Fakta
- 6 stk. 4.324,80
Champagne Cuvée Caudalies Rosé Brut BIO
- 6 stk. 4.324,80
848,-
1.130,67 pr. l.
6 stk.
4.324,80
720,80 pr stk.
Spar 763,20
Beskrivelse
Selvom langt hovedparten af alle Champagner stadig er sammenstukket af 2 eller flere druer vokser interessen for Blanc de Blanc støt i disse år og for den voksende skare af vinelskere som ikke blot kikker efter druen Chardonnay, men også økologi og biodynamik er Erick de Sousa fra den lille vin by Avize godt på vej til at blive kult.
Han sværger til gamle vinstokke, og planter kun nyt når der er dødsfald rund omkring på hans efterhånden 42 forskellige små parceller. Det betyder at gennemsnitsalderen på vinstokkene nærmer sig de 50 år, og i kombination med nænsomt stressfrit arbejde i vinmarken og en usædvanlig sen høst, betyder det, at Erick de Sousa år efter år råder over et sublimt druemateriale.
Alt handler imidlertid ikke kun om Chardonnay hos Erick de Sousa. Han har også nogle få parceller med Pinot Noir, og det er frugten fra disse, der giver denne monumentale rosé sin smukke farve. Vinen er skabt på 90% Chardonnay fra Côte des Blancs og 10% Pinot Noir, der gærer og modner henholdsvis 6 og 12 måneder på nye og brugte fade.
Både Chardonnay og Pinot Noir vinstokkene er over 60 år i gennemsnit og helt usædvanligt indgår der igen frugt under 50 år i drueblandingen, og da der ikke anvendes nogen vin de reserve, er der tale om et sammenstik af høsten fra 2 på hinanden følgende årgange. Vinen modner efter den 2. gæring 48 måneder i flasken frem mod disgorgement og en dosage, der på grund af det fremragende druemateriale kan holdes nede på bare 3,5g., hvilket betyder at dette er en af de tørre lyserøde Champagner på markedet.
En luksuriøs rosé Champagne, der opleves perfekt balanceret og afrundet trods den beskedne dosage, og de modne hindbær og jordbær noter smelter fornemt sammen med smør, nødder og praliné frem mod den lange, forjættende afslutning. Her er almindelige Champagne glas direkte strafbart. Server den i stedet i store Bourgogneglas helt alene, så den kan få lov til at shine, eller til retter med fjerkræ eller laks.
Producent
Skæbnen brugte to generationer som optakt til det eventyr, Erick de Sousa i dag er ved at udleve i Champagne. Han bedstefar, Manuel de Sousa, der kom fra Porto, slog sig ned i Champagne for at finde arbejde efter 1. verdenskrig, men døde desværre i en alder af blot 29 år. Hans ældste søn, Antoine, giftede sig lokalt og lærte derigennem om druedyrkningens kunst. Afbrudt af 2 års krigsfangenskab i Tyskland, formåede han at skabe et lille domaine med 3 ha. vinmarker, inden han i 1988 overlod det til sin 25 år gamle søn Erick. Og for ham var både tiden og stedet rigtigt til at lade de små spirer vokse ind i himlen.
Champagne de Sousa er en familiedrevet vingård, og vinmarksarealet er i dag oppe på 11 ha. Hvilket resulterer i en årlig produktion på omkring 100.000 flasker. Gradvist er parceller i de fineste kommuner i Champagne blevet opkøbt, hvilket tæller blandt andet Aÿ, Ambonnay, Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant og selvfølgelig de Sousas hjemby, Avize.
Erick er overbevist om, at et terroir taler tydeligst gennem gamle stokke, og rundt omkring på hans parceller står mange planter der efterhånden er blevet mellem 50 og 70 år gamle. Siden 1999 har han dyrket sine marker biodynamisk, og jorden forarbejdes med heste. Han fokuserer hovedsageligt på Chardonnay, men ikke udelukkende, og ofte høster han længe efter at alle andre har bjerget deres frugt. Resultatet er vine, der på én gang rene og rige, og det smages at de er skabt af et sublimt druemateriale, at reservevinen har været lagret på store fade, og sidst men ikke mindst at en lang lagring med gærresterne efter den 2. gæring er normen.
Når det kommer til Erick de Sousa er der simpelthen tale om Imponerende biodynamisk Champagne!
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Cote de Blancs udgør et af de vigtigste underområder i Champagne regionen sammen med Montagne de Reims og Vallée de la Marne. Området ligger syd for Epernay og Montagne de Reims og inkluderer ca 3300 ha vinmarker overvejende beplantet med Chardonnay. Markerne er for de flestes vedkommende placeret på en gennemgående østvendt skråning, og dækker blandt andet seks Grand Cru kommuner herunder nogle af Champagnes bedste som Mesnil-sur-Oger, Avize og Cramant. Jordbunden er meget kalkholdig med solide forekomster af den påskønnede Belemnit kalk.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter