Fakta
- 6 stk. 1.371,90
Banyuls Galateo - 50cl
- 6 stk. 1.371,90
269,-
358,67 pr. l.
6 stk.
1.371,90
228,65 pr stk.
Spar 242,10
Anbefalinger
La Revue du Vin de France
tidligere
Årgang 2019 | 93 point | Guide vert 2022
Årgang 2018 | 93 point | Guide vert 2021
Årgang 2017 | 92 point | Guide vert 2020 coup de coeur
Årgang 2015 | 92 point | Guide vert 2018 coup de coeur
Årgang 2013 | 91 point | Guide vert 2016
Årgang 2012 | 92 point | Guide vert 2014
Årgang 2011 | 93 point | Guide vert 2013
Årgang 2010 | 93 point | Guide vert 2012
Beskrivelse
Galateo er slet og ret det græske ord for "jorden", og vinmageren Philippe Gard har givet dette navn til sin vin som en ydmyg hyldest til de helt særlige jordbundsforhold, som på de bedste og stejleste kystnære skråninger på de sydligste km. af den franske Middelhavskyst leverer et druemateriale, som på ingen måde står tilbage fra det, der giver portugiserne de allerypperste Portvine i Douro-dalen.
100% overmodne delvis rosinerede Grenache Noir druer fra 60-90 år gamle vinstokke, høstet så sent, at ha. udbyttet er nede på 15-18 hl., og med et sukkerindhold, der betyder, at druerne ankommer til kælderen med et potentielt naturligt alkoholindhold på 20-22 %. Druerne sorteres og soigneres inden alle stilke fjernes og de knuses. Herefter får most, skind og kerner får lov til at stå og samle sig i 3-4 dage inden temperaturen hæves og gæringen langsomt går i gang ledsaget af fodtramp. Når sukkerindholdet kommer ned omkring eller lidt under de 90g. pr. liter stadses gæringen ved tilsætning af en kvalitetsbrandy, og herefter modner vinen 6 måneder i brugte 225 liters fade hvorefter den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske uden forudgående klaring eller filtrering.
Resultatet er en perfekt afbalanceret fantastisk ren og elegant dessertvin med masser af sorte kirsebær, blommer og andre fuldmodne røde modne bær til såvel næsen som ganen. Et lettere, friskere og lidt mindre sødt alternativ til Vintage Port med spændende anvendelsesmuligheder både i det salte og søde køkken.
Oplagt til risalamande juleaften, men alt for dejlig til at den bare skal komme på bordet denne ene aften. Vi tænker på desserter med mørk chokolade såsom fondant eller mousse, og vi tænker på brombær eller blåbærtærter. Eller kraftige blåskimmeloste. Uanset hvad vil sød musik opstå!
Producent
Domaine Coume del Mas ligger i den lille landsby Cousprou, som gemmer under den gamle vagttårn sig oppe i bakkerne mellem de to badebyer Collioure og Banyuls, og her er Philippe og Nathalie Gard midt i et bemærkelsesværdigt projekt sammen med deres legekammerat Andy Cook, som stødte til midt i 00’erne og siden 2014 også sammen med den unge vinmager Léah Anglès, som med egne labels flirter lystigt med naturvinsbegreberne.
Phillipe er uddannet ergonom fra Montpellier og har senere erhvervet et diplom ønolog. Han begyndte sin karriere som landbrugsingeniør og arbejdede først i Chablis og siden Medoc med at rådgive om hvilke vinstokke, der passede bedst til de givne jordbundsforhold, men om sommeren gik turen tilbage til Paulilles og Puig del Mas i nærheden af Collioure, hvor han havde camperet i barndommen og hvor hans forældre senere havde købt en sommerbolig.
Phillipe indså, at de særlige jordbundsforhold med masser af kiselkalk i kombination med det omskiftelige mikroklima var den perfekte base for at producere ekstraordinært modne og subtile Grenache druer, og da han slet ikke fandt dette potentiale udtrykt i de lokale vine, valgte han at flytte ned under den catalanske sol for at starte en konsulentvirksomhed mens Nathalie jobbede på skolen i Collioure.
I modsætning til andre unge, der flygtede fra de stejle kystnære og sine steder ekstreme og arbejdskrævende skråninger begyndte Phillipe at opkøbe og leje små jordlodder med gamle vinstokke, og da han sidst på året i 1999 havde samlet de første 10 ha. fordelt på mere end 25 små parceller, fulgte købet af de gamle bygninger, som nu danner rammen om Domaine Coume del Mas.
Herefter er det, især efter skotten Andy Cook i 2006 sluttede sig til projektet efter at han have uddannet sig til ønolog i Australien og på New Zeeand, gået stærk. Sammen lejede de Domaine Mas Cristine hvorfra de efterhånden producerer et dusin forskellige meget spændende vine under de to brands Consolation Wines og Tramontane Wines.
I den internationale presse er der således bred enighed om, at Philippe og Andy længe har sat nye standarder for, hvor rene og velafbalancerede vinene fra Banyuls kan blive samtidig med, at de har produceret og stadig producerer nogle af Sydfrankrigs fineste Grenache funderede rødvine uanset om appellationen hedder Collioure eller Côtes du Roussillon.
Guide Vert 2024 (La Revue du Vin de France): "Son savoir-faire en matière de vinification et d’élevage a rapidement placé sa production parmi les plus ambitieuses du secteur."
Philippe Gard og Andy Cook kom ind i Løgismose familien i foråret 2006 og siden har vi tilbudt enkelte og nogle gange mange af deres vine. Du finder de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Den store og varierede sydfranske region, Languedoc-Roussillon strækker sig fra Nimes og Montpellier i øst i et bredt stræk langs kysten vestover til den spanske grænse. Languedoc er den østlige del som er meget franskpræget, mens den vestlige er tydeligt influeret af nærheden til Spanien og den catalanske kultur. Hele området nyder godt af det tørre og lune Middelhavsklima, som giver optimale forhold for druemodning. Grenache er meget udbredt, særligt i Roussillon hvor den bla. bruges til produktion af hedvine, men også Carignan og Syrah samt en række internationale sorter sorter som Chardonnay og Merlot findes i bred udstrækning.Distrikt
Banyuls ligger i det sydøstlige hjørne af Roussillon i Sydfrankrig tæt på den spanske grænse. Ca 1000 ha er plantet og generelt på terasser i bagende sol og udsigt til Middelhavet. Banyuls appellationen tillader udelukkende forstærkede vine af typen Vin Doux Naturel. De er tilsat spiritus tilligt i gæringsforløbet på linje med Portvin, men sædvanligvis op til en lavere alkoholprocent, dvs ca 16 mod de typiske ca 20 for Portvin. Hoveddruen er Grenache Noir, og det meste Banyuls er rødt, men der produceres også små mængder hvid og rosé på særligt Grenache Gris og Grenache Blanc. Udtrykket Rimage på etiketten refererer til vine, der er blevet lagret uden ilt, så de fremstår med tydelige bærnoter (som Ruby Port), mens Rancio refererer til vine lagret oxidativt, så de udtrykker mere tørret frugt og nødder (som Tawny Port).Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter