Fermentering: Lav din egen surkål
Surkål er egentlig et andet ord for fermenteret – eller gæret – kål. Det er en ældgammel konserveringsmetode og består ganske enkelt af fintsnittet kål, som konserveres ved, at der opstår en mælkesyregæring, som ændrer kålens smag og konsistens og konserverer den. Fordi kålens struktur nedbrydes, kan kroppen bedre fordøje den.Det er nemt at lave sin egen surkål, og den syrlige kål smager fantastisk som til- behør til stort set alle retter med kød. Surkål er blandt andet yderst populær til svinekød i Tyskland og kan også bruges i det asiatiske køkken til hvid fisk eller and. Prøv dig frem. Grundopskriften her er udelukkende med kål, men det er kun fantasien, som sætter grænserne for, hvad du kan tilsætte. Gulerødder, jordskokker, rødbeder og andre rodfrugter kan anbefales. Prøv også at tilsætte smag fra tørrede krydderier.
Ingredienser
- 1 kg fintsnittet kål
- 20 g salt
- 3 stk patentglas
Sådan gør du
Step 1.
Skyl kålen i koldt vand og snit den i fine strimler.
Step 2.
Tilsæt salt og massér det godt ind i kålen.
Step 3.
Fyld blandingen i en vakuum-pose og vakuumér posen. Alternativt kan du fylde blandingen i en lufttæt beholder, bøtte eller pose og lukke den godt til. Salten vil nu trække væsken ud af kålen og starte en naturlig fermentering. Den væske som dannes skal under processen dække kålen.
Step 4.
Opbevar kålen ved stuetemperatur (21 °C) under fermen-teringen og lad den stå og trække i 3-4 uger.
Step 5.
Dræn den værste væske væk – så er sur-kålen færdig!
Andre forslag
Hjemmelavet kvædekompot
Har du nogensinde spekuleret på, hvad den store citrongule frugt er, som ligner en forvokse...
Løgismoses bedste snobrød
Varmen fra bålet, duften er røg, røde kinder fra den friske luft og så et dampende friskbagt snob...
Tomat carpaccio
Klassisk italiensk Carpaccio består oprindeligt af...
Taco Placero – tacos med squash, avocado, feta og sprøde svær
Taco Placero serveres originalt med syltede kaktus...
Mexicanske saucer
Salsa verde – grøn salsa hovedsageligt bestående af grønne to...
Ceviche af kulmule med lime og tomatsymfoni
Ceviche stammer fra Peru og er rå fisk og skaldyr marineret i citrus, der mørner fisken. Her komb...
Sprødstegt kyllingesteak med grønne asparges
Lav pesto af brændenælder. De er nemlig ikke bare ukrudt, når de vokser vildt i skove og haver. U...