1/6/2023
Grillet spidskål med ansjoscreme og Pecorino
Spidskål er i sæson i danske sommermåneder og lidt ind i efteråret. Det udgør således et alletiders tilbehør til sæsonens grillmenuer. Ved tilberedning over varme gløder får kålen et sprødt og grillet ydre og en saftig midte. Både ansjoscreme og Pecorino giver den let sødlige kålsmag modspil med salt og rig umami. En stensikker vinder!
Ingredienser
- 2 stk spidskål
- Ansjoscreme
- 1 æg
- 100 g ansjoser uden lage
- 1 dl Løgismose sødmælk
- 50 g krumme af en lille rest surdejsbrød
- 2 citroner
- 100 g smagsneutral olie tilsæt mere efter konsistens
- 2 fed hvidløg
- I øvrigt
- 100 g pecorino
- ½ bundt estragon
- Salt og peber
- Løgismose olivenolie
Sådan gør du
Step 1.
Varm grillen godt op. Lav imens ansjoscreme.
Step 2.
Kog ægget i 5 minutter. Køl ned og pil det. Smuldr imens brødet og læg det i sødmælken. Blend kogt æg, ansjoser, hvidløg og udblødt brød med mælk. Tilsæt skal og saft fra en citron og blend. Tilsæt langsomt olien, mens du blender, lidt ligesom ved tilberedning af mayonaise. Smag til med salt, peber og lidt fintrevet Pecorino.
Step 3.
Skyld spidskålen og skær i både, enten kvarte eller sjettedele. Pluk estragon.
Step 4.
Grill spidskålen i 2 minutter på hver skæreside først, til de har flot grillfarve, og virker tilpas møre.
Step 5.
Anret grillet spidskål på et fad. Drys med groft salt, peber og revet citronskal og eventuelt lidt olivenolie. Hæld ansjoscreme ud over spidskålen, og pres eventuelt lidt ekstra citronsaft over. Høvl resten af Pecorinoosten over salaten og fordel plukket estragon henover.
Tip
Ansjoscremen tilsættes et kogt æg, da det hjælper til at binde olien, så cremen emulgerer. Derudover tilsættes surdejsbrød for at give en yderlige kompleks smag af syrlighed samt ristede noter.
Tip
Ved alle grillede grøntsager er det vigtigt at sørge for, at de får godt med farve, men vær påpasselig, så de ikke forkuller og smager brændt. Det er særligt vigtigt, når grøntsagerne tørgrilles som i denne opskrift, da der hverken er meget fedt eller protein i grøntsager.
Andre forslag
Grøn risotto med spinat og ramsløg
Med de spæde grønne blade, der skyder op hist og her, har vores kok taget den italienske darling ...
Poulet au Poivre – en klassiker i fjerdragt
Du kender den fra franske bistroer; generøs peberskorpe, brandyficeret flødesauce og sprøde fritt...
Pasta med kaninragout – Fettuccine al coniglio
Kaninragout spises især på centralitalienske kanter, hvor det lyse kaninkød – og gerne hjerte og ...
Kyllingefond
Man er lidt af et skarn, hvis man ikke udnytter alt den saft og kraft, der sidder i et Løgismose ...
Salade chèvre chaud
Gratineret gedeost og honning på ristet brød på en bund af sprøde salater vendt med fransk vinaig...
Lammekam
En halv lammekrone, det er, hvad en lammekam er. Lammekammen serveres med friske og sprøde bitre ...
Salat med mormordressing på rygeost
Less is more – sådan lyder en kliché med godt hold...
Grillet aspargessalat med oliven og rygeostcreme
Denne opskrift er den perfekte forårs- og sommerfo...