• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,-) 0,-

HVEDER

15 stk. 

INGREDIENSER 

15 g gær

2 æg

1 ¾ dl koldt vand 

1 ¾ dl kold sødmælk 

60 g blødt økologisk smør

700 g hvedemel 

45 g sukker 

7 g stødt kardemomme 

10 g salt 

Sådan laver du hveder

 

Bland ingredienserne og ælt dejen i ca. 10 minutter til dejen bliver glat og blank. Bruger du en røremaskine skal den stå på medium hastighed.

Dæk dejen til, og lad den hvile i 30 min.

Del dejen i 15 lige store stykker. Form bollerne ved at lægge et stykke dej på din ene håndflade og rulle det rundt med fingrene på den anden hånd. Læg bollerne på en bradepande med bagepapir, ved siden af hinanden med 5 cm imellem.

Lad bollerne hæve ca. 2-3 timer og gerne længere tid hvis du har tid til det; det er af afgørende betydning for et godt resultat.

Når bollerne er hævet til ca. dobbelt størrelse, vil de nå sammen, så de får form som hveder. Bag hvederne ca. 15-20 minutter ved 180 °C på varmluft.

Flyt dem over på en rist, og lad dem køle af. Nyd hvederne med kold smør!

Hvorfor spiser vi hveder på Store Bededag? 

Store Bededag, som falder hvert år fjerde fredag efter påske, er der tradition for at nyde varme hveder eller hvedeknopper som nogle kalder de smørbagte, lyse boller. Aftenen før Store Bededag, Store Bededagsaften er ofte der vi nyder de varme hveder, og skikken kommer sig af at end ikke bagerne måtte arbejde på Store Bededag, som er en officiel helligdag. Derfor blev der bagt varme hveder i massevis aftenen før Store Bededag, og de lune hvedeknopper blev ofte nydt samme aften mens de stadig var lune og sprøde. 

 

Opskriften på varme hveder er ganske simpel, men mange familier har en traditionsbunden opskrift, som går i arv gennem generationer og opnår nærmest hellig status. Kendetegnene for opskriften på varme hveder er smør, hvedemel og ofte kardemomme for at give de sprøde, bløde boller et lille krydret pift, som er ganske vanedannende når de varme hveder smøres med rigeligt kold smør. Hvederne kan med fordel ristes inden de nydes, og en ristet hvedeknop med smør kan bestemt nydes både i tide og utide. 

 

Prøv vores klassiske opskrift på varme hveder og glæd dig til at sætte tænderne i sprøde, ristede hvedeknopper med smør.