KONDITORENS JULEKAGE

Allerede i starten af oktober kan du lade tørrede frugter overhældt med whisky og rom, blive til årets julekage. Den klassiske julekage, som har irsk oprindelse er resultatet af tålmodighed og gode råvarer og det kan virkelig smages hvordan de tørrede frugter har trukket den rige smag af mørk rom og whisky til sig.

Udover de tørrede, alkoholmættede frugter er kagen spækket med nødder og udsmykningen er en kunstart i sig selv. Der breder sig altid en helt særlig julestemning i butikkerne når kagen er færdig til julesalget, og vi tør godt garantere for uforbeholden julestemning og velsmag i hver eneste julekage.

Nyd kagen til et glas portvin, Aureo Dulce, eller lignende og pludselig fordufter al julens stress og jag for en stund.

INGREDIENSER

UDBLØDT TØRRET FRUGT
100 g mørke rosiner
100 g Sultana lyse rosiner
100 g kirsebær uden sten
100 g tørrede tranebær
100 g abrikoser
Rom
Whisky – ikke røget

JULEKAGE
100 g blød saltet smør
100 g brun sukker
100 g æg
100 g hvedemel
500 g udblødt tørret frugt
1 tsk bagepulver
1 tsk kanel
½ - 1 tsk ingefærpulver
½ - 1 tsk muskat
100 blandede nødder
Alkohol – gerne Whisky eller Rom

 

Sådan laver du konditorens julekage

UDBLØDT TØRRET FRUGT: Dæk frugterne med lige dele Rom og Whisky og film skålen/fadet. Lad det stå og trække ved stuetemperatur i minimum 14 dage og gerne en måned.

JULEKAGE: Bland smør og sukker sammen. Tilsæt æg lidt ad gangen og rør rundt til en ensartet masse. Tilsæt resten af ingredienserne og rør det hele godt sammen til en dej.

Hæld dejen i en smurt form og bag kagen ved 155 °C i ca. 45-50 minutter.

Tag kagen ud af ovnen og mens den stadig er varm, overhæld den med alkohol, så toppen bliver fugtig. Sæt ild til kagen til alkoholen er brændt af – det stopper med at brænde af sig selv.


Servér kagen som den er, eller pynt med tørret frugt, sigtet flormelis og evt. udskåret marcipan.

Julekagen kan holde sig en måneds tid – og er der mere spiritus i, endda lidt længere. 

Et lille glas dertil: Aureo Dulce De Muller 1954

Navnet er langt mindre kendt end f.eks. sherry og port- vin, men ikke desto mindre går traditionen for hedvinsproduktion i Tarragona syd for Barcelona langt tilbage
i tiden. De store solerasystemer, der sikrer en unik blanding og modning af vine fra forskellige årgange er områdets stolthed, og da Robert Parkers mand i Spanien, Luis Gutiérrez var forbi og uddele point, kom der for alvor fart på aftapningen fra De Müllers gamle soleraer.

1954 på etiketten angiver hvornår solerasystemet er startet og det betyder også, at der reelt set er en del af vinen, som stammer fra denne årgang.

Den utrolige kompleksitet, det giver når vin blandes på denne måde er tydelig i Aureo Dulce, der stråler med toner af appelsinskal, rosiner og figner i karamel ovenpå et let strejf af ristede nødder, tørrede krydderier og sød tobak. Servér den ved 10 °C.