Thomas Rodes juleand

INGREDIENSER

  • 1 and, ca. 3.600 g
  • 2 æbler
  • 1 græskar
  • 1 usprøjtet citron
  • 1 appelsin
  • 3 rødløg
  • 1 hvidløg
  • Rosmarin
  • En lille håndfuld svesker
  • En lille håndfuld tørrede abrikoser
  • Hel stjerneanis
  • Hel kanel
  • Laurbærblade
  • Salt og peber

SÅDAN GØR DU:

Sørg for at anden er omhyggeligt rengjort indvendigt, skyllet godt og derefter tørret med køkkenrulle så anden er helt tør indvendigt. Varm ovnen op til 230 C.

Skræl græskarret, skær det over, fjern kernerne og skær det i små mundrette trekanter. Skær æbler, ¼ græskar og det ene rødløg i mindre, mundrette stykker. Skær halvdelen af skrællen af henholdsvis citron og appelsin med en tyndskræller og skær i fine strimler. Bland med de øvrige ingredienser og fyld det ind i anden.

Rids andefedtet i tern med en meget skarp kniv, gnid masser og salt og peber ind i fedtet. Riv appelsin- og citronskal ud over samt kanel og stjerneanis.  Bind anden stramt med kødsnor – det holder på saften og formen!

Anret det hele i en bradepande før det ryger i ovnen med de to resterende rødløg som skrælles og skæres i kvarte, og kom det i bradepanden med kråser og vingespidser.

Sæt brandepanden med anden i ovnen i ca. 25 minutter.

Tag anden ud og hæld fedtet fra bradepanden og gem det til at stege i senere.

Tilsæt ½ liter kalvefond til bradepanden (andefond og kyllingefond kan alternativt bruges). Skru ned til 200 C og steg videre i 30 minutter.

Tag anden ud og lad den hvile minimum 25 minutter i bradepanden. Lad anden hvile 5-7 minutter inden du skærer lårene fra.

Skru ovnen ned til 180 C. Skær først andelår fra anden og sæt dem i ovnen i 45 minutter. Lad bryster og resten af anden hvile mens lårene er i ovnen – de holder sig fint varme grundet det lune fyld inde i anden.

Tænd ovnen på grill og varm den op til 230 C og grill andestykkerne gyldne og sprøde i ca. 10 minutter – pas på det ikke brænder på.