Tarte Tatin

 

Ingredienser:  

Bund:
250 g mel
1,25 dl vand
1/4 tsk salt
50 g kold saltet smør
200 g kold saltet smør

Fyld:
1,5 kg æbler, skrællede og udhulede
100 g saltet smør
200 g sukker

Tilbehør:
Løgismose Vanilje Fraiche

Tarte tatin på en tallerken, man ser sprød karamel, blomster og æbler

Sådan laver du tarte tartin

Bund: 

Rør mel, vand, salt og de 50 g smør sammen til en dej og rul den ud til et kvadrat på ca. 0,7 cm tykkelse. Form de 200 g smør til en firkant og pak dejen om firkanten, som en konvolut.

Rul smørkonvolutten ud til den er ca. 0,7 cm høj. Fold den ene ende 2/3 ind over dejen og den anden end her ind over, så der dannes 3 lag. Rul igen ud til dejen er 0,7 cm høj. Fold nu begge ender ind mod midten og buk sammen, så der dannes 4 lag. Rul igen ud til dejen er 0,7 cm høj.

Gentag hele foldeprocessen en gang til – først til 3 lag og dernæst til 4 lag.

Køl dejen i køleskabet i 15 minutter og rul den derefter ud til ca. 0,7 cm.

Fyld:

Smelt sukkeret langsomt på en tykbundet pande til det karamelliserer let. Tilsæt smør og læg de udhulede æbler på pande med hulningen opad til der ikke er flere.

Lad æblerne bruse i den karamelliserede sukkermasse ved middel varme, ca. 15-20 minutter, til væden er fordampet og der er dannet en tyk karamel.

Tag de karamelliserede æbler af varmen og lad panden køle lidt af.

Tærte:

Læg dejen ovenpå æblerne og skær overskydende dej fra. Sæt panden i ovnen og bag tærten ved 220 grader i ca. 20-25 minutter. Lad ned køle lidt af og vend den herefter over på et fad af passende størrelse.


Servér tærten med Løgismose Vanilje Fraiche eller kold flødeskum. 

LAV MAD MED SÆSONENS ÆBLER

Rubinola: Velsmagende æble, der bruges fra sidst i september.

Elstar: Et af de bedste spiseæbler! Brugesfra sidst i september til efter jul.

Ingrid Marie: God havesort, der kan plukkes fra træet over en længere periode. Det kan bruges både som spiseæble og madæble.

Filippa: 1. klasses fast vinterspiseæble. Dansk oprindelse.

Pigon eller ildrød pigon: Et fast, sprødt og saftigt æble der har en let bitter smag på grund af indhold af tannin.

Belle de Booskop: Det bedste madæble, der også er et godt spiseæble, når det får lov at modne på træet. Kan gemmes længe.

Cheesecake med lime

Udvid dit dessert repertoire med denne opskrift på cheesecake med lime

Lær opskriften her