11/3/2021
|
Løgismose i Netto
Opskrift på rygeost
De fleste forbinder den lille fynske ost med noget, man køber i supermarkedet. Men rygeost er faktisk ikke særligt svært at lave selv. Det kræver ikke ret meget andet end en god tykmælk, tålmodighed, halm og en grill-starter.
Ingredienser
- 1 l Løgismose tykmælk
- Flagesalt
- Karse til pynt
- Små tomater til pynt
- Forårsløg til pynt
- Radiser til pynt
- Grej
- Dørslag af stål
- Osteklæde eller rent viskestykke
- Grillstarter
- Halm en stor spandfuld (Vi bruger havrehalm af sorten Dula)
Sådan gør du
Dag 1
Step 1. Læg dørslaget over en skål og osteklædet over dørslaget. Hæld 1 L tykmælk i osteklædet, som ligger overdørslaget, og lad det dræne i minimum 12 timer ved max 5 °C.
Dag 2
Step 1. Tjek at tykmælken er drænet tilstrækkeligt, dvs. at den er fast nok, til at stå selv. Vend den drænede tykmælk, som nu er blevet en fast friskost, ud på en stor tallerken eller et fad. Tag osteklædet ud af dørslaget og vend igen osten ned i dørslaget.
Step 2. Gå udendørs, og stop godt med halm i din grill-starter, og tænd den op nedefra. Det vil nu begynde at ryge kraftigt. Når røgen er helt tæt og hvid, er du klar til at ryge din ost. Hvis røgen dør ud eller er tynd, så stop mere halm i grill-starteren ovenfra.
Step 3. Læg dit dørslag med osten over åbningen på grillstarteren lige midt i røgen. Ryg din ost i max 1 minut. Osten skal have en gulbrun overflade fra røgen.
Step 4. Vend osten ud på en stor tallerken eller et fad, og drys med salt, og pynt med udskårne grøntsager og urter.
Tip
Nyd den friskrøgede ost på brød eller brug den i en sommersalat eller på pizza.
Andre forslag
Salade chèvre chaud
Gratineret gedeost og honning på ristet brød på en bund af sprøde salater vendt med fransk vinaig...
Salat med mormordressing på rygeost
Less is more – sådan lyder en kliché med godt hold...
Grillet aspargessalat med oliven og rygeostcreme
Denne opskrift er den perfekte forårs- og sommerfo...
Hjemmelavet kvædekompot
Har du nogensinde spekuleret på, hvad den store citrongule frugt er, som ligner en forvokse...
Løgismoses bedste snobrød
Varmen fra bålet, duften er røg, røde kinder fra den friske luft og så et dampende friskbagt snob...
Tomat carpaccio
Klassisk italiensk Carpaccio består oprindeligt af...
Taco Placero – tacos med squash, avocado, feta og sprøde svær
Taco Placero serveres originalt med syltede kaktus...