Østers med friteret brødkrumme

Opskrift til 4 personer

Østers og Champagne en lille smule luksuriøst og en himmelsk kombination. De bløde bløddyr og bobler har altid kunnet noget ganske særligt sammen, og nu har danske forskere fundet forklaringen. Der er tale om en særlig umami-synergi, som opstår i mødet mellem de døde gærceller fra Champagnen og visse nukleotider i bløddyrenes muskler. Det pirrer i den grad vores lystcenter, hvis vi altså kan lide østers.

Både vores franske Fine de Claire-østers og de nationaliserede Limfjordssøsters kan bruges, det handler mest om dine præferencer for salt, og der er også fri leg med Champagnerne selvom dem, der har fået ekstra lang tid med gærresterne skulle udløse de største umani-eksplosioner. Her går vi med altid pålidelige Ruinart, som nærmest har genopfundet sig selv i begyndelsen af det nye millennium.

Gastronomisk udvikler & kok Martin Carlsen | 1. november 2022 | Nr. 7 2022

Ingredienser

• 8-10 Fine de Claire-østers

• 50 g Løgismose smør

• 100 g grov pankorasp

• 2 fed hvidløg

• 1 spsk. ristede sesam

• Eventuelt tabasco eller anden chilisauce

Østers med friteret brødkrumme

­

Sådan gør du

1. Rist pankorasp i smør med hvidløg, til det er gyldent og tilsæt sesam. Læg på fedtsugende papir.

2. Ved anretning lægges en gavmild skefuld på en østers i skal. Pas på at der ikke er for meget væske i østersen. Top eventuelt med 1 dråbe tabasco.

  Er du ikke så vild med østers i den klassiske rå udgave, kan du gratinere dem i ovnen med hvidløg og rasp, som camouflerer smagen – præcis som opskrifterne foreskriver.

FLERE RETTER FRA SÆSONENS GOURMENTMENU

Østers og Danmark

Vores store danske forfatterinde Karen Blixen holdt også meget af østers. Hun foretrak de franske, de måtte helst ikke være for små, og hun spiste nok flere østers end de fleste. Myten om hende var, at hun altid drak Champagne til. Det benægtede den selviscenesættende forfatterinde naturligvis ikke, selv om det langt fra altid var sandheden.

Læs historien