• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

Rygeost

De fleste forbinder den lille fynske ost med noget, man køber i supermarkedet. Men rygeost er faktisk ikke særligt svært at lave selv. Det kræver ikke ret meget andet end en god tykmælk, tålmodighed, halm og en grill-starter.

Ingredienser: 

  • 1 liter Løgismose tykmælk
  • Flagesalt
  • Evt. karse, små tomater, forårsløg og radiser

Grej: 

  • Dørslag af stål
  • Osteklæde eller rent viskestykke
  • Grillstarter
  • Halm en stor spandfuld (Vi bruger havrehalm af sorten Dula)

Sådan gør du:

Dag 1:

Læg dørslaget over en skål og osteklædet over dørslaget. Hæld 1 L tykmælk i osteklædet, som ligger overdørslaget, og lad det dræne i minimum 12 timer ved max 5 grader.

Dag 2:

Tjek at tykmælken er drænet tilstrækkeligt, dvs. at den er fast nok, til at stå selv. Vend den drænede tykmælk, som nu er blevet en fast friskost, ud på en stor tallerken eller et fad. Tag osteklædet ud af dørslaget og vend igen osten ned i dørslaget.

Gå udendørs, og stop godt med halm i din grill-starter, og tænd den op nedefra. Det vil nu begynde at ryge kraftigt. Når røgen er helt tæt og hvid, er du klar til at ryge din ost. Hvis røgen dør ud eller er tynd, så stop mere halm i grill-starteren ovenfra. Læg dit dørslag med osten over åbningen på grillstarteren lige midt i røgen. Ryg din ost i max 1 minut. Osten skal have en gulbrun overflade fra røgen. Vend osten ud på en stor tallerken eller et fad, og drys med salt, og pynt med udskårne grøntsager og urter.

  Nyd den friskrøgede ost på brød eller brug den i en sommersalat eller på pizza.