Jordskokkesuppe med æble og ristede kammuslinger

OPSKRIFT TIL 4 PERSONER

Suppens balance mellem de søde og nøddeagtige jordskokker kombineret med æblernes syre gør den særdeles velegnet i kombination med en lang række råvarer: Prøv for eksempel denne med kammuslinger.

Gæstekok, Thomas Rode

INGREDIENSER

Suppe:
200 g skalotteløg
4 fed hvidløg
4 stilke estragon
1 spsk smør
1 spsk olie
300 g jordskokker
200 g æbler
1⁄2 dl hvidvin
1 l hønsefond
5 dl piske øde
2 dl æblemost
saft af 1⁄2 citron
1-2 spsk æbleeddike
salt og friskkværnet peber

Tilbehør:

16 stk kammuslinger
1⁄2 dl hasselnødder
2-4 jordskokker

Sådan laver du jordskokkesuppe med æble og kammuslinger

Jordskokkesuppe:
Pil og skær skalotteløg og hvidløg i grove stykker. Sautér skalotteløg, hvidløg og estragon i smør og olie på en pande.

Vask æblerne, befri dem for kernehusene og skær dem i grove tern.

Vask jordskokkerne grundigt med en stiv børste eller grov svamp, skær dem i grove tern og vend dem og æbleternene sammen med løgene på panden.

Tilsæt hvidvin og lad det koge ind til det halve. Tilsæt derefter hønsefond, fløde, æblemost og citronsaft og lad grøntsagerne simre stille og roligt, til de er møre.

Tag estragonstilkene op og blend og si suppen. Smag suppen til med æbleeddike, salt og peber.

Tilbehør:

Rist kammuslingerne ca. 1 minut på hver side på en grillpande. Rist hasselnødderne på en tør pande, til de afgiver duft og hak dem groft. Skræl jordskokkerne og skræl ca. 16 fine strimler af dem.

Anret den varme suppe med ristede kammuslinger, hasselnødder og strimler af rå jordskok. Tilføj en smule god olivenolie på toppen lige inden servering.

DET PERFEKTE VIN-MATCH: CHAMPAGNE

Champagne til mad kræver først og fremmest intensitet, og her er det oplagt at gå til Vintage kvalitet, som sædvanligvis er vine med lagringspotentiale og dermed også et vist niveau af koncentration. Afhængig af retten, den skal ledsage, kan man dernæst gå efter enten ren Chardonnay, som giver en mere elegant og let stil eller en kombination med mere Pinot Noir, som vil tilføre dybde og krop. Pinot Meunier, den tredje drue i Champagne, anvendes sjældent i Vintage vine.

Jordskokker er en af de bedste rodfrugter til Champagne, og med deres fine nøddesmag og bløde tekstur efter tilberedning, harmonerer de smukt med Champagnes auto-lyttiske aromaer fra lagringen med gæren. Kammuslinger tilfører en let sødme og diskret, havaroma og hasselnødderne understøtter jordskokkernes karakter og giver sprødhed og knas i retten.

Matchet med Diebolt-Vallois fremragende Blanc de Blancs Vintage Champagne på 100% Chardonnay fra 2012 er et seriøst eksempel på hvor godt Champagne fungerer til mad.