Squashblomster á la Florentine

4 PERSONER

INGREDIENSER

SQUASHBLOMSTER
4 squashblomster 
100 g tragtkantareller eller andre svampe 
250 g spinat 
1 spsk smør 
1 finthakket skalotteløg 
1 fed finthakket hvidløg 
1 lille håndfuld finthakket persille 
Ca. ½ l vindruekerneolie til stegning
Salt og friskkværnet peber

PANERING
100 g hvedemel 
1 spsk vindruekerneolie 
1½ dl pilsner 
1 stor æggehvide 
Salt og friskkværnet peber

SAUCE MORNAY
½ l sødmælk
1 skalotteløg, pillet og skåret i tynde skiver 
½ tsk knuste hvide peberkorn 
2-3 hele nelliker 
1 tsk smør 
1 tsk hvedemel 
400 g smør 
½ dl hvidvinseddike 
1 knivspids stødt hvid peber 
1½ dl vand 
4 æggeblommer 
50 g revet cheddar 
Ca. 4-5 spsk rasp eller brødkrumme til at drysse på toppen 
Salt og friskkværnet peber

Sådan laver du squashblomster á la Florentine

 

SQUASHBLOMSTER: Skyl nænsomt blomsterne i koldt vand og fjern de små støvdragere midt i blomsten. Lad blomsterne dryppe af på et viskestykke. Rens svampe og spinat. Skær eller træk, afhængigt af type, svampene i mindre og mundrette stykker og hak spinaten groft. 

Kom en god klat smør på panden og rist svampene heri. Når de har taget lidt farve tilsættes skalotteløg, hvidløg og persille. Sving panden rundt et par gange og tilsæt spinaten. Varm spinaten igennem, til den lige netop falder sammen. Smag til med salt og peber. Vend pandens indhold over på en bageplade eller et fad og lad det køle af, inden blomsterne fyldes. 

Fordel fyldet i blomsterhovederne, men pas på ikke at overfylde dem. Der skal være plads til, at de kan lukkes i enderne, ved at dreje bladenes spidser sammen. Læg de fyldte blomster ved siden af hinanden på en stor tallerken.

PANERING: Pisk mel, salt, peber, olie og pilsner sammen, til dejen bliver helt glat. Pisk æggehviden stiv i en skål. Fold herefter æggehviden i dejen. Læg køkkenrulle i en stor tallerken eller på et fad. Varm olien i en sauterpande eller tykbundet gryde. Dyp blomsterne en ad gangen i dejen og lad overskydende dej løbe af, inden de steges gyldne i olien. Steg ikke flere ad gangen, end du kan styre. Brug en hulske til at vende dem rundt. Blomsterne er færdige, når de har en flot gylden overflade.

SAUCE MORNAY: Kog mælken op med skalotteløg, de knuste peberkorn og nelliker. Sæt den til side og lad den trække i 10-15 minutter og si den herefter over i en kande eller skål. 

Lav først sauce nr. 1 (Bechamel). Smelt smørret og drys melet over og rør, til det samler sig. Tilsæt så lidt efter lidt den krydrede mælk. Pisk hele tiden, så saucen røres glat. Kog saucen igennem i et par minutter og sæt til side. 

Lav nu sauce nr. 2. (Hollandaise). Kom smørret i en kasserolle og smelt det ved lav varme. 

Kog hvidvinseddike, stødt hvid peber og 1 dl vand ind til det halve i en gryde. Afkøl essensen til stuetemperatur. Tilsæt æggeblommerne og ½ dl vand og lad den legere, til cremet konsistens direkte på blusset ved svag varme eller over et vandbad. Tag æggene fra varmen og tilsæt, samtidig med at du pisker, lidt efter lidt det lune smør. Lad det hvide bundfald blive tilbage. 

Vend de to saucer sammen, kom osten i og smag til med salt og peber. Er saucen for bastant kan den spædes med lidt vand eller fond.

Læg de fyldte squashblomster over i et ildfast fad smurt med lidt olie eller i en bradepande. Fordel en god skefuld Mornaysauce oven på hver blomst og drys med rasp eller brødkrumme. Sæt blomsterne ind under grillen i ovnen og lad dem gratinere. Pas på, at de ikke bliver brændte, for lige pludselig går det stærkt. Kom evt. resterende fyld og sauce i et par skåle og server som tilbehør. Lun evt. saucen forsigtigt, så osten smelter.