Grillede makreller
Med kartoffelsalat og chipotlemayonnaise. Makrellen er en vaskeægte sommerfisk, og som bekendt har den en lang række anvendelsesmuligheder både som røget, serveret med forskellige saucer og ikke mindst som råmarineret. Men der er ikke meget, der slår en friskfanget makrel, som er grillet under åben himmel. Ikke alene smager makrel fantastisk, men den indeholder desuden masser af gode fedtsyrer og vitaminer.
Ingredienser
- Makreller
- 4 stk små makreller
- 2 spsk olivenolie
- Salt og friskkværnet peber
- Chipotle mayonnaise
- 4 stk pasteuriseret æggeblomme
- ½ tsk salt
- 1 tsk dijonsennep
- 1 tsk citronsaft
- ½ tsk hvidvinseddike
- 2 dl vindruekerneolie
- 2 stk syltede chipotle chilier
- 7 stk semi-dried tomater
- 1 fed presset hvidløg
- 1 håndfuld finthakket kørvel
- Salt og friskkværnet peber
- Kartoffelsalat
- 12 stk små runde rødbeder
- 12 stk nye danske kartofler
- 1 stk fennikel
- 2½ dl lys hønsefond eller vand
- 1 spsk Løgismose smør
- 2 spsk balsamicoeddike
- ½ tsk fennikelfrø
- 12 stk små karotter med top
- Groft salt til bagning
- Pynt
- Grønne krydderurter f.eks. forskellige typer karse
Sådan gør du
Makreller
Step 1. Få fiskemanden til at rense makrellerne, men bed ham om at lade hoved og hale blive på fisken. Vend makrellerne i olivenolie og krydr med salt og peber. Lad dem trække på en tallerken, til du er klar til at grille.
Chipotle mayonnaise
Step 1. Pisk æggeblommerne seje med salt og tilsæt sennep, citronsaft og eddike. Pisk og tilsæt olien i en tynd stråle, til mayonnaisen har samlet sig. Hak chilier og tomater, kom dem i mayonnaisen sammen med hvidløg og kørvel. Smag til med salt, peber og citronsaft.
Kartoffelsalat
Step 1. Forvarm ovnen til 180 grader. Kom groft salt i bunden af et ildfast fad. Rens rødbeder og kartofler, dup dem tørre, læg dem i fadet og bag dem i ovnen i ca. 45-60 minutter. Rødbederne skal måske bage lidt længere. Tag fadet ud af ovnen og afkøl lidt, inden skallen smuttes af rødbederne. Børst kartoflerne fri for salt og del herefter hver kartoffel i to. Snit fenniklen helt tyndt og læg strimlerne i iskoldt vand. Bring hønsefond, smør, balsamico og fennikelfrø i kog i en gryde. Kom karotter og de bagte rødbeder i fonden og kog op. Skru ned, kog væsken ind og rør i grøntsagerne, til de begynder at glasere og blive blanke. Grill kartoflerne på skærefladerne, så de får et flot mønster.
Step 2. Grill makrellerne over direkte varme i ca. 2 minutter på hver side. Smør grillristen med lidt olie, så skindet ikke sidder fast. Slyng fenniklen i en salatslynge lige inden anretning og vend den sammen med de grillede kartofler og de glaserede rødbeder og karotter. Giv evt. grøntsagerne et lille ekstra skud balsamico. Fordel kartoffelsalaten på et fad og læg de grillede makreller ved siden af. Pynt med lidt krydderurter og server chipotlemayonnaisen til.
Andre forslag
Salade chèvre chaud
Gratineret gedeost og honning på ristet brød på en bund af sprøde salater vendt med fransk vinaig...
Lammekam
En halv lammekrone, det er, hvad en lammekam er. Lammekammen serveres med friske og sprøde bitre ...
Salat med mormordressing på rygeost
Less is more – sådan lyder en kliché med godt hold...
Grillet aspargessalat med oliven og rygeostcreme
Denne opskrift er den perfekte forårs- og sommerfo...
Grøn risotto med spinat og ramsløg
Med de spæde grønne blade, der skyder op hist og her, har vores kok taget den italienske darling ...
Poulet au Poivre – en klassiker i fjerdragt
Du kender den fra franske bistroer; generøs peberskorpe, brandyficeret flødesauce og sprøde fritt...
Pasta med kaninragout – Fettuccine al coniglio
Kaninragout spises især på centralitalienske kanter, hvor det lyse kaninkød – og gerne hjerte og ...
Kyllingefond
Man er lidt af et skarn, hvis man ikke udnytter alt den saft og kraft, der sidder i et Løgismose ...