Fakta
- 6 stk. 19.354,50
Brunello di Montalcino Cerretalto
- 6 stk. 19.354,50
3.795,-
5.060,- pr. l.
6 stk.
19.354,50
3.225,75 pr stk.
Spar 3.415,50
Anbefalinger
James Suckling
97
Januar 2019
Vinous by Antonio Galloni
95
Ian D'Agata - Marts 2019
Wine Spectator
98
Bruce Sanderson - Juni 2019
Jancis Robinson
17,5
Walter Speller - Januar 2019
Falstaff Magazin
99
Othmar Kiem & Simon Staffler - Marts 2019
Luca Gardini - The Wine Killer
100
International Wine Report
98
J. D'Angelo - Marts 2019
ViniBuoni d'Italia
Le Corone (konge vin)
ViniBuoni d'Italia 2020
Beskrivelse
Cerretalto er en af de stadig ganske få Montalcino vine, der dyrker det specifikke terroir. Det er naturligvis topvinen fra Casanova di Neri, men da den første årgang - 1981'eren - blev listet ud på markedet vakte det ikke meget opmærksomhed. Dengang var der ikke ret mange der kunne stave til Casanova di Neri, Montalcino var stadig lidt af et insidertip og skribenterne i internationale vinpresse havde slet ikke de muskler og den indsigt, som de har i dag.
Cerretalto og Casanova di Neri fik først sit første gennembrud, da 1888-årgangen blev frigivet i en riserva udgave, som den italienske vinbibel Gambero Rosso tildelte de maksimale Tre Biccheri. Det fik Robert Parker og Wine Spectator til at kigge Casanova di Neri’s vej og op gennem 1990'erne voksede konsensus om at Cerretalto var noget ganske særligt.
Det var dog først efter at Giacomo Neri i 1997 fandt sammen med (den nu verdensberømte vinmager og konsulent) Carlo Ferrini, at tingene tog fart. Ferrini's touch betød at Cerretalto på forunderlig vis blev både mere kompakt og mere saftig og siden Wine Spectator i 2007 som de første smed 100 point efter vinen (2001-årgangen) har Cerretalto i de 8 årgange der siden er frigivet (Cerretalto blev ikke produceret i 2002 og 2005) været en af de, om ikke den, højest ratede Brunello vin på markedet.
Cerretalto marken blev købt af Giacomo Neri's far tilbage i 1971. Han tilplantede de første 1,5 ha. lige så snart han havde skødet i hånden, og i 1992 - året efter at Giacomo Neri havde taget over - fulgte yderlige 2,5 ha. med stiklinger fra 36 vinstokke, som udmærkede sig ved at levere særligt små og tykskallede Sangiovese druer. Cerretalto ligger på toppen af en vindomsust østvendt skråning nær Torrenieri. Her har druerne brug for lidt ekstra tid til at modnes, og høsten på Cerretalto er derfor altid den seneste hos Casanova di Neri. I 2013 plukkede man således de sidste druer den 11. oktober.
Der skete en sortering såvel ude i vinmarken som oppe på taget af vinkælderen, så kun druerne fra de sundeste klaser blev afstilket og fik lov til at falde ned i de åbne kegleformede temperaturregulerede fermentorer. Her gærede mosten uden tilsætning fremmede gærstammer i 32 dage hvorefter den unge vin lov til at flyde ned i fadene, der var gjort klar til Tenuta Nuova en etage længere ned. Vinen er modnet i 36 måneder i 500 liters franske fade (50% nye), og tappet på flaske efter en let filtrering, og først frigivet efter at vine har fået lov til at udvikle sig i yderligere 24 måneder.
Der er ingen grund til at skamrose vinen. Det er allerede sket, og 2013-årgangen falder smukt ind i rækken af noget, vi vel godt kan kalde små kunstværker. Her er al den storladne dybde og intensitet, som vi forventer. Kirsebær, grafit, blod og jern formildet af vanilje, chokolade og lakrids og så med en vedholdende finish, der nærmer sig det utrolige.
Nydes Cerretalto inden for de første 6-8 år bør den dekanteres 3 timer før serveringen. Det vil stadig være et barnemord, men et af de lystige og helt legale af slagsen. Oplev den for eksempel sammen med en ”Anatra All'Aracia”, en nænsomt stegt vildand med appelsinsauce og rigelige mængder ny grøn toskansk olivenolie, sådan som de har serveret retten i Sienna længe før Caterina de 'Medice’s kokke tog opskriften med til Frankrig og tæmmede anden.
Lidt historiske pluk:
1981: Debutårgangen lanceret i 1986
1988: Første 3 Biccheri i Gambero Rosso
2001: 100 point fra Wine Spectator
2007: 100 point fra Wine Enthusiast
2010: 100 point fra James Suckling
2010: 100 point fra Robert Parker
2010: 100 point fra International Winereport
2012: 100 point Falstaff Winemagazin
Producent
Det er blot 50 år siden at der i kun Montalcino kun var én bemærkelsesværdig vin. Den fra Biondi-Santi. 10 år på gamle store slovenske fade fik den, og yderligere 10 år på flaske behøvede den, før den så småt begyndte at henvende sig til verden. Det var en absurd vin og en kommercielt set nærmest umulig vin.
Så kom et hold af amerikanske investorer forbi og forvandlede 400 ha. i et ellers upåagtet område med skov og krat til sirlige vinmarker og snart var en håndfuld Montalcino vine i en helt anden åben "kom og tag mig" stil på vej over Atlanten. Castello Banfi var en realitet.
Vinene blev historiens største nybrud i Toscana, og det fik egnens ellers traditionsbundne bønder til at vejre morgenluft. I 1970 var de 12, der tappede deres egen vin. I 1980 var de 30. I 2017, da Consorzio Brunello di Montalcino kunne fejre sit 50-års jubilæum, var der 229 medlemmer, som måtte tappe deres egen vin, og efter de sidste udvidelser af produktionszonen er flere på vej.
En af de unge håbefulde bønder, som skiftede fra majs, solsikker og korn til vinstokke, var Giovanni Neri. Han grundlagte Casanova di Neri i 1971, og da de første vine, som blev lanceret tidligt i 1980'erne, kom med helt op på toppen af den bølge af Montalcino vine, der skyllede ud i verden, blev der råd til at anlægge nye vinmarker og investere i et nyt topmoderne vineri, som kunne holde varmen ude og hvor tyngdekraften blev hyret ind for at flytte druerne fra maskinen der fjerner stilkene ned i gæringstankene og videre ned i fadene.
Den første årgang af Brunello Etichetta Bianca var 1978. De første årgange af vinene Cerretalto, Tenuta Nuova og Pietradonice var henholdsvis 1981 og 1993 og 2000, og i 2004 modtog den nye vingård med den smukke udsigt op mod Montalcino sin første høst.
Giacomo Neri tog bare 26 år gammel over efter sin far i 1991, og i dag bestyrer han, godt hjulpet af sine 2 sønner Giovanni og Gianlorenzo, datteren Marianna og Toscanas bedste "Best Man" Pierluigi Bonari, en ejendom, som efterhånden er vokset forbi de 500 ha.
Det er dog "kun" 63 ha. fordelt på 7 parceller, som er tilplantet med vinstokke. Dels Fiesole, Poderuccio, Podernuovo, Spereta og Cerretalto, som ligger nordøst for Montalcino omkring landsbyen Torrenieri og nær den nye vingård, dels Pietradonice og Le Cetine, som ligger syd for Montalcino omkring landsbyerne Castelnuovo dell'Abate og Sant'Angelo i Colle.
Adspurgt hvorfor det netop blev disse pletter på landkortet, som kom til at levere frugten til Casanova di Neris vine, svarer Giacomo Neri, at det egentlig ikke var særlig kompliceret: "Alle 7 terroir er karakteriseret ved at råd næsten aldrig forekommer og at de næsten altid leverer smukt modnede druer."
Casanova di Neri er i dag en af de mest berømte vingårde blandt dem, som lukker de mindre franske fade ind i kældrene i Montalcino, og mange connaisseurs rundt omkring i verden rangerer vinene fra Casanova di Neri på linje med det de to ikoner, den nu afdøde Gianfranco Soldera (Case Basse) og den nu pensionerede Piero Palmucci (Poggio di Sotto) har leveret gennem årene. Således har den italienske guide Gambero Rosso hele 18 gange tildelt Casanova di Neri de maksimale Tre Bicchieri og blandt andre Wine Spectator, Robert Parker og James Suckling har adskillige gange flaget deres maksimale 100 point, ligesom Giacomo Neri et sted er blevet kaldt for den ypperste præst blandt modernisterne i Montalcino.
Løgismose har haft vine fra Casanova di Neri i sortiment siden 2010.
Se det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Distrikt
Brunello di Montalcino er et højt estimeret vindistrikt i Toscana i den centrale del af Italien. Vinmarkerne er placeret på skråninger omkring byen Montalcino 30 km syd for byen Siena, og kun Sangiovese må anvendes. Druedyrkning må efter loven kun foregå op til max 600 moh for at sikre optimal modning. Ordet Brunello er et lokalt synonym for den meget udbredte variant, Sangiovese Grosso, i området. Brunello skal lagre minimum 2 år på fad og kan først sælges 5 år fra høståret. Vinene er gennemgående intense, komplekse og lagringsegnede og anses for at være blandt de fineste vine i Italien.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter