30/8/2024
|
Magasin 5 2024
Braiseret bov med beder og gulerødder
Boven er en udskæring med meget bindevæv og skal derfor tilberedes nænsomt og over lang tid. Til det er den klassiske tilberedningsmetode braisering kærkommen. Kødet hygger sig med vin og fond og resultatet er en simreret med smørmørt kød og smæk på smagen. Med et godt glas rødvin en weekendaften er øjeblikket fuldkomment.
Ingredienser
- Braiseret bov
- 1 bov gerne af krondyr
- 100 g selleri
- 200 g løg
- 200 g gulerod
- 3 fed hvidløg
- 4 laurbærblade
- 6 enebær
- 3 dl rødvin
- 140 g tomatpuré
- 300 g kartofler
- 250 g beder
- 1½ l vand
- 1 bundt persille
- Koldhævet bålbrød
- 3 dl vand
- 10 g gær
- 300 g hvedemel
- 50 g mel af grovere type
- 2 spsk Løgismose olivenolie
- 2 spsk rørsukker
- 75 g Løgismose skyr
- 7 g salt
- 15 g Løgismose olivenolie
- Flagesalt
- Krydderurter f.eks. oregano
Sådan gør du
Koldhævet bålbrød – klargør dagen før
Step 1. Opløs gør i vand i en stor røreskål. Tilsæt resten af ingredienserne med salt til sidst. Ælt dejen i 10 min. ved mellem hastighed. Fortvivl ikke hvis dejen er tynd – det er meningen.
Step 2. Sæt dejen på køl med et klæde over og lad den hæve til dagen efter.
Braiseret bov – på dagen
Step 1. Skær ben af boven og bind den op med kødsnor.
Step 2. Ordn selleri, løg, gulerødder, hvidløg og skær i mindre stykker. Skræl kartofler og beder og skær også i mindre stykker. Hak persille fint.
Step 3. Brun kødet af i en varm gryde, tilsæt grønt, urter, laurbærblade, enebær og tomatpuré og steg i et par minutter.
Step 4. Tag kødet op af gryden, når det er mørt. Tilsæt kartofler og beder og kom dem møre i braiseringslagen.
Step 5. Bag brødene imens kartoflerne koger. Varm en pande op med olivenolie og hæld en portion dej på, drys med oregano og flagesalt på den rå dej. Steg brødet i et par minutter på hver side – pas på det ikke brænder på.
Step 6. Kom kødet tilbage i gryden, når kartofler færdigkogte. Varm det op i et par minutter og tag igen kødet op. Skær det i skiver og servér varmt i en dyb tallerken med et drys persille og friskbagt brød.
Tip
Retten kan snildt tilberedes dagen før, den skal spises, den trækker blot mere smag.
Tip
Kødet kan du erstatte med andet kød, som er egnet til braisering. Prøv både dyrevildt, okse og gris.
Tip
Ønsker du en kortere tilberedningstid på retten, kan boven med fordel skærs ud i mindre stykker. Således vil kogetiden cirka halveres og forenkle serveringen.
Andre forslag
Salat med mormordressing på rygeost
Less is more – sådan lyder en kliché med godt hold...
Grillet aspargessalat med oliven og rygeostcreme
Denne opskrift er den perfekte forårs- og sommerfo...
Salade chèvre chaud
Gratineret gedeost og honning på ristet brød på en bund af sprøde salater vendt med fransk vinaig...
Lammekam
En halv lammekrone, det er, hvad en lammekam er. Lammekammen serveres med friske og sprøde bitre ...
Grøn risotto med spinat og ramsløg
Med de spæde grønne blade, der skyder op hist og her, har vores kok taget den italienske darling ...
Poulet au Poivre – en klassiker i fjerdragt
Du kender den fra franske bistroer; generøs peberskorpe, brandyficeret flødesauce og sprøde fritt...
Pasta med kaninragout – Fettuccine al coniglio
Kaninragout spises især på centralitalienske kanter, hvor det lyse kaninkød – og gerne hjerte og ...
Kyllingefond
Man er lidt af et skarn, hvis man ikke udnytter alt den saft og kraft, der sidder i et Løgismose ...