Koldhævet speltbrød bagt i gryde
1 STORT BRØD
INGREDIENSER
- 400 g Løgismose hvedemel
- 100 g Løgismose fuldkorn speltmel
- 4 1⁄2 dl vand
- 5 g gær
- 1 tsk. fint salt
- 2 spsk. olie

Sådan gør du:
Hæld vandet i en skål og opløs gæren i vandet. Tilsæt hvedemel og speltmel og salt. Rør dejen godt i et par minutter og lad den hvile i 5 min. Træk langsomt op i dejen (ca. 30-40 cm) og vend den ind over sig selv – gentag 10 gange. Lav yderligere to ”serier” med 5 minutters pause og 10 træk.
Smør en skål med olien og læg dejen ned i skålen. Dæk skålen til med låg eller køkken lm og lad den stå på køkkenbordet i 2 timer. Sæt skålen i køleskabet natten over. Tag skålen ud af køleskabet en time før bagning.
Tag en tykbundet stor gryde med tætsluttende låg, der kan tåle at komme i ovnen. Sæt gryden på en rist i ovnen og varm ovnen op til 250° varmluft
Pas på, du ikke brænder dig i de næste trin.
Tag den varme gryde ud af ovnen og løft låget af. Lirk dejen ud af skålen og ned i den varme gryde – lirk forsigtigt, så du ikke slår luften ud af dejen. Drys lidt mel over dejen og klip med en saks i toppen – 3-4 klip. Sæt hurtigt det varme låg tilbage på gryden og sæt den varme gryde tilbage i ovnen.
Tag låget af gryden efter 12 minutter og skru ovnen ned til 225° varmluft . Giv brødet 12 minutter mere uden låg, tag derefter brødet op fra gryden og bag brødet færdigt på risten.
Brødet skal lyde hult, når du banker på bunden af det – den samlede bagetid er ca. 40-45 minutter.