Fakta
- 6 stk. 15.274,50
Champagne Cristal Brut
- 6 stk. 15.274,50
2.995,-
3.993,33 pr. l.
6 stk.
15.274,50
2.545,75 pr stk.
Spar 2.695,50
Anbefalinger
Falstaff Magazin
99
Anne Krebiehl MW - Januar 2022
Wine Spectator
98
Alison Napjus - Juni 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
96
William Kelley - Februar 2022
Vinous by Antonio Galloni
98
Antonio Galloni - Februar 2022
Decanter Magazine
96
Georgina Hindle - Juni 2023
La Revue du Vin de France
97
Guide vert 2024
James Suckling
96
Juli 2023
Beskrivelse
Efter den forsinkede 2008'er kom Cristal tilbage on-time med den forrygende 2012 og nu har Jean-Baptiste Lécaillon og hans team frigivet den lige så appellerende 2014’er. De bare anden Cristal udelukkende funderet på økologisk dyrkede druer, og som det ses af de anmeldelser, vi har valgt at bringe, er vinen blevet så bragende flot modtaget, at de to herrer Eric Lebel fra Krug og Vincent Chaperon fra Dom Pérignon nu må sande, at de må rykke lidt sammen så der bliver ekstra plads oppe på tronen i Champagne.
Jean-Baptiste Lécaillon, der har været Chef de Cave hos Louis Roederer i 30 år, har simpelthen sat trumf på sit livsværk ved med 2009, 2008, 2012 og 2014 at skabe den måske stærkeste vintage kvartet i Champagne i nyere tid, samtidig med at han har formået at åbne op for økologien og dermed skriver nye kapitler i historien om dette historiske Champagne hus.
Cristal er sædvanen tro skabt på omkring 60% Pinot Noir og 40% Chardonnay, der høstes fra 36 parceller, der alle har Grand Cru status. Dels Verzy, Verzenay, Beaumont og Aÿ for Pinot Noir og dels Mesnil, Avize og Cramant for Chardonnay. Klaserne soigneres når de ankommer til kælderen og går derefter direkte i presserne uden at stilkene fjernes. I 2014 er 2/3 gæret i stål, 1/3 i nye og brugte egefade og over hele linjen blev den malolaktiske gæring undertrykt fordi Jean-Baptiste Lécaillon og hans team i stadig højere grad prioriterer friskheden.
Den endelige Cristal Cuvée blev sammenstukket i april 2015 og tappet på flaske i maj. Derpå fulgte 7 års modning frem mod de første degorgement og en dosage på +/- 7g. pr. liter i de forskellige Lot-numre, hvorved udtrykket ligger i fin forlængelse af 2008'eren, der var den første med mindre end 8 grams korrektion.
Hvis du skulle være i tvivl om hvad Cristal handler om har Jean-Baptiste Lécaillon forklaret det ved utallige smagninger. Han siger Cristal altid handler om 3 ting: "finesse, finesse og atter finesse".
Al Champagne fra Louis Roederer forsynes med et unikt ID-nummer og en tilsvarende stregkode på etiketten bag på flaskerne. Ved at taste/skanne nummeret på louis-roederer.com kan man finde ud af, om man har investeret i en ægte flaske få specifikationer om det aktuelle Lot-nummer.
Producent
Louis Roederer et af de sidste uafhængige familieejede store Champagne huse, og samtidig et af de mest veldrevne, respekterede og hvad de færreste nok ved progressive på den konservative vinscene i Champagne. Her i begyndelsen af det nye millennium er det lykkedes dem at fintune deres Cristal - en af de ældste såkaldte prestigecuvéer i Champagne - så den i dag rangeres på linje med Krug og Dom Pérignon, og resten af produktlinjen er også af høj, høj klasse.
Louis Roederer blev grundlagt i 1776 som Dubois Père & Fils og fik sit nuværende navn i 1833. I 1876 opfordrede den russiske Zar Alexander II, der var blevet stamkunde hos Louis Roederer, huset til at tage samarbejdet et skridt videre og producere en helt særlig Champagne eksklusivt til Zaren og den russiske elite. En Champagne der skulle skille sig ud både med hensyn til udstyr og indhold. Resultatet blev en klar ægte krystalflaske, som indeholdt et sammenstik fra Louis Roederers 7 bedst eksponerede vinmarker, der blev degorgeret efter 24 måneder og tilsat så meget likør, at den angiveligt fremstod sødere end den type vi i dag kalder Champagner Sec.
Den russiske forbindelse forblev den gyldne indtægtskilde for Louis Roederer helt frem til den russiske revolution. Her opdagede man så på den hårde måde at det er risikofyldt kun at spille på en hest og mellemkrigsårene blev efterfølgende en omstillingsperiode hvor Louis Roederer tilpassede stilen til de nye markeder, som ikke havde den samme søde tand som russerne.
I den periode endte enken Camille Olry-Roederer for bordenden og blev kendt for via utallige fester at tiltrække et nyt, ungt og sorgløst klientel til Louis Roederer samtidigt med at hun i et krisepræget og modløst Champagne investerede i vinmarker i Avize, Aÿ, Chouilly, Cramant, Cumières, Hautvillers, Louvois, Le Mesnil, Verzy, Verzenay og Vertus. Vinmarker, som alle senere har fået status af 1. Cru eller Grand Cru og som er hovedårsagen til, at Louis Roederer nu er op til 75% selvforsynende med frugt.
I dag er det Camille Olry-Roederers oldebarn Frédéric Rouzaud som i 7. generation fører familien virksomheden videre i noget der efterhånden ligner et ubrydeligt partnerskab med den mangeårige karismatiske Chef de Cave Jean-Baptiste Lécaillon.
Han har fået nærmest frie hænder til at trække Champagne Louis Roederer mod strømmen. Louis Roederer har således været på vej mod økologi siden 1999 og er nu med 130 certificerede ha. langt den største økologiske Champagne producent i et distrikt hvor kun omkring 700 ha. af i alt 34.000 ha. dyrkes økologisk. 65% af den frugt, der rammer Louis Roederers kælder - herunder al frugt til Cristal - er således i dag økologisk.
Jean-Baptiste Lécaillon kalder økologi og biodynamik for landbrugets "haute couture", og hans mantra er, at begrebet "terroir" kun er meningsfyldt, hvis man undlader brugen af de "udryddelsesmidler", som i deres oprindelige form var tiltænkt mennesker.
Louis Roederer skilter imidlertid ikke med økologien på flaskerne. Den er - som Jean-Baptiste Lécaillon formulerer det - ikke et mål i sig selv, men et middel på rejsen mod målet, og de forbrugere, som søger tryghed i de forskellige myndigheders stempler, befinder sig ikke i Champagne Louis Roederers målgruppe.
Økologi er måske ikke særlig opsigtsvækkende i den vide verden, men i Champagne er det. Det samme er Jean-Baptiste Lécaillon fravalg af fremmede styrende gærkulturer i kælderen og de senere års reduktion af trykket i flaskerne for at opnå mere frugt og en mere cremet finesse i de forskellige Champagner.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Montagne de Reims udgør en af de vigtigste underområder i Champagne regionen. Hovedparten af markerne ligger mellem byerne Reims og Epernay og dækker ca 9000 ha. De bløde bakker når en højde på knap 300 meter og i bakkesiderne findes den eftertragtede Belemnit kalk, hvis grundlag blev dannet for 70 mio år siden, da Champagne lå på bunden af fortidshavet, Pariser bassinet. Hoveddruen er Pinot Noir, som står for ca 60% af beplantningerne, mens resten udgøres af Chardonnay og Pinot Meunier. Der findes en høj koncentration af Grand Cru kommuner i Montagen de Reims her i blandt Ambonnay, Bouzy og Verzenay.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter