Fakta
- 6 stk. 943,50
2022 Riesling Serriger Würtzberg Rotschiefer trocken
- 6 stk. 943,50
185,-
246,67 pr. l.
6 stk.
943,50
157,25 pr stk.
Spar 166,50
Anbefalinger
Falstaff Magazin
91
Duft nach reifen Zitrusfrüchten, etwas Honigwabe, Schiefer, dazu Sternfrucht und Apfel. Am Gaumen mit einer lebendigen Säure, Aromen von Kräutern, Steinobst und Zitrone dominieren, dazu mineralisch unterlegt und mit typischer Schieferwürze, gute Länge. Ulrich Sautter - November 2023
Gault & Millau
Next Generation Des Jahres Mosel
Weinguide Deutschland 2025
Beskrivelse
Den nu 28-årige ønolog Felix Heimes kom til så sent som i 2016, da hans forældre tog over efter Dr. Jochen Siemens og omdøbte ejendommen med de stejleste skråninger ned mod Saar-floden til Weingut Würtzberg, men den hidtidige vinmager Franz Lenz er blevet på posten, og da han har skabt klassevine langs Saar i mere end 40 år, er der garanti for kontinuitet. Og da der er opstået en særlig alliance mellem den unge vinmager og hans nestor efterstræber de med, som Felix udtrykker det, "Tradition, Leidenschaft und Terroir" som fundament intet mindre end det exceptionelle.
Denne Riesling Roteschiefer Trocken er i den såkaldte VDP. terminologi (familien er endnu ikke blevet inviteret indenfor hos de tyske Prädikatsweinguter, men deres vinmarker har været det lige siden legenden Bert Simons kultiverede dem) en 1. Lage vin, i det frugten udelukkende kommer fra det syd-sydvestvendte Würtzberg fra parceller helt nede ved Saar-floden, hvor kvartsit og rød skiffer (50%) giver jorden en særlig dyb rustrød nuance. Frugten kommer fra den anden plukning, der fandt sted i midten af oktober, og druerne er naturligvis plukket manuelt, da alt andet er umuligt på skråningen, der rejser sig med op til 60%.
Druerne transporteres op til vingården i små plastkasser, hvor der sker en sortering inden alle stilke fjernes og druerne presses. Herefter ledes den frit løbende most direkte ned i rustfri ståltanke uden anvendelse af pumper, hvor gæringen langsomt går i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer og gærer op til 12% alkohol. Herefter følger 6 måneder sammen med gærresterne dels i en lille ståltank dels i et gammelt 1.000 liters tysk egefad inden de 2 vine forenes og tappes på flaske.
En herlig Riesling som med sine fine krydrede noter både charmerer og lever op til sit ophav. Fornemme aromaer af mandarin, pint grape, bergamotte og fersken såvel i næsen som i munden. Mildt blomstrende og pikant krydret fylde i et frugtmættet udtryk, som får tilført elegance fra markant pirrende citrus og fin mineralitet.
Mere tør end i de første år under det nye regime, men stadig en dejlig aperitif og en herlige legekammerat i det salte køkken, hvor det er oplagt at tænke på fisk og skaldyr med masser af krydderier i den glade Cajun-stil, men der er næsten ingen grænser.
Producent
Weingut Würtzberg producerer forrygende vine på frugten fra Herrenberg og Würtzberg, der i en vinkel på op til 70 grader rejser sig stejlt over Saar-floden små 30 km. syd for Tysklands ældste by Trier. På få år er Würtzberg blevet et af de helt hotte navne på den kogende tyske vinscene, og vi er derfor stolte over, at det i sommeren 2019 lykkedes os at lande en aftale om eneforhandling i Danmark.
Weingut Würtzberg debuterede med 3 guldmedaljer i ”The Drinks Business Global Riesling Masters” i efteråret 2017. Guldet blev fulgt af en 1. plads i Best of Riesling Challenge i kategorien "Vintage 2016 restsüß" i Enos Magazine i marts 2018, og senere, da alle de førende tyske vinguider var kommet i handelen, kunne vores nye venner lade propperne springe og fejre, at de var stormet ind i dem alle.
Helt forunderligt er det nu ikke. Kigger man lidt nærmere på logoet vil man opdage, at det er videreført fra den seneste ejer Dr. Jochen Siemens, og før det leverede den navnkundige Bert Simon i en årrække søde vine på et niveau, som kun blev matchet af Egon Müller og hans ikoniske vine fra Scharzhofberg.
Det er ægteparret Dorothee Heimes og Ludger Neuwinger-Heimes, som i foråret 2016 kom under vejr med, at Jochen Siemens var ved at være pensionsmoden, og at der ikke stod nogen next generation på spring i kulissen. I løbet af sommeren enedes de om at overtage vingården inklusive vinmageren Franz Lenz og den polske familie, som Dr. Siemens havde installeret i et særligt hus oppe bag det lille slot, så de kunne passe vinmarkerne 24-7. Det eneste, der af juridiske årsager ikke fulgte med, var navnet, og derfor blev det til ”Weingut Würtzberg vormals Dr. Siemens” med reference dels til det navn slottet havde haft, da det blev opført i slutningen af 1800-tallet dels til den seneste ejer, som var vidt respekteret i den tyske vinbranche.
Ludger Neuwinger-Heimes havde trukket familie med rundt i verden, mens karrieren i den mægtige Freudenberg Group tog form, men efter at han havde landet et job som finansdirektør i koncernen, var det slut med udstationeringerne og på tide at slå rod. Og eftersom Dorothee var datter af en vinhandler i Saarburg, eftersom hun og Ludger udelukkende havde nydt Saar vin til deres bryllup, og ikke mindst fordi deres yngste søn Felix netop var begyndt at studere Weinbau und Oenologie ved universitetet i Geisenheim lå det i kortene, at rammen om det fortsatte familieliv måtte blive en vingård. Og det lille slot højt oppe på bakken over Saar-floden levede op til alle deres drømme.
Felix har nu været færdig på universitetet og hjemme efter studieophold på vingårde i Australien og New Zealand i nogle år, og han fortæller, at han har haft et meget lærerigt, kreativt og nærmest lykkeligt samarbejde med den erfarne Franz Lenz, der i 2024 fik sin 50. tyvende høst ind under vesten (heraf de seneste 19 på Würtzberg).
Den polske familie er imidlertid borte. De rejse hjem, da Ludger præsenterede dem for en kontrakt, som ville lovliggøre deres ophold i Tyskland, og i dag er den eneste fuldtidsansatte en rumæner, som via sit netværk sørger for at hold på 10-12 unge landsmænds kommer rejsende og arbejder de 70 dage, som de tyske myndigheder tillader uden egentlig opholdstilladelse.
Arbejdet på de stejle skråninger er ekstremt, og det er ikke kun på Würtzberg, at man er afhængig af østarbejdere. Dorothee formulerer det meget direkte, når hun siger, at ”uden østarbejderne ville mindst halvdelen af alle de ”Steilhang”, som leverer frugten til Tysklands bedste vine forsvinde”.
Weingut Würtzberg har de 6,5 ha. på Herrenberg og de 4,9 ha. Würtzberg i såkaldt Alleinbesitz, og begge skråninger blev i Bert Simons glansperiode klassificeret, som såkaldte ”Grosses Lage af magtfulde VDP (Die Prädikatsweinguter). Dorothee og Felix håber (og forventer) at de, lige så snart de har bevist, at de mener det alvorligt, vil blive inviteret indenfor i den eksklusive loge, således at VDP igen har en Prädikatsweingut, der opererer på de 2 mest dramatiske skråninger langs Saar-floden. Og mon ikke de i den grad er på vej? I hvert fald er den hidtidige Riesling Würtzberger Spätlese Trocken blevet forvandlet til en Riesling Grosses Gewächs, og i november 2021 kom de frem, at familien var blevet indrulleret i den berømte Bernkasteler Ring, hvilket ledte frem til at en særlig cuvée af en Riesling Kabinnett fra vinstokke plantet i 1904 i efteråret 2023 fik et af de højeste hammerslag for en debuterende Weingut ved de historiske vinauktioner i Trier.
Endelig og senest er Felix Heimes i november 2024 blevet fejret som ”Next Generation Des Jahres” i Mosel i forbindelse med med udgivelsen af Gault & Millau’s Weinguide Deutschland 2025.
Data & fakta:
- Ejerforhold: Familien Heimes
- Vinmager: Felix Heimes
- Etableret: Første vinstokke plantet i 1898. Overtaget af familien Heimes i 2016
- Druesorter: Riesling (70%), Pinot Blanc (20%), Pinot Noir (5%), Auxerrois (4%), Pinot Gris (1%)
- Tilplantet areal: 17 hektar.
- Årlig produktion: Op til 80.000 flasker, fordelt på mere end 20 forskellige vine.
- Praksis: Bæredygtigt med mekanisk lugning, ingen anti-råd behandlinger, ingen insekticider og ingen herbicider
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Certifikater: Nachhaltig, Fair’n Green zertifiziert siden 2020
Weingut Würtzberg har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2019. Se de vine, vi aktuelt tilbyder her
Oprindelse
Region
Mosel er en af Tysklands nordligste vinregioner. Den centrerer sig om floderne Mosel, Saar og Ruwer og er landets tredje største vinregion ift volumen af vin produceret. Det kølige kontinentale klima gør det svært at modne druer, og de bedste marker er placeret på skråninger ned mod floderne. Jordbunden er her endvidere rig på skiffer, som oplagrer varme om dagen og afgiver det om dagen. Hoveddruen er ubetinget Riesling, men der er også store beplantninger af Müller-Thürgau. Producenterne i Mosel har i mange år været flittige til at anvende prädikatssystemet i den tyske vinlov, og stort set alle vinene har historisk været balanceret af restsødme. I dag ses i stigende grad tørre vine, hvilket sædvanligvis er angivet med ordet "trocken" på etiketten.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter