Fakta
- 6 stk. 899,-
2019 Riesling Spätlese Kestener Paulinsberg
- 6 stk. 899,-
235,-
313,33 pr. l.
6 stk.
899,-
149,83 pr stk.
Spar 511,-
Anbefalinger
Falstaff Magazin
91
Ulrich Sautter - November 2020
Mosel Fine Wines
91
The 2019er Kestener Paulinsberg Riesling Spätlese was made from fruit picked at 100° Oechsle and was fermented down to barely sweet levels of residual sugar. It offers an engaging nose made of cassis, elderflower, white peach, pear, chalky minerals, and whipped cream. The wine proves rather bold and rich on the palate, where creamy fruits are lifted up by herbal and zesty elements. The finish is big and intense. We would opt to enjoy this rich and powerful expression of fruity-styled wine over the coming years in order to make the most of its complex and engaging flavors. Jean Fisch & David Rayer- August 2020
Frankfurt International Trophy
Gold
Frankfurt International Trophy 2020
Beskrivelse
Denne Riesling Spätlese fra Kestener Paulinsberg er et superlativt eksempel på, at Paulinshof også mestrer at balancere deres Riesling med restsødme. "Også" skriver vi, fordi Klaus Jungling var blandt pionererne, da vinbønderne langs Mosel for 20 år siden begyndte at vise os, at de formåede at forvandle deres Riesling druer til attraktive tørre vine, og det derfor blev de forskellige Riesling Trocken vine, der blev fundamentet for vores mangeårige samarbejde med Weingut Paulinshof.
Sådan er det i og for sig stadigvæk, men da vi smagte denne dirrende præcist balancerede Spätlese i det tidlige forår 2023, var det et mindre wakeupcall, som betød, at vi selvfølgelig (siger vi nu) vil tilbyde enkelte af Paulinshofs forskellige Prädikatsvine.
Heriblandt denne Spätlese fra det sydøst vendte Paulinsberg, der spreder sig over 40 ha. lige vest for og oppe bag landsbyen Kesten. Oprindeligt tilhørte hele skråningen St. Paulinin menigheden i Trier, men det sluttede i 1803, da den dengang franske stat konfiskerede, nationaliserede og siden bortauktionerede munkenes og de gejstliges besiddelser, så det i dag kun er navnet, der minder os om det, som var engang. Der er tale om et par parceller med fint forvitret skifer på de stejle skråningerne mellem den lille Dreisbach op mod det spektakulære Moselpanorama ovenfor Weinbergswegen.
Der er tale om druer, der er plukket med en del botrytis i regnfuldt oktober vejr ovenpå en vækstsæson, som Klaus Jungling har kaldt for en "rutsjebanetur af frost, varme og tørke". Druerne er transporteret den lille km. ned til vingården i plastkasser og her er klaserne soigneret forud for presningen og gæringen i en lille Thermo reguleret rustfri ståltank, hvor vinen er blevet stabiliseret da alkoholprocenten ramte de 10%, og der stadig var 60g sukker tilbage, og herefter har den fået lov til at udvikle sig i tanken i 12 måneder inden den er blevet filtreret og tappet på flasker.
En ikke videre sød, men til gengæld rig og intens Spätlese som imponerer med sine noter af hyldeblomst, hvide ferskner, mirabeller og moden mango samtidig med at moden citrus og kalket mineralitet bidrager med enestående friskhed. Højspændt aromatik, cremet og bare så forførende laaaaang .
God sammen med ikke for søde desserter og givet endnu bedre (og desværre alt for overset) i det salte køkken, hvor den smukt vil matche sødmen i for eksempel serveringer med grillet Læsø hummer og det klassiske smørrebrød med friskpillede fjordrejer og hjemmerørt mayonnaise. Derudover til Sushi, selvfølgelig!
Producent
Navnet Paulinshof kan føres helt tilbage til 936, og er knyttet til Saint Pauls kirken i Trier, der dengang ejede enorme områder langs Mosel-floden. Springer vi godt 1.000 år frem i tiden, knyttes navnet til Klaus og Christa Jungling, som overtog Weingut Paulinshof i 1969. Efter et langt og sejt træk tilhører de i dag flokken af producenter, som kappes om at blive talt med blandt de bedste i Mosel.
Og det bedste er at Klaus og Christas søn Oliver, som nu har været på banen i nogle år, har vist sig at være et naturtalent, som uden at udstille faderen formår at tilføre vinene en ekstra spændstighed og dynamik, som har fået både Falstaff, Eichelmann og Der Feinschmecker til at gribe fat i superlativerne. For eksempel skrev Falstaff i november 2022 at ”Oliver Jüngling weiß das formidable Lagenpotential in dichte und mineralisch geprägte Rieslinge umzusetzen, denen es auch nicht an Würze und Eleganz fehlt und die hervorragend reifen können.”
Fra en start med bare 2 ha. er det med tiden lykkedes for Klaus og Christa at købe nogle af de bedst beliggende vinmarker i det centrale Mosel. Heriblandt parceller på Kestener Paulinshofberger, Brauneberger Juffer, Brauneberger Juffer-Sonnenuhr og ikke mindst Brauneberger Kammer, som i dag er i familiens fornemme ”Alleinbesitz”. Således er der efterhånden tale om næsten 8 ha. på stejle kalkrige skråninger, hvor udbyttet aldrig er gavmildt, og dertil et par mindre prominente, men mere gavmilde ha., som leverer broderparten af frugten til familiens Gutsweine.
Klaus Jungling kaldes i dag for en pioner, som satsede på og lykkedes med at producere tørre vine, da den globale opvarmning ramte Mosel og sænkede det ellers tårnhøje syreindhold i Riesling druerne. Klaus Junglings genistreg var, at han fortolkede begrebet Trocken, så vinene ikke nødvendigvis skulle være tørre i fransk forstand, det vil sige med 1-2g. restsukker, men derimod gerne måtte komme med 4-8g. restsukker. Blot der var tilstrækkeligt med syre til stede, således at oplevelsen forblev tør, velafbalanceret og aldrig snerpende.
Weingut Paulinshof producerer således i dag en meget tilfredsstillende serie af Riesling vine funderet på det halvtørre og især det helt tørre udtryk. Ca. 75.000 flasker bliver det til fordelt på op til 25 forskellige vine, når høståret tillader produktionen af de ædelt søde vine. Og over hele linjen er der tale om friske fint balancerede vine, som alle rummer fortællingen om deres terroir og den elegance og finesse, som god Riesling gerne skulle handle om.
Weingut Paulinshof leverede de første tørre tyske vine til Løgismoses sortiment. Klaus og Christa Jungling har således været en del af Løgismose familien siden efteråret 2006. Du finder det aktuelle sortiment her.
Oprindelse
Region
Mosel er en af Tysklands nordligste vinregioner. Den centrerer sig om floderne Mosel, Saar og Ruwer og er landets tredje største vinregion ift volumen af vin produceret. Det kølige kontinentale klima gør det svært at modne druer, og de bedste marker er placeret på skråninger ned mod floderne. Jordbunden er her endvidere rig på skiffer, som oplagrer varme om dagen og afgiver det om dagen. Hoveddruen er ubetinget Riesling, men der er også store beplantninger af Müller-Thürgau. Producenterne i Mosel har i mange år været flittige til at anvende prädikatssystemet i den tyske vinlov, og stort set alle vinene har historisk været balanceret af restsødme. I dag ses i stigende grad tørre vine, hvilket sædvanligvis er angivet med ordet "trocken" på etiketten.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter