Kransekagetårn med nougat og pistacie

Opskrift til 10 personer

Skyd nytårsfesten i gang med et brag af en kransekage lavet på de ekstra gode råvarer – det er vel årets sidste aften –, ledsaget af et glas kølig, sødmefuld Champagne, der matcher mandelsmagen fra kransekagen. Mange fristes til at servere en Brut eller Extra Brut Champagne for at opveje den hvinende sødme fra kagen, men sukkeret vil få Champagnen til at fremstå sur og stram. Servér i stedet en Demi-Sec eller Demi-Doux Champagne.

Konditor og fagekspert Yann Valade-Amland | 1. november 2022 | Nr. 7 2022 

Sådan gør du

Kage

• 200 g flormelis

• 2 stk. pasteuriserede æggehvider (30 g)

• 500 g Summerbird marcipan

• 100 g Summerbird nougat

• 100 g pistacienødder

Glasur

• 150 g flormelis, cirka

• 30 g vand

Kransekagetårn med nougat og pistacie

­

Sådan gør du

1. Lun flormelis og æggehvider op i en kasserolle til cirka 30 °C. Rør konstant, så æggehviderne ikke koagulerer. Skær marcipanen i mindre stykker, og ælt de tre råvarer sammen, til du har en samlet masse. Brug hænderne eller en røremaskine.

2. Beklæd en bageplade eller skærebræt (det skal kunne komme i fryseren) med bagepapir. Kom blandingen i en sprøjtepose, og sprøjt kransekagedejen ud i lige stænger af ca. 1 cm i diameter på pladen.

3. Press nu siderne let opad, så der dannes en let trekantet form. Klistrer kransekagemassen meget, kan du fugte fingrene i lidt vand.

4. Kransekagestykkerne med nougat laves således: Rul en tynd strimmel nougat, og beklæd den med kransekagedejen. Form dernæst stængerne som de andre. Lav 2-3 stænger med nougat, så kransekageringene skifter mellem nougat og ren marcipan.

5. Kom stængerne i fryseren 3 timer, så de kan sætte sig, før de formes til cirkler og bages.

6. Form 7 ringe. Vores konditor bruger et multiring-sæt for at sikre at de forskellige størrelser overholdes. Øjemål er ikke nok.

7. Forvarm ovnen til 200 °C almindelig over- og undervarme, og bag ringene i ca. 10-12 minutter til de er flotte og gyldne. Hold øje med dem.

8. Pisk glasuren sammen. Den må gerne være lidt tyktflydende, så det ikke løber for meget ud.

9. Tag kransekageringene ud af ovnen, og lad dem afkøle helt, inden glasuren kommes på.

10. Hak pistacienødder.

11. Kom glasuren i en frysepose, og klip et lillebitte hul i hjørnet.

12. Træk streger af glasur frem og tilbage i zigzagmønster over kransekagestykker. Drys med pistacienødder, og lad glasuren tørre helt, før ringene stables til et tårn.

  Du kan med fordel lave kransekagestykkerne nogle dage i forvejen og fryse dem ned uden glasur – de bliver nemlig kun bedre at have været en tur i fryseren.