Boeuf Bourguignon

2 HENKOGNINGSGLAS À 1 L.

INGREDIENSER

1 kg oksetykkam
1 flaske bourgogne
4 kviste rosmarin
4 kviste timian
5 fed hvidløg
20 sorte peberkorn
1 spsk smør
1 l kalvefond
200 g gulerødder
200 g persillerødder
200 g knoldselleri
100 g tørsaltet bacon
1 tsk olie
200 g champignon
200 g perleløg
1-2 spsk Maizena
salt og friskkværnet peber

SÅDAN LAVER DU BOEUF BOURGUIGNON:

Rens kødet for sener på ydersiden og skær det i tern på ca. 4 x 4 cm. Mariner kødet natten over med vin, rosmarin, timian, knuste fed hvidløg og sort peber.

Tag kødet op af marinaden, dup det tørt med køkkenrulle, og brun det i smør i en stegegryde eller i ovnen. Kog imens marinaden ind til en tredjedel. Læg kødet i gryden med marinade og tilsæt kalvefond. Lad kødet koge under låg i ca. 2 timer, til det er mørt. Husk at skumme overfladen for urenheder med jævne mellemrum.

Skræl imens gulerødder, persillerødder og knoldselleri og skær dem i tern på 2 x 2 cm. Giv grøntsagsternene et kort opkog i letsaltet vand, så de stadigvæk har bid. Skær skindet af baconen og skær den derefter i tern på 2 x 2 cm. Steg baconternene sprøde på en pande i lidt olie, lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle og gem fedtstoffet. Skyl og rens champignonerne, skær dem i kvarter og steg dem gyldne i fedtet fra baconen.

Tag det møre kød op af gryden og jævn saucen med Maizena og smag til med salt, peber og evt. lidt ekstra rødvin. Kom nu kød, bacon og grøntsager i glassene og dæk med saucen. Lad være med at overfylde glassene, da der skal være plads til, at indholdet bobler under henkogningen.
Tør glassets kant af med et rent viskestykke og klips låget på. Bages ved varmluft 130 grader i ca. 30 minutter, eller til indholdet i alle glassene koger. Afkøl glassene med lukket låg. Glassene holder sig fint på køl i op til 3 måneder.

Ved servering hældes indholdet ud af glasset og varmes i en tykbundet gryde. Server f.eks. med kartoffelmos eller rustikke grøntsager. Eller gør som i Frankrig! Spis retten sammen med et stykke baguette.

Andre henkogte retter

Se dem her