Den perfekte juleand og andesauce

Opskrift til 4 personer

INGREDIENSER

• 1 and på ca 3,5 kg

• 5 æbler, skåret i både

• 1 stort løg, pillet og skåret i både

• 300 g svesker

• 10 kviste timian

• 4 gulerødder, vasket

• ½ selleri, skrællet

• 2 pillede løg

• 5 fed hvidløg, pillet

• Salt og peber

Andesauce

• 2 dl Løgismose piskefløde

Æblecidereddike

• Ribsgelé

• 150 g Løgismose hvedemel

• Sky og fedt fra anden

 

opskrift på andesteg juleand

SÅDAN GØR DU:

1. Klargør anden ved at rense den og fjerne evt. indmad.

2. Vend æbler, løg, svesker og timian med rigeligt salt og friskkværnet peber og fyld anden op, luk den til med et par kødnåle eller snor.

3. Gnid anden godt ind i salt og læg den på en rist med en lav bradepande under. Læg det overskydende fra anden (indmad, hals, gump og vingespidser) samt groftskårne gulerødder, selleri, løg, hvidløg og timian i en høj bradepande og hæld 1 liter vand på.

4. Brun anden i en forvarmet ovn, 220 °C i 20 minutter og skru herefter ned til 160 °C og tag anden uden og sæt bradepanden med grøntsager ind.

5. Hæld fedtet, som er smeltet fra anden, fra og gem det.

6. Vend anden på pradepanden, så brystet nu vender nedad og sæt anden tilbage i ovnen, når temperaturen er nede på 160 °C, og steg videre i ca. 2 timer.

7. Hold øje med om skyen er ved at koge for meget ind – sørg hele tiden for at der er godt med væde i bradepanden. Hæld mere på, hvis nødvendigt.

8. Tag anden ud og skru nu temperaturen op til 200 °C. Hæld skyen fra bradepanden op i en skål.

9. Kom anden tilbage i ovnen med brystet opad, når ovnen er 200 °C og steg videre i 25-30 minutter.

10. Lad anden hvile i 20-25 minutter, før den skæres ud.

Andesauce:

1. Lav en melbolle af 3 dl andefedt fra skålen og ca. 150 g mel, i en kasserolle.

2. Bag melbollen godt igennem, mens du rører og hæld skyen på, lidt ad gangen, så du kan nå at piske melbollen ordentlig ud. Spæd evt. op med lidt hønsefond, hvis der ikke er nok sauce.

3. Kog saucen godt igennem, 4-5 minutter, montér med fløde og smag til med ribsgele og æblecidereddike

Velbekomme – og god jul!

Til den relative fede mad, anbefaler vores sommelier, en rødvin med en høj alkoholprocent, der kan trænge gennem den fede mad. Vinen må gerne være krydret og kraftig, således at eddiken fra rødkålen, matches med syreindholdet og vinens intensitet.

   KOKKENS TIPS:

  • Valg af race og type and kan have stor betydning for stegetiden og det færdige resultat.
  • Langtidssteger du anden, læg den da med brystet nedad.
  • Vil du have ekstra smag til saucen kan du lægge 2 gulerødder i grove stykker, 2 fed knuste hvidløg og et stort løg skåret i kvarte, i bradepanden sammen til indmaden.

BESTIL ÆNDER OG JULEMIDDAGEN TIL JULEAFTEN

Lad kokken lave julemiddagen. Vores kokke tager gerne køkkentjansen, så du kan lave alt andet end mad 24. december.

Læs mere og bestil her

Gå på opdagelse i vores store juleunivers

Find alle opskrifterne på julens favoritter, vinen til, og få kokkens gode råd til julemiddagen. Du finder også inspiration til gaver og får muligheden for at vinde fede præmier i vores store julekalender.

Bliv inspireret her