Fritz Wieninger og Luis Teixeira, vinmagerne hos Weingut Hajszan-Neumann, har siden 2015-årgangen eksperimenteret med gæringsforløb med skinkontakt i adskillige måneder og nærmest uden intervention undervejs. Det vil sige ingen kommerciel gær, ingen enzymer, intet gummi arabicum, ingen forsurring og ingen anvendelse af svovl før vinen tappes og lige forsikres mod den allerstørste flaskevarians.
Vinstokkene dyrkes i henhold til biodynamiske retningslinjer, der bliver høstet i hånden og først efter en omhyggelig soignering bliver druerne presset til en most der blev genforenet og gæret sammen med skindet fra druerne (ikke stilkene og kernerne) i beton æg. Den eneste intervention er at ægget bliver efterfyldt, mens ellers får vinen lov til at hygge sig med drueskallerne i 5 måneder. Herefter skilles vinen fra skallerne og får en kort tur, nærmere bestemt 6 uger, i brugte 500 liters fade hvorefter den tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
Druerne kommer fra Wiens Nussberg hvor Hajszan-Neumann har nogle rækker med flere forskellige Muscat varianter oppe på sydvendte kalkstens og kridtrige vinmark, som kaldes Neuberg, og fordi vejret pludselig slog om fra smukt sensommervejr til deprimerende efterårsrusk, blev høsten en langstrakt affære. Adskillige gange måtte høstarbejde blive hjemme på vingården i flere dag og først i midten af november lykkedes at bringe de sidste druer ned til vingården. Det gør 2020-høsten til den seneste for Hajszan-Neumann nogensinde. Luis Teixeira fortæller, at det hele var ret ekstremt, men at deres bekymringer til sidste viste sig ubegrundede, og at de endte med at producere "dybe, meget intense og livlige hvidvine, der ikke er tynget af for meget alkohol."
Hvid eller orange? Luis Teixeiras ord dækker også denne Muskateller, som man enten skal dekantere forsigtigt hvis man ønsker et næsten klart udtryk eller også skal man lige vende flasken engang inden den åbnes. Så man får "det hele" med og den oplevelse som er tiltænkt, for her er det aromatiske bundfald en del af pakken. Trods 5 måneder med drueskallerne er vinen ikke direkte tanninsk, angiveligt fordi stilkene og kernerne ikke var en del af ligningen. I stedet nøjes orangeringen med at sætte ekstra skub i noterne af hyld og litchi og den aromatiske finesse, ligesom den sikkert også bidrager til vinens saftige skruktur og salte finish. Simpelthen en flot og i mange kredse sikkert også stadig debatskabende vin.
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og næsten uden anvendelse af svovl, bliver den en del af naturvins familien. Hos Løgismose taler vi ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinen smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og for at gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers, har vi valgt at graduere dette grafisk:

Forvent tydelige naturvins-karakteristika