Blæksprutte med tomatsalat

Opskrift til 4 personer

Drøm dig til en sydeuropæisk fiskerestaurant med engangsdue og brød i papirsposer med en servering som denne. Retten er enkel og kræver ikke alverden omend en glohed pande og den rette timing er nødvendig. Får blæksprutten for lav varme eller for længe på panden, er den ingen fornøjelse. Knækker du derimod koden, bliver den sprød og mør på én og samme tid.

Gastronomisk udvikler & kok Christian Tørring | 1. september 2022 | Nr. 5 2022

INGREDIENSER

• 1 kg 10-armet blæksprutte

• 2 fed hvidløg

• 500 g blandede tomater

• 1 rødløg

1 håndfuld Løgismose Kalamata-oliven, befriet for sten

• 1 håndfuld bredbladet persille

God olivenolie

• 1 citron

• Salt

• Peber

Blæksprutte med tomatsalat

Sådan gør du

1. Skær tomaterne og rødløgene i mundrette stykker, og kom i en skål med oliven, bredbladet persille, 3 spsk. olivenolie, saften fra en halv citron og peber. Vent med at smage til med salt, indtil kort før servering, da salt hiver væsken uden af tomaterne og gør salaten vandet.

2. Rens blæksprutten eller få din fiskemand til det.

3. Flæk blæksprutten på langs, og rids et ternet mønster (uden at skære igennem kødet!) på den møre side af 'huset'.

4. Skær blæksprutten i mundrette stykker, og vend i en skål med 2 spsk. olivenolie og 2 fed revet hvidløg.

5. Kom 2 spsk. olivenolie på en pande. Tilsæt blæksprutten, når panden er rygende varm, og steg dem i ½ -1 min. Ryst panden undervejs, før de tages af varmen.

OBS: Det er meget vigtigt, at panden er meget varm, så blæksprutten ikke ’koges’, lav hellere blæksprutten af flere omgange, hvor panden opvarmes på ny.

6. Anret stegte blæksprutter oven på tomatsalaten (smagt til med salt!), og servér med grillet brød og evt. aioli.

   Find blæksprutter i køledisken på Nordre Toldbod.

Skal der vin til?

Mere blæksprutte?

Grillet blæksprutte med chipotle-marinade

Find opskriften her