Fakta
- 6 stk. 84.150,-
Batard Montrachet Grand Cru
- 6 stk. 84.150,-
16.500,-
22.000,- pr. l.
6 stk.
84.150,-
14.025,- pr stk.
Spar 14.850,-
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
96-98 - FIVE STAR WINE
Smagt fra fad. Jasper Morris - September 2020
Allen Meadows - Burghound
93-96
Allen Meadows - Juni 2021
Beskrivelse
Colin og hans kæreste og senere hustru Caroline Morey står bag nogle af tidens mest hypede hvide Bourgogne vine. Når de internationale anmeldere får lov til at smage et udsnit, står de ofte op og klapper i kor, og da mængderne af de enkelte vine er begrænsede - for nogle af dem er der bare tale om et enkelt fad, som veksles til nogle få hundrede flasker - sørger Caroline Morey for, at vinene i den omfattende portefølje bliver distribueret efter strikse allokeringslister.
Vi deler med og låner fra et par af Pierre-Yves og Carolines samarbejdspartnere, og har, når vi har fået friske forsyninger, omkring en snes forskellige vine på hylderne, men da mængderne er stærkt begrænsede går det hurtigt ned af bakke, og et år havde vi bare én magnum flaske tilbage, da de nye vine, fra den friskeste årgange som vi var så heldige at få fingrende i, ankom.
Det er hype med hype på, alt for kostbart og mindst en lille smule absurd, ikke mindst fordi Pierre-Yves ikke flager hvorvidt han arbejder med frugt fra egne vinmarker, fra lejede vinmarker eller om der er tale om den bedste (og dyreste) frugt han kan købe for penge.
Men uanset om der er tale om de vine, der frigives efter et års tid for at skabe plads til den næste høst i kælderen, eller om der som her er tale om en vin, som har fået lov til at modne i 18 måneder, så kommer vinene med det samme "Magic Touch", som Pierre-Yves Colin-Morey stjernestatus er funderet på.
Et touch som handler om at omfavne, men aldrig omklamre, det terroir, som Chardonnay-druerne på de gyldne skråninger kan eksponere med kompetent fadbehandling i fade fra François Frères og Chassin.
Her frugt fra Pierre-Yves’ svigerfars parceller på den berømte vinmark med presning af de hele drueklaser og gæring uden fremmede gærstammer og derpå fadmodning i den moderne, men endnu uopvarmede kælder uden omrøringer frem mod aftapningen, der sker uden klaring og om muligt også uden filtrering, hvorefter flaskerne lukkes med lange ubehandlede korkpropper og en forsegling med ægte voks.
Om ikke før så afstemmes forventningerne, når man fornemmer forskellen mellem lak og gejl, og når nogle af tidens længste ægte korkpropper forlader flasken.
Her får du Pierre-Yves Colin's tanker om 2019-årgangen og vinene, sådan som han afslørede dem i en samtale med Bourgogne eksperten Allen Meadows, som var forbi i juni 2021 og begejstret smage (flertallet af) vinene fra fad: "In 2019 there were certain similarities with its 2018 counterpart yet with a number of departures from it that stylistically, the 2019s and the 2018s are quite different from one another. The first is that we had some frost damage almost everywhere and the second is that the flowering passed much less well with a predictable result. This is to say that our yields were down somewhere between 30 and 70% depending on the wine in question. I chose to begin picking on the 4th of September and while the fruit was clean, it was definitely rich in sugar as potential alcohols ranged from 13.5 to a high of 14.7%. Not surprisingly, the alcoholic fermentations were slow and, in some cases, took as long as 6 months to finish. The acidities weren't what I felt they needed to be to have balanced wines, so I blocked the malos between 30 and 50% for all but the grands crus. As to the wines, they have a pronounced salinity which makes them exceptionally refreshing to drink. I honestly love this vintage for its energy and excellent terroir transparency."
Producent
Vinene fra Pierre-Yves Colin-Morey er særdeles eftertragtede og altid udsolgte fra Domænet, og vi har desværre ingen direkte import, på trods af, at vi en menneskealdre samarbejdede med Domaine Marc Morey. Men da generationsskiftet blev en realitet, valgte datteren Caroline Morey en anden vej.
Kærlighedens vej, og al respekt for det. Så vi køber i stedet en del af det, vi får tilbudt, på det åbne marked, såfremt priserne i den helt store tabel er konkurrencedygtige.
Bemærk: Der er som regel er tale om begrænsede mængder, ja oftest ganske få flasker. Du finder de aktuelle vine fra Domaine Pierre-Yves Colin-Morey her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Chassagne-Montrachet er en kommune appellation på Cote de Beaune i den sydlige del af Cote d'Or. Chassagne referer til byen af samme navn og Montrachet til en af kommunens fineste marker, Le Montrachet. Appellationen ligger mellem Puligny-Montrachet og Santenay og dækker ca 300 ha. Der produceres både rød og hvidvin på henholdvis Pinot Noir og Chardonnay og hvidvin udgør ca. 2/3 dele af produktionen. Kommunen er generelt bedst kendt for hvidvine og i den nordlige del findes 3 Grand Cru marker (kun hvidvin), 2 af dem deles med Puligny-Montrachet. Chassagne-Montrachet har desuden 50 marker klassificeret som Premier Cru. Vinene er typisk fadlagrede og de hvide rummer en kombination af fedme, elegance og mineralitet, som gør dem blandt de mest eftertragtede hvide Bourgognevine.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter