på Medochalvøen på venstre bred af Gironde floden som den sydligste af de 6 appellationer i Haut-Medoc. Appellationen er ca 1350 hektar og er generelt den luneste på venstrebredden. Nærheden til floden giver sig til udslag i højt grusindhold i jordbunden og dermed optimale betingelser for modning af Cabernet Sauvignon. Appellationen inkluderer kun rødvine og de tilladte druesorter er Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec og Carmenere. Vinene er kendt for at være parfumerede og mere frugtige og umiddelbart charmerende end de andre vigtige appellationer på venstrebredden som St. Estephe og Pauillac . Fadlagring bruges i udstrakt grad. 21 slotte i Margaux blev klassificeret i 1855 her iblandt Premier Grand Cru Classé Ch. Margaux og fem Deuxieme Cru Classé slotte, hvilket gør Margaux til den kommune med flest slotte klassificerede i 1855.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter