Thildes gløgg

Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg giver her sit bud på julens gløgg, lavet helt fra bunden. Om gløgg siger Thilde:

"Jeg er helt vild med gløgg og en venlig dame lærte mig i mine teenageår, hvordan man laver det fra bunden, hvilket er en ganske anden oplevelse end det meste færdigkøbte.

Jeg har løbende raffineret krydringen, ligesom jeg godt kan li’ at gløggen ikke bare varmer i form af temperatur men også alkohol. Man kan med fordel lave en større portion af basen og opbevare på køl, hvorefter man blot skal tilsætte rødvin, portvin og spiritus, når lejligheden til et glas gløgg byder sig."

 

INGREDIENSER

1 flaske hvidtøl/nisseøl

1 fl rødvin

2 dl portvin

½ dl lagret spiritus ex Cognac, Rom el.l.

10 kardemommekapsler

10-15 nelliker

2 små kanelstænger

5 kugler allehånde

5 tynde skiver ingefær

3-4 stjerneanis

Tynde skiver skal af ½ appelsin samt saften heraf

1 dl grofthakkede marcona mandler

1 dl rosiner (evt overhældt med Cognac el.l. dagen før)

Muscovadosukker eller ahornsirup

SÅDAN GØR DU:

  1. Kom hvidtøl i en gryde med krydderier, appelsinskal og appelsinsaft og simre væsken ned til ca ½ mængde. Si herefter væsken. 
  2. Tilsæt rødvin, portvin og spiritus og varm langsomt op til lige under kogepunktet.
  3. Smag gløggen til med muscovadosukker eller ahornsirup. Som regel er et par spiseskefulde nok, idet portvinen også søder. Tilsæt gerne rosiner og mandler før servering eller servér ved siden af i små skåle, så det kan doseres. individuelt efter smag.

FIND INGREDIENSERNE