Brombærtærte med frangipane

Opskrift til 6 personer

På fransk tarte frangipane aux mûres. Med andre ord brombærtærte med sprød crust, marcipanbund (frangipane) og bunkevis af sensommerens mørke bær – gerne de vilde. Kagen er let at gå til og vil bringe stor glæde hos store som små. Servér fuldfed creme fraiche til.

Konditor og fagekspert Yann Valade-Amland | 1. september 2022 | Nr. 5 2022

INGREDIENSER

Dej

• 250 g Løgismose hvedemel

• 125 g Løgismose smør

• 100 g sukker

• 1 æg

• 2 g salt

Frangipane

• 120 g blødt Løgismose smør

• 100 g sukker

• 2 æg

• 120 g mandelmel

• Friske brombær

SÅDAN GØR DU

Dej

1. Bland mel og smør i en skål ved at smuldre det sammen med fingerspidserne. Tilsæt sukker, æg og salt, når mel og smør er smuldret sammen.

2. Ælt forsigtigt (dejen må ikke blive varm og blød) til en ensartet masse, form dejen til en kugle og stil i køleskabet i 30 min.

Frangipane

1. Bland blødt smør og sukker, og tilsæt derefter mandelmel og æg.

2. Tilføj gerne lidt Cognac, Rom, Armagnac eller Calvados efter smag.

3. Forvarm ovnen til 180 °C. Rul dejen ud, og beklæd en tærteform med dejen.

4. Hæld mandelblandingen over dejen, og pynt med de friske brombær.

5. Fold tærtedejens kant en smule ind over tærten så på billedet.

6. Sæt tærten i ovnen, og bag i ca. 35 min.

7. Pynt tærten med flager af mandel, og sérver med creme fraiche

Det perfekte mad og vin match 

Nogle af verdens fineste søde vine bliver skabt i Sauternes, syd for Bordeaux på Garonne-flodens venstrebred. Området har de rette vækstbetingelser for skimmelsvampen Botrytis Cinerea, som begunstiger druerne Semillon, Sauvignon Blanc og Muscadelle med ædelt råd - pourriture noble.

Når druerne angribes, fordamper saften, hvorved sukkerkoncentrationen stiger markant, og gør det muligt at skabe vine med intens Botrytis-duft af honning, abrikos, appelsinskal, marcipan og hvide blomster og en fyldig, olieret og elegant cremet mundfølelse. Det er det, Sauternes kan!

En yderst elegant og velbalanceret Sauternes fra Château Chantegril, der ligger centralt på det berømte kalkholdige plateau i Haut-Barsac med kig over til de berømte naboer Caillou og Doisy-Daëne. Men glem alt om premier og deuxième cru-rangeringerne. Chantegril er en nydelse for dem, der ved bedre og stadig lidt af en hemmelighed.

Skabt på 91% Semillon og 9% Sauvignon Blanc med 18 måneders modning på nye og brugte fade. Kan nydes nu og her, men ved modning udvikler den en bemærkelsesværdig kompleksitet, som det kan være værd at vente på. Uanset hvornår du åbner for de gyldne dråber, så servér ved 7-8 °C.

­

­

Råvarefokus

Mørkebær

På denne tid af året er det svært ikke at spise løs af knaldsorte og intense brombær, når man bevæger sig rundt i det fri. I krat, skovbryn, på heder og diger, langs marker og veje og i lyse skove vokser sensommerens mørkeste bær, vildt og utæmmet.

Læs mere