Agen-svesker i Armagnac med chokolademousse og franske vafler

Dessert til 4 personer

Fjerde ret ud af fire

Årets sidste aften kalder på sus og dus. Assisterende køkkenchef på Falsled Kro, Christoffer og vores egne kokke, Magnus og Christian, har komponeret et knald af en menu der består af Dansk hummer, spansk presa, franske trøfler og en dessert, du sent vil glemme. For hvis ikke man skulle kaste sig ud i en 4-retters menu på årets sidste aften, hvornår skulle man så? Vi tøver ikke med at udnævne svesker fra Agen til at være verdens bedste svesker. Endnu bedre bliver det, når de svømmer i en anden af egnens specialiteter, nemlig Armagnac. Her får de lune svesker selskab af en intens mørk chokolademousse og sprøde franske vafler fyldt med hvid chokolademousse – c’est vraiment bon!

Gastronomisk udvikler & kok Christian Tørring | 1. november 2021 | Nr. 9 2021

INGREDIENSER 

• 1 gl Agen-svesker 

• 100 g butterdej

• 100 g flormelis

• 50 g hvid chokolade

• 2 spsk. sødmælk

• 70 g piskefløde

• 50 g smør

• 50 g sukker

• 50 g mørk chokolade 70 %

• 35 g pasteuriserede æggeblommer

• 50 g pasteuriserede æggehvider

• Evt. syrlige urter til pynt (skovsyre og lign)

Nytårsdessert Agen-svesker i Amagnac med chokolademousse og franske vafler

­

Opskrift på Agen-svesker i Armagnac med  chokolademousse og franske vafler
Opskrift på Agen-svesker i Armagnac med  chokolademousse og franske vafler
Opskrift på Agen-svesker i Armagnac med  chokolademousse og franske vafler

SÅDAN GØR DU

Hvid chokolademousse:

1. Smelt hvid chokolade i en skål over vandbad. Rør sødmælk i den smeltede chokolade til den bliver blank.

2. Pisk fløden til en let flødeskum og vend chokoladen i med en dejskraber eller stor ske.

3. Kom moussen i en beholder og afkøl min. 4 timer før servering.

Mørk chokolademousse:

1. Smelt mørk chokolade og smør i en skål over vandbad. Tilsæt æggeblommer til det smeltede chokolade og bland grundigt.

2. Pisk æggehvider stive med sukker og vend i chokolademassen.

3. Kom moussen i en beholder og afkøl min. 4 timer før servering.

Franske vafler:

1. Rul butterdej fladt ud med en kagerulle. Drys flormelis over butterdejen og rul den sammen til en pølse. Sæt herefter rullen på frost i 30 min.

2. Skær den let frosne rulle i skiver på ca. 1 cm tykkelse.

3. Drys rigeligt flormelis ud på bordet og læg butterdejsskiverne ovenpå. Butterdejsskiverner ligner nu en oval spiral. Fold spidsen af hvert endestykke ind på undersiden af butterdejskiverne før du ruller dem tyndt ud med en kagerulle. Du skal bruge 4 stk. pr. kuvert.

4. Læg de udrullede butterdejsskiver på en bageplade med bagepapir. Læg et stykke bagepapir oven på og læg endnu en bageplade på som pres, så butterdejen ikke hæver under bagning.

5. Bag i ovn ved 180 °C i ca. 15 min.

6. Drys arlettes med mere flormelis og glasér med en gasbrænder eller på grill i ovnen.

Anretning:

1. Varm de syltede svesker i en gryde.

2. Læg en god skefuld hvid chokolademousse mellem to arlettes – som en fransk vaffel.

3. Anret mørk chokolademousse i bunden af en dyb tallerken, med lune svesker henover og afslut med to ”franske vafler” og evt. syrlige urter.

 

Vin-match

 Vidste du, at der er et vidunderligt alternativ til Portvin fra selvsamme Portugal? Opfordringen lyder, at du skal udfordre din hang til Portvin med Moscatel de Setúbal.

Du kan passende prøve at servere vinen til kokkenes kreative nytårsdessert med svesker. Uanset hvilken du vælger, vil det blive et vidunderligt match, som du aldrig vil fortryde!

BESTIL KOKKENS NYTÅRSMENU

Skal det være nemt? Sammensæt selv din nytårsmenu og lad kokkene i butikken på Nordre Toldbod stå for tilberedningen. Glem alt om stress og jag og lad Løgismose levere middagen på årets sidste dag.

Læs mere og bestil her