• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Cassoulet

Der findes et hav af varianter af denne franske klassiker, og fælles for dem alle er, at de er lavet på hvide bønner. Traditionelt blev cassoulet serveret som en tiltrængt solid gang bondekost i de franske landkøkkener efter en lang og udmattende arbejdsdag. Men det er også en ret, som emmer af hygge, og den egner sig fantastisk som samlingspunkt for familie og venner en kold vinteraften.

 

4 PERSONER

INGREDIENSER

5 dl hvide bønner
375 g svinebryst
250 g lammebov
ca. 1 spsk andefedt
100 g hakket løg
2 fed hvidløg
1 spsk tomatpuré
1 l kalvefond
1 dl olivenolie
100 g røget bacon
1 gulerod
1 løg stukket med nelliker
1 bouquet garni
(timian, rosmarin og laurbærblade bundet sammen)
2 confiterede andelår
2 Marquez-pølser
2-3 spsk rasp
salt og friskkværnet peber

TILBEHØR
4 skiver groft hvedebrød evt. en vintersalat

SÅDAN LAVER DU CASSOULET:

Kom de hvide bønner i en skål og dæk dem med koldt vand. Lad dem udbløde på køl natten over.

Krydr svinebrystet og lammekødet med salt og peber og brun kødstykkerne i andefedt på en pande. Når kødet er godt brunet, lægges det i en gryde. Tilsæt hakket løg, 1 fed hakket hvidløg, tomatpuré og det meste af kalvefonden. Gem lidt af kalvefonden til at supplere med senere. Lad det derefter småsimre under låg i ca. 2 timer. Tilsæt løbende lidt ekstra kalvefond, hvis det bliver nødvendigt.

Skyl de udblødte bønner, læg dem i en gryde og hæld vand på, lige nok til at bønnerne svømmer. Tilsæt olivenolie, bacon og gulerødder skåret i grove tern, løget med nelliker, 1 fed knust hvidløg og bouquet garni. Kog bønnerne i ca. 1 time, til de er møre, men ikke udkogte.

Tag grøntsager og bouquet garni op af kogelagen, når bønnerne er kogte og tilsæt svine- og lammekødet uden sauce. Tilsæt de confiterede andelår og Marquez-pølserne. Lad det nu småsimre i yderligere i ca. 1 time under låg.

Tag derefter kødet op, skær det i nogenlunde lige store stykker og bland det med saucen. Smør et ildfast fad med andefedt, og læg så skiftevis et lag bønner og et lag kød i fadet. Slut med et lag bønner, krydr jævnligt med friskkværnet sort peber. Det sidste lag bønner drysses med rasp og cassouleten bages i ovnen ved 180 grader, til retten er gennemvarm, og raspen sprød og gylden.

Server retten med lidt groft hvedebrød og en god vintersalat.

Giv dig i kast med henkogning

klassisk fransk konserveringsmetode

Læs mere