Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 4.819,50
Pommard Les Jarollières 1. Cru BIO
- 6 stk. 4.819,50
945,-
1.260,- pr. l.
6 stk.
4.819,50
803,25 pr stk.
Spar 850,50
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
89-92
A deft application of wood sets off agreeably spicy and earthy aromas of black raspberry liqueur and discreet smoky wisps. The supple, fleshy and rounded medium-bodied flavors possess better mid-palate density if not the same refinement on the firm and lingering finish that also displays a touch of sweetness. Allen Meadows - April 2022
Beskrivelse
Vinene fra Pommard beskrives mange steder som de kraftigste og mest tanninholdige syd for Beaune, men overordnet er der tale om en broget affære, hvor det rustikke ofte få has på den subtile finesse. Ikke desto mindre er der 155 ha. fordelt på 24 vinmarker, som har status af 1. Cru, og når man åbner denne vine fra Les Jarollières bliver man mindet om, at det er farligt at generalisere. Patrick Landanger fik tidligt fat i den lange ende og leverede i en årrække en af kommunes mest pålidelige og bedst balancerede vine. Og nu fortsætter Benoit Landanger i faderens fodspor.
Les Jarollières er den sydligste af 1. Cru’erne i Pommard og ligger vis a vis 1 Cru Les Fremieres, som fortsætter ind i Volnay. Her har Pousse d’Or efterhånden fået samlet 1,44 ha. tilplantet i 1990, omkring 1970 og så juvelen på 0,43 ha. som er tilplantet helt tilbage i 1925. De små parceller ligger midt i en masse konventionelt landbrug, men er blevet passet og plejet efter økologiske og biodynamiske principper i mere end 15 år. Altså ingen sprøjtning med pesticider, ingen ukrudtsmidler og kun organisk gødning i vinmarken. Regelmæssigt pløjning med heste forspand når kalenderen tillader det for at lufte og berige jorden, og endelig er månekalenderen også fremme når høst tidspunktet skal fastlægges.
Druerne håndplukkes og fremme ved vingården sker der en sortering inden alle druer befries for stilkene og køles ned for udblødning i 3-4 dage inden gæringen sættes i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer. I de tre uger gæringen varer arbejdes der med "punch Downs" morgen og aften hvorefter vinen modner i 15 måneder på fade (30% nye) uden omstikninger undervejs. Herefter blandes vinen fra de forskellige fade i rustfrit stål og tappes på flaske uden forudgående klaring eller filtrering.
Da Bourgogne eksperten Allen Meadows var forbi for at smage vinene fra 2020 sammenfattede Benoît Landanger årgangen således: "Like in 2019, we were again blessed with excellent raw materials as the fruit was ripe, clean and remarkably well-balanced between sugar, acid and tannin levels. We picked from the 25th of August and brought in low-ish yields of 25 to 30 hl/ha that were still better than the 20 to 25 hl/ha that we realized in 2019. Potential alcohols were reasonable as they ranged from 13.2 to 13.5%, which is slightly lower than what we obtained last year. The vinifications were easy and overall, I'm very happy with the quality as well as the aging potential. In fact, 2020 is vintage that I would gladly take anytime with the sole proviso of having a bit more volume!"
Producent
Domaine Pousse d'Or udenfor Volnay er en af de mest iøjnefaldende vingårde i Côtes de Beaune. Domainet blev etableret i sin nuværende form tilbage i 1964, da 2 domainer blev slået sammen og vinene fra de dengang 13 ha. blev ført frem til verdensberømmelse af Gérard Potel, der både var gourment, vinkender og en af efterkrigstidens største vinmagere i Bourgogene.
Undervejs fatter forretningsmanden Patrick Landanger interesse for Gérard Potel's projekt, og han køber sig ind på ejendommen for en del af den formue han havde tjent på produktion af kirurgiske og ortopædiske instrumenter. Oprindeligt var det Patrick Landanger's at investere i Midi, men da Gérard Potel døde i 1997 og hele domainet kom til salg slog han til, og Patrick Landanger måtte erkende at han ikke længere blot var en passiv invester, men en Propriétaire Récoltant.
Det førte til væsentlige tilføjelser til porteføljen; i Corton og Puligny-Montrachet og senere et større opkøb i Chambolle-Musigny som betyder at Domaine Pousse d'Or idag disponerer over 18 ha. fordelt på en perlerække af prestigefyldte parceller med premier og grand crus status fra Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny i nord, over Corton, Pommard og Volnay, og ned til Puligny-Montrachet og Santenay mod syd.
Tilsammen resulterer det i omkring 90.000 årlige flasker fordelt på 16 forskellige labels, der enten er økologisk certificerede eller som det hedder "skabt med så stor respekt for jorden og de næste gennerationer" at det ikke betyder noget at certificeringen af de enkelte parceller blev umuliggjort på grund af den specielle ejemdomsfordeling i Bourgogne.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Pommard er en kommuneappellation på Cote de Beaune beliggende mellem Beaune og Volnay. Appellationen dækker ca 320 ha vinmarker, hvoraf 116 ha er klassificeret som Premier Cru. De 27 Premier Cru marker ligger i et nærmest udbrudt bælte på begge sider af byen Pommard. Pommard har ingen Grand Cru marker og kun rødvin kan produceres indenfor appellationen med Pinot Noir som den sædvanlige hovedrolleindehaver. Trods Cote de Beaune på mange måder er mere kendt for hvidvin er særligt Pommard og nabokommunen Volnay de bedste eksponenter for potentialet for produktion af rødvin på den sydlige del af Cote d'Or. Pommard vinene er kendt for at være ranke, kraftfulde og maskuline, mens vinene fra Volnay er nærmest det modsatte i form af elegante og feminine vine. Det kan virke overraskende set i lyset af, at de ligger side om side, og både jordbundsforhold og tradition er medvirkende til at skabe denne forskellighed.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter