Ostesouffle med frisk gedeost og bitre salater

Souffle – datidstillægsformen af det franske verbum souffler, som på dansk kan oversættes til ‘at blæse’ eller ‘at oppuste’. Servér den cremede souffle med tydelig smag af gedeost til en god frokost eller som hovedret til aftensmad – skal det være rigtig autentisk bør du nyde souffleen med et køligt glas Pouilly Fumé.

Meget gedeost bruges i madlavning, og her har månedens kok, Christian Tørring taget den skridtet videre og lavet en souffle med gedeost. Soufflen er frygtet af mange gourmander, selv professionelle, men med lidt tricks fra Bruno David, der i mange år arbejdede side om side med Jean-Louis Lieffroy på Falsled Kro og nu er importchef hos Løgismose, skulle der være så godt som garanti for succes med denne opskrift.

Gastronomisk udvikler & kok Christian Tørring | 01. marts 2021 | Nr. 02 2021

OPSKRIFT TIL 4 PERSONER

INGREDIENSER: 

• 25 g smør

• 25 g hvedemel

• 2,5 dl sødmælk

• 50 g Gruyere eller anden fast komælksost

• 25 g Crottin de chavignole-gedeost. Kan købes i butikken på Nordre Tolbod

• 3 æggeblommer

• 5 æggehvider

• Piment d’Espelette

• Rosmarin

• Salt

• Lidt smør og grov rasp (panko) til souffleformen

• Bitre salater, eksempelvis endive og frisée

• Valnødder

• Honning

• Én stor souffle-form eller 4 små ramekiner.

  Er du ikke til ged? Du kan sagtens erstatte gedeosten med Gruyere, Comté eller en fast dansk ost, såsom Løgismose Knas.

SÅDAN GØR DU:

Smelt smør i en gryde, tilsæt mel og rør det godt sammen. Tilsæt herefter sødmælk og rør det sammen under opvarmning. Det er vigtigt at blandingen er helt glat og uden klumper. Tilsæt herefter de 2 slags ost og lad dem smelte ud i saucen. Når saucen er kølet lidt af, tilsættes æggeblommer og der piskes grundigt.

Pisk æggehviderne til marengs og vend dem forsigtigt i saucen. Smør en souffleform/gryde grundigt med smør og drys med rasp. Hæld soufflebasen i formen og bag den straks i en varm ovn ved 200 °C i 20 min. Bager du 4 små souffleer er bagetiden ca. 12-15 minutter, eller til de er godt luftige og gyldne på toppen.

Drys souffleen med finthakket rosmarin og Piment d’Espelette og servér straks. Servér evt. en salat bestående af endive, valnødder og honning på siden.

 

FIND FLERE OPSKRIFTER

Gå på opdagelse og lad dig inspirerer i vores store opskriftunivers.

Se vores opskrifter her