1/11/2022
|
Magasin 7 2022
Braiserede svinekæber med æble, selleri og svampe
En rigtig vintergryderet. Svinekæber mørnes forholdsvis hurtigt, hvorfor retten ikke har brug for at simre lige så længe som de fleste af vinterens øvrige simreretter. Top anretningen med frisk æble, plukket direkte fra træet, det er vejen til friskhed i den kraftfulde ret.
Ingredienser
- 800 g svinekæber
- ½ stk knoldselleri , skrællet og skåret i tern
- 300 g karl johan svampe , renset og skåret i store stykker
- 2 stk zittauerløg , skrællet og skåret i tern
- 2 fed hvidløg , skåret i tynde skiver
- 2 spsk tomatkoncentrat
- 2 stk æbler , f.eks. Granny Smith
- 100 g Løgismose smør
- 2 spsk Løgismose hvedemel
- 4 dl rødvin
- 2 dl Løgismose portvin
- 4 dl Løgismose æblemost
- ½ l hønse- eller kalvefond
- Frisk timian
- laurbærblade
Sådan gør du
Step 1.
Forvarm ovnen på 150°C – varmluft.
Step 2.
Afpuds svinekæberne. Fjern den grove sene på den ene side, så kødstykket er reelt. Giv herefter kødet et gavmildt drys salt og friskkværnet sort peber.
Step 3.
Brun svinekæberne i lidt neutral olie i en støbejernsgryde. Vær grundig med at give dem farve. Sådan dannes rigtig meget af smagen i braiser-retter. Tag kæberne op af gryde.
Step 4.
Brun svampene af i gryden, og tag dem til side.
Step 5.
Kom grøntsagerne i gryden, og lad dem svitse i 5 minutter.
Step 6.
Tilsæt smør hvidløg, timian og laurbærblade og tomatkoncentrat. Fortsæt et par minutter, mens der røres i gryden.
Step 7.
Kom svinekæber og svampe tilbage i gryden til resten.
Step 8.
Tilsæt mel, og sørg for at røre godt rundt så den bager sagte et minuts tid.
Step 9.
Hæld rødvin og portvin på, og lad det koge godt ind 10 minutters tid.
Step 10.
Tilsæt bouillon og æblemost, så det næsten dækker råvarerne.
Step 11.
Kom låg på gryden, og sæt den i ovnen i ca. 1 ½ - 2½ time. Tjek hver halv time, og rør lidt rundt. Hvis den tørrer for meget ud, tilsæt lidt mere fond.
Step 12.
Tjek om kødet er mørt ved at stikke gaffel i et stykke. Falder det fra hinanden, er retten færdig.
Step 13.
Hvis saucen er for tynd, kan den jævnes forsigtigt med lidt maizena. Smag til med salt og peber.
Step 14.
Drys lidt grofthakket selleritop eller persille og æblebåde på retten før servering.
Tip
Kan eventuelt serveres med en mos af kartofler eller blandede rodfrugter.
Andre forslag
Salade chèvre chaud
Gratineret gedeost og honning på ristet brød på en bund af sprøde salater vendt med fransk vinaig...
Lammekam
En halv lammekrone, det er, hvad en lammekam er. Lammekammen serveres med friske og sprøde bitre ...
Salat med mormordressing på rygeost
Less is more – sådan lyder en kliché med godt hold...
Grillet aspargessalat med oliven og rygeostcreme
Denne opskrift er den perfekte forårs- og sommerfo...
Grøn risotto med spinat og ramsløg
Med de spæde grønne blade, der skyder op hist og her, har vores kok taget den italienske darling ...
Poulet au Poivre – en klassiker i fjerdragt
Du kender den fra franske bistroer; generøs peberskorpe, brandyficeret flødesauce og sprøde fritt...
Pasta med kaninragout – Fettuccine al coniglio
Kaninragout spises især på centralitalienske kanter, hvor det lyse kaninkød – og gerne hjerte og ...
Kyllingefond
Man er lidt af et skarn, hvis man ikke udnytter alt den saft og kraft, der sidder i et Løgismose ...