Tærte på sommerens bær

Modne nordiske sommerbær er noget ganske særligt. Vores klima gør, at bær og frugter udvikler sig en smule langsommere, end hvad der f.eks. er gældende for sydeuropæiske sorter. Bærrene får derfor mere tid til at udvikle både sødme og syrlighed – og det kan smages.

INGREDIENSER

TÆRTEDEJ

125 g koldt smør
100 g sukker
1 æg
200 g hvedemel
50 g mandelmel

FYLD

25 g smør
25 g flormelis
1 æg
75 g groftrevet marcipan
25 g mandelmel

KONDITORCREME

1 stang vanilje
4 æg
75 g sukker
35 g maizena
½ l sødmælk
75 g usaltet smør
2 dl let pisket fløde

SÅDAN GØR DU

MØRDEJ: Rør smør og sukker sammen på røremaskinen. Tilsæt ægget og herefter hvedemel og mandelmel. Rør, til dejen lige akkurat samler sig, brug evt. hænderne til sidst.

Jo mindre du arbejder med dejen jo bedre. Ælter du for længe, vil dejen trække sig sammen under bagning.

Lad dejen hvile i 1 time på køl, rul den herefter ud og kom den i en smurt tærteform.

 

FYLD: Rør smør og flormelis sammen, rør herefter ægget i og til sidst marcipan og mandelmel.

Kom fyldet i tærteformen og sæt den i en forvarmet ovn ved 180 grader i ca. 20-25 minutter. Tag tærten ud af ovnen og lad den køle af på køkkenbordet.

 

KONDITORCREME: Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med bagsiden af kniven. Put alle ingredienser, undtagen smørret og den let piskede fløde, i en kasserolle og pisk det godt sammen, imens det varmer op til kogepunktet.

Lad cremen koge igennem i ca. 2 minutter ved middel varme, fortsæt med at piske under hele forløbet. Træk så kasserollen fra varmen. Skær smørret i tern og pisk det i cremen.

Pres med en dejskraber cremen igennem en sigte og sæt den i køleskabet, til den er helt kold. Det er en god ide at drysse lidt sukker på toppen, så cremen ikke danner skind. Vend herefter den let piskede fløde i den afkølede creme.

Fordel cremen på toppen af tærten og pynt med bær, chokoladestykker og friske krydderurter.