Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 4.054,50
Chassagne-Montrachet Blanc
- 6 stk. 4.054,50
795,-
1.060,- pr. l.
6 stk.
4.054,50
675,75 pr stk.
Spar 715,50
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
89 - OUTSTANDING
This is aromatically similar to the Bourgogne but with a touch of rosemary oil added in. By contrast, on the palate there is notably better volume and concentration to the medium weight flavors that coat the mouth with sappy dry extract on the balanced finale that also displays a touch of bitter zest character. This too is very good for its level and recommended.
Juni 2024
Beskrivelse
Dette er muligvis en af de sidste vine fra den perfektionistiske næsten excentriske Jean-Pierre Cournut på Château de la Maltroye. I hvert fald kunne Bourgogne eksperten Bill Nanson, der i den grad plejer at have fingeren på pulsen i sin Burgundy Report, kort før høsten i 2023 viderebringe, det han kaldte lidt mere end rygtet om, at Jean-Pierre Cournut havde opgivet selv at få plukket sine druer, og at hele høsten ville blive overladt/solgt til Pierre-Yves Colin-Morey og Pierre Vincent Girardin.
Jean-Pierre Cournut, der oprindeligt er uddannet ingeniør og i en årrække arbejdede for Dassault-Aviation, kom hjem til gården i 1993 og har siden brugt sin viden fra sit fag til at implementere en række tekniske forbedringer i kælderen og trække produktionen i en mere bæredygtig retning, og i hele det nye millennium har pilen kun peget i en retning for Château de la Maltroye, og det var opad. Der manglede bare en enkelt lille brik før kabalen ville gå op på smukkeste vis: En next generation, der var interesseret i at løfte livsværket videre.
Det er således en af de mest respekterede, mest perfektionistiske og detaljeorienterede vinmagere på hele Côte-de-Beaune, som hermed måske har leveret sin sidste kollektion, og så er det jo smukt, at vinene nok engang glimter lige fra den indledende Aligoté og hele vejen op til den næsten uopdrivelige Grand Cru fra nogle få rækker med oldgamle vinstokke på selve Bâtard-Montrachet marken.
Her er det hans Chassagne-Montrachet Village, som sammenstikkes af frugten fra 9 forskellige små parceller blandt andre de 3 Lieux-Dits Les Chaumes, Les Masures og La Canière, der ligger vis a vis Premier Cru marken Les Champs Gain og med kig op mod Château La Maltroie. Vinstokkenes alder svinger enormt, og Jean-Pierre indrømmer, at det er et gæt, når han anslår, at gennemsnitsalderen er omkring de 30 år. Vinstokkene kultiveres efter samme principper som parcellerne på Premier Cru markerne, det vil sige uden eller med meget beskeden anvendelse af herbicider, insekticider og fungicider og med hård beskæring for at få den bedst mulige koncentration og kvalitet i frugten.
Høsten er manuel og der sker en soignering af klaserne både i vinmarken og oppe på vingården inden de hele klaser presses og efter en bundfældning og kold prefermentering forvandles til vin i rustfrit stål ved en temperatur, som aldrig overstiger 20 grader. Den unge vin får lov til at sætte sig inden den fyldes på fade (20% nye), hvor den modner i 12 måneder med et batonnage regime, der varierer afhængig af årgangen og smagninger af vinene i de enkelte fade. Herefter følger en let filtrering, sammenstik af den endelige cuvée og aftapningen på flaske.
Allerede kompleks i næsen med underspillede toner af citron og grapefrugt, lidt gule æbler, popcorn, friske hasselnødder, smør og en fornemmelse af fed creme fraiche. I munden breder den sig ud med stor intensitet, men også med fasthed, fokus og et imponerende display af mineralitet, når man tænker på at dette ”kun” er en kommunevin. Fedmen er mærkbar, men flot balanceret af en rank rygrad hvor friske citrusnoter og frugtsyren regerer, og eftersmagen hænger så flot ved, at man bare må overgive sig. En hvid Bourgogne som med sine salte og umamiprægede undertoner oser af terroir.
Vinen vil sikkert udvikle sig flot 5-7 år fra høståret, men hold nu op hvor har man lyst til at nyde den nu. Så hvorfor ikke? Stort set alle retter med stegt eller grillet fisk kan bare komme an. For eksempel en helt klassisk søtunge meuniere, men bestemt også fin til hummer eller til lyst fjerkræ.
Producent
Château La Maltroye syner ikke af meget, når man kommer spadserende ned gennem den lille snævre Rue de la Murée i centrum af Chassagne-Montrachet. En høj mur, en stor tung sort støbejernsport som skærmer for nysgerrige blikke og så bare en lille marmorplade ovenover klokken, som fortæller, at vi er på rette sted.
Ikke desto mindre er udtrykket "Château" ganske berettiget - i hvert fald i Burgundisk forstand. Giver man sig tid til en tur ud i vinmarken på den anden side af bygninger åbenbares et vidunderligt sirligt restaureret hus fra det bedre borgerskab bygget i attenhundredetallet på resterne af en udbrændt bygning fra det 15. århundrede. Og nok så vigtigt: Der er bygget ovenpå den smukke velbevarede hvælvede kælder fra samme periode. Om aftenen, når bygningen bliver belyst i varme gyldne nuancer, fornemmer man for alvor herskabeligheden.
Det er Jean-Pierre Cournut som både er ejer, vinmager og på sin vis 3. generation af familien på Château de la Maltroye. ”På sin vis” fordi ejendommen inklusive 9 af de nuværende 15 ha. i 1940 blev købt af Marcel Picard, som efter hans første hustrus død fandt sammen med Jean-Pierres bedstemor Anna Stoeckel, som medbragte sønnen André (Jean-Pierres far) fra sit første ægteskab.
På muren, der delvis omkranser Premier Cru marken Clos de Maltroye, som oprindelig var slottes frugthave, finder man en henvisning til "Picard-Stoeckel Proprietaires". Men bindestregen viste sig at være skrøbelig, og i 1980'erne udkæmpedes en opslidende strid mellem de to familier, som endte i retten, men egentlig først fandt sin afslutning, da Picard-fløjen valgte at sælge deres andele.
André Cournut var også Air France Pilot, men formåede at engagere sig i både slottet og familiestridighederne i omkring 20 år indtil helbredet begynde at svigte, og han i 1993 lod next generation komme til. Det var kort tid efter, at den endelige overtagelse af ejendommen var faldet på plads.
Jean-Pierre Cournut, der oprindeligt er uddannet ingeniør og i en årrække arbejdede for Dassault-Aviation, har siden brugt sin viden fra sit fag til at implementere en række tekniske forbedringer i kælderen og produktionen, og i de år der er gået, er han blevet kendt og respekteret som en af de mest perfektionistiske og detaljeorienterede vinmagere på hele Côte-de-Beaune. Det ses på bygningerne, det fornemmes i kælderen og det smages i vinene, hvor de hvide i enhver forstand glimter og hvor hans passionerede arbejde med Pinot Noir får os til at forstå, hvorfor det engang var de røde vine som dominerede i Chassagne-Montrachet.
Splittelsen i familien har imidlertid sat sine spor. Jean-Pierre Cournut har ikke nogen next generation til at videreføre livsværket, og i 2023 rygtedes det, at han var ved at miste gnisten. Rygter der blev til vished, da han valgte at dele hele 2023-høsten mellem Pierre-Yves Colin-Morey og Pierre Vincent Girardin.
Data & fakta:
- Druesorter: Chardonnay og Pinot Noir
- Praksis: Bæredygtig såkaldt sustainable farming, men ingen medlemskaber af interesseorganisationer. Udelukkende naturligt gær, behersket chaptalisering og anvendelse af svovl.
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: Omkring 15 ha. heraf 2 i Santenay, resten i Chassagne-Montrachet. 40% af den samlede produktion er rødvin hvilket er usædvanligt i Chassage-Montrachet.
- Årlig produktion: Omkring 70.000 flasker fordelt på 18 forskellige vine
- Certifikater: Ingen
- Relation: En del af Løgismose familien siden marts 2021
Labels:
Grand Cru:
- Bâtard-Montrachet Grand Cru
Hvide Premiers Cru vine:
- Chassagne-Montrachet La dent de Chien 1. Cru
- Chassagne-Montrachet La Romanée 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Les Grandes Ruchottes 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Clos du Château de la Maltroye 1. Cru (Monopôle)
- Chassagne-Montrachet Morgeot Vigne Blanche 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 1. Cru
- Chassagne-Montrachet 1. Cru (Assemblage)
- Santenay 1er Cru « La Comme 1. Cru
Røde Premier Cru vine:
- Chassagne-Montrachet Clos du Château de la Maltroye 1. Cru (Monopôle)
- Chassagne-Montrachet Clos Saint Jean 1. Cru
- Chassagne-Montrachet La Boudriotte 1. Cru
- Santenay La Comme 1. Cru
Øvrige vine:
- Chassagne-Montrachet Blanc
- Chassagne-Montrachet Rouge
- Bourgogne Blanc
- Bourgogne Aligote
- Bourgogne Rouge
Se vores aktuelle udvalg fra Château La Maltroye her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Chassagne-Montrachet er en kommune appellation på Cote de Beaune i den sydlige del af Cote d'Or. Chassagne referer til byen af samme navn og Montrachet til en af kommunens fineste marker, Le Montrachet. Appellationen ligger mellem Puligny-Montrachet og Santenay og dækker ca 300 ha. Der produceres både rød og hvidvin på henholdvis Pinot Noir og Chardonnay og hvidvin udgør ca. 2/3 dele af produktionen. Kommunen er generelt bedst kendt for hvidvine og i den nordlige del findes 3 Grand Cru marker (kun hvidvin), 2 af dem deles med Puligny-Montrachet. Chassagne-Montrachet har desuden 50 marker klassificeret som Premier Cru. Vinene er typisk fadlagrede og de hvide rummer en kombination af fedme, elegance og mineralitet, som gør dem blandt de mest eftertragtede hvide Bourgognevine.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter