Fakta
- 6 stk. 4.824,60
Champagne Avize Brut Nature BIO
- 6 stk. 4.824,60
946,-
1.261,33 pr. l.
6 stk.
4.824,60
804,10 pr stk.
Spar 851,40
Anbefalinger
James Suckling
94
A very original interpretation of this famous terroir that has a striking nose of lime zest, but more importantly a whole field of wild flowers and wild herbs. Such chalky texture on the medium body, then a fascinating completely dry finish with dried flowers. Stuart Pigott - August 2023
La Revue du Vin de France
90
Guide Vert 2024
Beskrivelse
Benoit Marguet tager økologi og biodynamik med et sted hen, hvor kun få andre i Champagne kan eller vil være med, og ud over de hvide og lyserøde basis cuvéer producerer han efterhånden 14 forskellige Crus og lieux-dits, som alle er blevet samlerobjekter på grund af deres personlige profil og de altid stærkt begrænsede mængder.
Benoit hylder Champagnes terroir som var han en vigneron i Bourgogne. Kommunerne holdes adskilte og lanceres som sådanne. Enkeltmarker ligeså, og hele tiden er der, i rastløse og kærlige favntag med naturens naturlige muligheder, nye vine på vej. Benoit er ganske enkelt en ener, som forener det tekniske i vinproduktionen med det spirituelle og endda elementer af shamanisme. Det er det bedste fra flere verdener, som - når alting lykkes - forenes på en nærmest overnaturlig måde!
Her er det Benoits Brut Nature udelukkende skabt på frugt fra et par små parceller med ældre og gamle vinstokke med Grand Cru status i Avize. Benoit har ellers siden 2011 blandet sin frugt fra Avize og Cramant, men her har den evigt eksperimenterende vigneron ment, at det gav mening at producere en endnu mere terroir fikseret cuvée.
Manuel høst og sortering af druerne forud for gæringen uden fremmede gærstammer på et par brugte fade og et enkelt lidt større æggeformet Foudre produceret hos Taransaud, og hvis de malolaktiske fermentering ikke forekommer naturligt i nogle af fadene bliver den bare udeladt. Den modner ”sur Lie” helt frem til juli måned efter høsten hvor den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske. Herefter får vinen efter den fornyede gæring lov til at udvikle sin mousse og sine aromaer i mere end 40 måneder indtil bundfaldet i februar 2023 er blevet skudt bort og erstattet med vin fra andre flasker. Altså en Brut Nature helt uden filter (dosage).
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4:
Forvent diskrete naturvinskarakteristika.
Certificeret økologisk og biodynamisk af Ecocert France og L'Association Demeter France
Producent
Ikke alting varer evigt, og 2005 var det forbi for Champagnehuset Marguet-Bonnerave i Ambonnay. En skilsmisse og et forestående generationsskifte betød at bindestregen, der havde holdt sammen på to familier siden 1971 forsvandt.
Champagnehuset Marguet Père et Fils blev en realitet.
Midt i denne brydningstid blev Benoit Marguet 5. generation i familien efter sin far Christian. I starten disponerede han over næsten 14 ha., men da en del af vinmarkerne var ejet af et kompliceret netværk at familiemedlemmer skrumpede arealet efterhånden som de forskellige aftaler ophørte. I dag er således bare 8 ha. tilbage fordelt på 7,3 ha. i Ambonnay (Les Saints Remys, Les Beurys, Les Crayères, La Grande Ruelle, Les Bermonts, Le Parc) og 0,7 ha. i Bouzy (Les Loges, Les Hannepés).
Benoit Marguet supplerer derfor med druer fra omkring 6 ha. hovedsageligt købt hos Launois Père et Fils hvor Benoit er involveret i produktionen efter at han giftede sig med husets ældste datter Séverine, og sammen driver de også den lille eksportvirksomhed ”Les Champagnes de Benoit” hvor de hjælper små lovende producenter som f.eks. Hubert Paulet og Pertois-Moriset ud i verden.
Benoit Marguet har blandt andet arbejdet som assisterende vinmager i Washington State og senere som sommelier i Paris hvor han fik kontakt til den progressive fløj af ”Le Groupe des Jeunes Vignerons de la Champagne”, der blandt andet talte Pierre Larmandier, Anselme Selosse og Jérome Prévost. Så da han kom hjem til gården, førte det til et brud med faderens konventionelle linje og siden 2009 er alle parceller inklusive dem der tilhører Severines familie blevet kultiveret efter økologiske og biodynamiske principper i en rastløs, men også insisterende og innovativ søgen efter den største og mest naturlige velsmag.
Det handler ikke kun om fravalg af kemiske forebyggelses- og bekæmpelsesmidler. De to heste Titan og Urban er også blevet en del af familien for at reducere forureningen og ikke at komprimere jorden, og for at opnå en forlænget gæring og deraf følgende mere komplekse aromaer i den færdige vin eksperimenteres der også med kvælstofreducerende bunddækker af græs og/eller afskårne blade og drueklaser. Og det stopper ikke i vinmarken. I kælderen opererer Benoit Marguet med alternative teorier til klassisk fysik inspireret af Alain og Philippe Viret fra Domaine Viret i det sydlige Rhône. En såkaldt ”kosmoskultur” der prøver at tage højde for, fange og udnytte den ”bioenergi” og de elektromagnetiske felter, der eksisterer i fadene, i kælderens udstyr og i bygningerne.
Det kan være overvældende at møde Benoit Marguet og høre om hans tanker og vilde projekter, og heldigvis behøver man ikke dele hele hans filosofi. Vinene er imponerende, de taler for sig selv og selvom der er markante prisforskelle, er der ikke noget egentlig hierarki mellem dem.
Løgismose har tilbudt Champagner fra Benoit Marguet siden 2012.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Vallée de la Marne udgør sammen med Montagne de Reims og Cote de Blancs den centrale del af dyrkningsområdet for druer til Champagne. Vinmarkerne ligger på begge sider af Marne floden og dækker et areal på ca 8000 ha. Længst mod øst i dalen tættest på Montagne de Reims er Pinot Noir dominerende, mens Pinot Meunier dominerer beplantningerne i resten af dalen. Jordbunden er generelt præget af Micraster kalk samt mergel, og Vallée de la Marne rummer to Grand Cru kommuner, Ay og Tours-sur-Marne (sidstnævnte kun for Pinot Noir).
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter