Panforte

– kagen til hele julemåneden

Panforte betyder ”stærkt brød” på italiensk, og navnet gør da også kagen en bjørnetjeneste, da både smag og konsistens minder mere om saftig konfekt end rustikt brød. Kagen er Italiens svar på en julekage – spækket med nødder, tørret og kandiseret frugt, varme krydderier og i denne version kakao (fordi vi slet ikke kunne lade være!), holdt sammen med sirup og honning. Nyd konfektkagen i tynde skiver med et glas 20 år gammel Colheita med selvsamme noter af tørret frugt og ristede nødder, og lad det være den voksne julesnack, når I mødes i den søde tid.

Panforte er ikke en kage, man spiser store mængder af, og den har da også en lang levetid, hvorfor du på heldig vis kan nyde kagen i hele julemåneden.

Skribent Emilie Schou Wilhjelm Ravn | 1. november 2021 | Nr. 9 2021

INGREDIENSER – 1 KAGE

  • 1 dl Portvin eller Vin Santo
  • 100 g mørk sirup
  • 100 g sukker
  • 50 g honning
  • 100 g figner
  • 100 g dadler
  • 100 g valnødder
  • 100 g ristede hasselnødder
  • 50 g kakao
  • 6 spsk Løgismose hvedemel
  • 1 tsk stødt nelliker
  • 1 tsk stødt allehånde
  • ½ tsk stødt koriander
  • ½ tsk stødt kardemomme
  • ½ tsk revet muskatnød
  • skallen af ½ økologisk appelsin
  • 100 g kandiseret appelsinskal
  • 100 g sukat, af god kvalitet

 

opskrift på italiensk julekage Panforte

SÅDAN GØR DU

1. Varm sukker, sirup og honning op i en gryde til sukkeret er opløst. Lad det bruse op ganske kort, og sørg for at det ikke brænder på.

2. Vend kakao med alle krydderierne og kom i sirup-massen.

3. Hak figner og dadler ganske groft og vend i sirup-massen sammen med nødderne, og vend rundt.

4. Kom vinen i og rør rundt. Kom nu 1 ud af de 6 spsk mel i ad gangen. Vend rigtig godt rundt undervejs.

5. Kom bagepapir, smurt med smør eller solsikkeolie, i en springform på ca. Ø 20 cm. Hæld massen i springformen og pres den godt ned i formen, så den bliver så plan som mulig.

6. Bag kagen i ovnen i ca. 30 minutter på 150°C, og lad den derefter køle helt af i formen.

7. Før servering: Vend kagen på hovedet, så den mest plane bund vender op ad og drys med flormelis.

 

­

­Italiens svar på en julekage

Panforte di Siena stammer fra den toskanske by af selvsamme navn, der ligger i den sydlige del af Chianti.

En lille, højtliggende by, der er kendt for lidt af hvert: deres årlige væddeløb, Il Palio, som slutter på den enorme halvcirkelformede plads, Il Campo, deres rådhus, Palazzo Pubblico, som arkitekten bag Københavns Rådhus, Martin Nyrop, blev inspireret af og ikke mindst den zebra-stribede katedral, der er så uhyrlig smukt udsmykket.

 

 

OPSKRIFT PÅ PANFORTE
Panforte di Siena